Predstava Gran Bolero je premiero doživela aprila v Španskih borcih, nato pa so jo izvedli še v Zagrebu. Foto: Zavod En-Knap
Predstava Gran Bolero je premiero doživela aprila v Španskih borcih, nato pa so jo izvedli še v Zagrebu. Foto: Zavod En-Knap

Predstavo Gran Bolero bodo uprizorili drevi ob 20.30 v Križankah v okviru Ljubljana Festivala. 12. avgusta bodo s predstavo nastopili tudi na poletnem festivalu na otoku Hvar.

Premiera predstave Gran Bolero v Španskih borcih

Po besedah umetniškega vodje Zavoda En-Knap Iztoka Kovača, je bil španski koreograf Jesus Rubio Gamo v letih 2017 in 2018 v okviru mednarodne mreže Aerowaves, katere član je, izbran za enega od 20 najpomembnejših mladih koreografov v Evropi.

Leta 1982 v Madridu rojeni koreograf že 12 let nadgrajuje Bolero. Sprva ga je predstavil s plesnim solom, nato v obliki dueta, za tem pa v produkciji Gran Bolero, za katero je leta 2020 prejel špansko državno nagrado za uprizoritvene umetnosti max za najboljšo plesno produkcijo leta. Kot je povedal Kovač, se je po ogledu predstave lani na festivalu Aerowaves v Grčiji, kjer je prejela stoječe ovacije, odločil, da ga povabi v Ljubljano.

Foto: Zavod En-Knap
Foto: Zavod En-Knap

"V delu združujem matematične strukture s senzorično močjo. Rad gradim formalne arhitekture telesa, ki emociji omogočijo, da izbruhne. Zelo rad raziskujem male variacije in podrobnosti v ponavljanju, preizkušam različne možnosti enostavnih dejanj," je o svojem delu v gledališkem listu zapisal koreograf. Kot je ocenil Kovač, pa predstava ni brez navezav na stanje stvari v svetu, saj je nastala v času demonstracij v Španiji. Pri izvedbi imata pomembno vlogo še oblikovanje luči Leona Curka in Davida Picaze ter kostumi Katarine Markov.

V Gran Boleru nastopa šest plesalcev ansambla En-Knap Group in prav toliko plesalcev Zagrebškega plesnega ansambla. Plesalka Štefanec Knez je povedala, da je študij potekal v dveh sklopih, izvedba pa vsaj v prvem delu vsebuje veliko matematičnih vzorcev, ki se ponavljajo, minimalno spreminjajo in izginjajo, kar zahteva veliko mero koncentracije.

Po plesalkinih besedah si je koreograf svojo interpretacijo Bolera zamislil kot arhitekturo teles v prostoru, kjer se plesalci srečujejo ter vstopajo in izstopajo iz koreografije. Ravelovo skladbo iz leta 1928 je mogoče slišati v drugem delu, saj jo je avtor glasbe Jose Pablo Polo vzel zgolj za izhodišče svoji precej daljši kompoziciji.

Direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek je na nedavni novinarski konferenci povedal, da so ob vstopu v drugo polovico festivala "z videnim in doseženim zelo zadovoljni". Izrazil je upanje, da se bo enako nadaljevala tudi do izteka prireditev 3. septembra.

Med drugim bo 8. avgusta nastopil sarajevski duo, ki ga sestavljata pianistka Sonja Marković in violončelist Isak Haračić. S tretjim avgustovskim tednom se bo spored prevesil v glasbo iz filmov Harry Potter, Gospodar prstanov, Hobit in Prstani moči, glasbo zasedbe Pink Floyd in glasbo Hansa Zimmerja. Za tem bo med drugim nastopil Slovenski mladinski orkester z dirigentko Živo Ploj Peršuh in nemško pevko Ute Lemper, ki bo na festivalu gostovala prvič.