Foto: Aerowaves
Foto: Aerowaves

V 79. letu starosti je umrl John Ashford, ena od ključnih osebnosti sodobnega plesa v Veliki Britaniji in zunaj njega. Dolgo je deloval kot direktor gledališča The Place v Londonu (1986–2009) ter kot ustanovitelj in direktor Aerowavesa (1996-2022), evropske plesne mreže, ki je obsegala 34 držav. Nazadnje je Ljubljano obiskal junija leta 2021 s festivalom Summer ReCollection ob praznovanju 25-letnice Aerowavesa, katerega center dogajanja je bil Center kulture Španski borci. Sodeloval je stalnim ansamblom za sodobni ples En-Knap Group in njegovim ustanoviteljem Iztokom Kovačem. V letu 2007 je Ashford sodeloval tudi v okviru festivala Gibanica, na katerem je poleg novinarke in publicistke Jedrt Jež Furlan in režiserja Matjaža Pograjca sodeloval kot selektor.

Dolgoletna kariera iskalca talentov in mednarodnega povezovalca plesnih iniciativ
Po kratkih zaposlitvah na televiziji in v gledališčih v manjših angleških mestih je na začetku sedemdesetih let postal prvi gledališki urednik revije Time Out. Pozneje je postal vodja gledališča Royal Court Theatre Upstairs, nato pa je prevzel vlogo gledališkega režiserja v ICA-ju (1979–1984), kjer se je srečal z eksperimentalnim plesom in začel zasledovati osrednji pomen vloge telesa v sodobni predstavi. Zatem je prevzel vodenje gledališča The Place, ki je bilo del večjega kompleksa in je vključevalo gledališče in šolo sodobnega plesa London Contemporary Dance, kjer je želel – takrat skoraj nepredstavljivo – vzpostaviti celoletni plesni program.

V prvem desetletju vodenja gledališča The Place je predstavljal številne vzpenjajoče britanske in mednarodne umetnike, ki so zasloveli v poznejših letih. "Program gledališča je bil med njegovim vodenjem slogovno zelo raznolik, poln novih del in imen," so zapisali na portalu The Guardian. "Med Johnovim vodenjem je The Place postal kraj, kjer je bilo mogoče dobiti občutek, kaj se dogaja v sodobnem plesu."

Z željo po razvoju mednarodnih aktivnosti plesnega gledališča je leta 1996 skupaj z umetniško vodjo Anno Arthur ustanovil platformo Aerowaves, s katero je veliko sodeloval s sorodnimi institucijami v Evropi in ki ji je posvetil svojo pozornost po odhodu iz The Placea leta 2009. Leta 2011 je ustanovil še festival Spring Forward, katerega ideja je bila, da se seli po različnih državah. Vzdrževal je tesne stike s sodelavci iz Japonske, Tajvana in Južne Koreje in se obenem angažiral v Evropi s projektom pisanja besedil o plesu in pred kratkim programom za izpopolnjevanje mladih producentov.

John Ashford je leta 2002 prejel naziv odlikovanje Reda britanskega imperija, leta 2022 pa je na britanski podelitvi nacionalnih plesnih nagrad prejel nagrado za življenjsko delo.