Premiera predstave, namenjene otrokom, starejšim od petih let, bo drevi ob 17. uri na Velikem odru Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL).

Foto: LGL/Peter Uhan
Foto: LGL/Peter Uhan

Igra po knjižni predlogi norveškega pisatelja Bjorna F. Rorvika, ki tako rekoč na glavo obrača vse, kar se pričakuje od vitezov, kraljev, princesk in zmajev, hkrati spodbuja k iskanju alternativnih rešitev, ki so dobre za vse vpletene, so zapisali v LGL-ju.

Mala viteza Roženkravt in Netresk, ki sta ostala v gradu, morata na kraljevi ukaz najti izginulo princesko in jo do večera privesti domov. Kralju ne moreta odreči želje, čeprav bi prvi veliko raje v miru občudoval svoje nove škorenjce z leopardjim vzorcem, drugi pa je trenutno nesrečen, saj se kar naprej zaletava, spotika in pada. "Princesko je zelo verjetno že spet hopsnil zmaj. Odpravita se na drzno pot do zmajevega brloga, kjer najdeta princesko, ki pa noče domov," piše v napovedi predstave.

V Malih vrlih vitezih nastopajo Brane Vižintin, Aja Kobe, Jan Bučar in Ajda Toman, Blaž Celarec k. g. Glasbenika na posnetku sta Andraž Polič in Joži Šalej. Kostumografijo podpisuje Jelena Proković, scenografijo Sara Slivnik in koreografijo Željko Božič. Avtor glasbe je Blaž Celarec, avtor songov pa Jani Kovačič.

Ivana Djilas (1976) je v prvi vrsti gledališka režiserka za otroke in odrasle. Po diplomi iz režije na beograjski fakulteti dramskih umetnosti in podiplomskem študiju na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) večji del gledališke kariere deluje v slovenskem gledališču, kjer je zrežirala že približno 80 uprizoritev.

Foto: Založba Zala
Foto: Založba Zala

Njene žanrsko različne uprizoritve so pogosto polne prepletanj z lutkovnimi tehnikami, videom in živo glasbo. Za lutkovne uprizoritve, tudi tiste, ki jih je režirala v LGL-ju, je bila večkrat nagrajena. Dejavna je tudi kot publicistka in pisateljica. Med drugim je napisala roman Hiša in objavila zbirko avtobiografskih esejističnih zgodb A si lahko vsaj enkrat tiho, za katero je pred kratkim prejela Rožančevo nagrado.

Bjorn F. Rorvik (1964) je znan po duhovitem jeziku, šaljivih zgodbah, ki navdušujejo najmlajše, njihove starše in tudi strokovno javnost, zato je za svoja dela že večkrat prejel najvišja norveška priznanja in nagrade.

Slikanica Mala vrla viteza je v slovenščini izšla pri založbi Zala v prevodu Darka Čudna. Izvirne ilustracije so delo švedsko-norveške ilustratorke, pisateljice in scenografke Alice Lima de Faria.

Ocena predstave: Mala vrla viteza, piše Magda Tušar.