Kitajsko na tokratnem Folkartu predstavlja Šola ljudskih plesov konservatorija za glasbo iz Hangčouja. Foto: Folkart
Kitajsko na tokratnem Folkartu predstavlja Šola ljudskih plesov konservatorija za glasbo iz Hangčouja. Foto: Folkart

Natančen razpored
nastopov si lahko
pogledate tukaj.

Ob 21. uri se je začela uvodna slovesnost z vsemi sodelujočimi skupinami na Glavnem odru, ki stoji na Trgu Leona Štuklja. Predhodna povorka skozi mestno središče je bila zaradi slabega vremena odpovedana. V prihodnjih dneh se bodo ločeno predstavljale na Glavnem trgu in na še nekaj drugih lokacijah. V soboto, ko se bo sklenil tudi Festival Lent, bodo znova vse zaplesale na Trgu Leona Štuklja.

Vse težje je pripeljati skupine z oddaljenih koncev
Na letošnjem Folkartu gostijo plesno skupino Tegal Art House Fundation iz Indonezije, iz Kitajske prihaja Šola ljudskih plesov konservatorija za glasbo iz Hangčouja, iz Bruslja bo v gosteh skupina burundijskih tolkalistov Les Tambours Du Burundi Ikiyago Legacy. Iz bolgarskega Plovdiva prihaja Professional Folk Dance Ensemble Trakia. Nastopila bosta tudi mlada češka folklorna skupina Šotyš, ki prihaja iz Južne Moravske, in Akademsko kulturno društvo Španac iz Beograda. Slovenijo bo zastopala mariborska Akademska folklorna skupina Študent.

V Mariboru se je začel 35. Folkart

Po besedah producentke Folkarta Alenke Klemenčič je gostovanja iz oddaljenih držav vse težje organizirati. Skupini iz Kitajske in Indonezije sta dobili vizume šele nekaj dni pred odhodom, manj uspešna je bila skupina iz Zimbabveja, ki je ne bo. "Kljub temu nam je uspelo sestaviti vrhunski program. Folkart bo znova pisan, barvit, zanimiv in glasen," je dejala. "Lahko smo ponosni, da nam vsako leto uspe na domače dvorišče privabiti bisere svetovne kulturne tradicije," je še dodala producentka festivala.

Iz Srbije so v Maribor prišli plesalci beograjskega Akademskega kulturnega društva Španac. Foto: Folkart
Iz Srbije so v Maribor prišli plesalci beograjskega Akademskega kulturnega društva Španac. Foto: Folkart

Festival, ki sodi v t. i. veliko peterico folklornega sveta
Folkart je v Mariboru zaživel pred 35 leti na pobudo Akademske folklorne skupine (AFS) Študent, folklornim nastopom pa so se sčasoma dodajale še druge vsebine in tako je pravzaprav nastal Festival Lent, v sklopu katerega poteka Folkart.

Folkart je edini tovrstni slovenski festival, ki ga je pod okrilje vzelo svetovno festivalsko združenje CIOFF (Conseil International des Organisations de Festivals de Folklore et d'Arts Traditionnels), in eden izmed t. i. velike peterice v folklornem svetu, so sporočili iz Narodnega doma Maribor. "Zdaleč največji tovrstni festival v Sloveniji je tisti, ki je v naše mesto pripeljal ves svet," so zapisali in dodali, da so v Mariboru do zdaj gostili plesalce iz več kot 80 držav.


Video z utrinki lanske izvedbe Folkarta: