Ministrica za kulturo Asta Vrečko je ob zagotovilu o nespremenjeni časovnici in višini stroškov poudarila, da projekt prenove ne vključuje zgolj prenove obstoječih prostorov Drame, temveč tudi zagotovitev nadomestnih prostorov v času prenove in prenovo skladišča v Šentvidu.

Sorodna novica Kaj bo z ljubljansko Dramo?

Ob stavbi Drame trenutno končujejo arheološka dela. Po koncu letošnje sezone se bo začela selitev Drame v prireditveni prostor L56 v industrijski coni Litostroj v Šiški. "Cilj in skupna želja vseh je, da se nova sezona Drame začne nemoteno," je dejala ministrica.

Tako rekoč zadnja točka za začetek prenove je gradbeno dovoljenje, za katero "imamo vse potrebno" po besedah ministrice. Za potrebe gradbišča čakajo zgolj še na razglasitev javne koristi za cesto ob Drami, katere solastniki so poleg SNG-ja Drama Ljubljana tudi Mestna občina Ljubljana (MOL) in 127 tamkajšnjih stanovalcev.

Več kot leto dni trajajoči pogovori s sosedi Drame
Po zakonodaji je potrebno soglasje sosedov za uporabo ceste ali razglasitev javne koristi. S stanovalci so več kot leto dni potekali pogovori, a so po besedah ministrice žal nekateri posamezniki naslavljali na državo zahteve, ki jih zakonsko ni mogoče uresničiti, a je bilo zadoščeno vsem njihovim drugim željam, je dejala ministrica in dodala, da kljub temu do soglasja "ni prišlo, zato smo se odločili za razglasitev javne koristi". Tožba stanovalcev je tudi že bila zavrnjena na upravnem sodišču, tako da gre po besedah Aste Vrečko zdaj "postopek dalje in ko bo končan, bo vloženo tudi gradbeno dovoljenje".

"Če želimo nekaj premakniti po 30 letih, mora prevladati nacionalno pred zasebnim interesom. Žal mi je sicer, da nekaj posameznikov tega ni tako sprevidelo, ampak gre izključno za uporabo ceste za namen prenove Drame," je še dodala ministrica.

Začasna lokacija SNG-ja Drama Ljubljana bo na Litostrojski cesti 56 v industrijski coni Šiška. Foto: Google Maps
Začasna lokacija SNG-ja Drama Ljubljana bo na Litostrojski cesti 56 v industrijski coni Šiška. Foto: Google Maps

Kot je še dodala, mora biti vlaganje v javno kulturno infrastrukturo javni interes. "Ko bo ta postopek zaključen in bo gradbeno dovoljenje pridobljeno, se bodo začela dela na sami stavbi, vse nekako točno poteka v skladu s časovnico," je še zagotovila ministrica.

Za tri leta sklenjena najemna pogodba
Vrečko je dejala še, da so v Drami glede nadomestnih prostorov opravili več poizvedovanj – tako v javnem kot zasebnem polju. Po njenih besedah so izbrali najboljšega ponudnika, ki bo ponudil najboljše možne prostore in stabilnost programa. Kot je dodala, žal v javnih zavodih ni kapacitet, ki bi Drami lahko nudile nemoteno izvedbo programa.

Na vprašanje RTV Slovenija, ali jo skrbi, da je prostor na Litostrojski cesti 56 pod hipoteko, je ministrica odvrnila, da so ustrezne službe na ministrstvu za kulturo pogodbo pregledale. Dodala je še, da ima sama pogodba, ki so jo sklenili za tri leta, tudi vse ustrezne varovalke.

SNG Drama Ljubljana v sodelovanju z L56 začasno vzpostavlja nov kulturni center v Ljubljani. Foto: Arhiv Vidic Grohar arhitekti
SNG Drama Ljubljana v sodelovanju z L56 začasno vzpostavlja nov kulturni center v Ljubljani. Foto: Arhiv Vidic Grohar arhitekti

Od 1. junija pogodba za začasne nadomestne prostore
SNG Drama Ljubljana se bo po sklepu sezone 2023/24 v juniju z vsemi službami in dejavnostmi preselila v L56, kjer bo slavnostno odprtje začasnih nadomestnih prostorov predvidoma septembra.

Preddverje Velikega odra, kakršno bo v L56. Foto: Arhiv Vidic Grohar arhitekti
Preddverje Velikega odra, kakršno bo v L56. Foto: Arhiv Vidic Grohar arhitekti

Prilagoditve prostorov potekajo v dveh fazah, pri čemer bo prva končana junija, druga konec avgusta. Družba Alterna Intertade, ki je lastnica nadomestnih prostorov in podjetja L56, je za arhitekturno zasnovo in projektiranje prenove začasnih prostorov ljubljanske Drame najela biro Vidic Grohar arhitekti. Vrednost projekta, ki ga v celoti financira lastnik, je ocenjena na 1,4 milijona evrov, so sporočili iz ljubljanske Drame.

Ljubljanska Drama po navedbah ministrstva za kulturo plačuje približno 71.000 evrov na mesec za najem prostorov na Litostrojski 56. Pogodba je sklenjena za obdobje od 1. junija 2024 do 31. avgusta 2027. Drama najema prostore površine skoraj 4231 kvadratnih metrov, v katerih bodo vzpostavljeni Veliki oder, Mala Drama, maskirnica, rekvizitarnica, garderobe igralcev in vsi potrebni spremljevalni prostori. SNG Drama Ljubljana sicer v trenutnih prostorih deluje na 6050 kvadratnih metrih neto površin.

Cena najema je 16,78 evra na kvadratni meter, kar je "povprečna cena za najem poslovnih prostorov v Ljubljani, vendar v primeru Drame ta znesek vključuje tudi izvedbo obsežnih prilagoditvenih del za ureditev dveh gledaliških dvoran in spremljevalnih prostorov, vključno z vso potrebno projektno dokumentacijo", so še sporočili z ministrstva.


Kliknite na slike za natančnejši opis!