Operna noč na Panorami bo uvod v letošnje festivalsko poletje na Ptuju. Foto: Albin Bezjak
Operna noč na Panorami bo uvod v letošnje festivalsko poletje na Ptuju. Foto: Albin Bezjak

Večer Operna noč na Panorami je neke vrste predtakt julijskega festivala Arsana.
Spored večera prinaša priljubljene odlomke znanih opernih del, ki vedno znova očarajo z brezčasnostjo in izjemnostjo, poslušanje glasbe pod zvezdami pa obeta nepozabno doživetje, tako za poznavalce kot ljubitelje operne umetnosti. Med solisti bodo Sabina Cvilak, Andreja Zakonjšek Krt, Petya Ivanova, Valentina Čuden, Irena Petkova, Martin Sušnik, Jaki Jurgec in Nika Gorič.

Med solisti bo med drugim na oder stopila Sabina Cvilak. Foto: SNG Maribor
Med solisti bo med drugim na oder stopila Sabina Cvilak. Foto: SNG Maribor

Mednarodni glasbeni festival Arsana je v dosedanjih štirinajstih letih na Ptuju ponudil več kot tisoč dogodkov in gostil okoli 10.500 umetnikov mednarodnega slovesa. Osrednji del festivala bo letos potekal med 14. in 29. julijem, na njem pa bodo na več kot 50 dogodkih gostili 350 domačih in tujih ustvarjalcev. Na Ptuj bodo znova prišli ustvarjalci s področja klasične, džez, etno, world, rock in popularne glasbe.

Arsano bo odprl Radio Ga Ga
Festival se bo 14. julija tudi uradno začel odrsko analogijo koščka kultne radijske družbeno-politične satirične oddaje Radio Ga Ga v izvedbi Saša Hribarja in Renata Vindiša. Med vrhunci 15. festivala napovedujejo tudi večer slovenske popevke Poletna noč v izvedbi uveljavljenih slovenskih solistov.

Na Ptuju bo nastopil še španski mladinski simfonični orkester Joven Orquesta de Jaen, s Kube prihaja Estudiantina Ensemble, zasedba, ki sodi med peščico tistih, ki še ohranjajo tradicijo študentskih glasbenih skupin, priljubljenih na začetku prejšnjega stoletja.

Ena od stalnic festivala je nastop Vlada Kreslina, ki letos prihaja z Malimi bogovi, isti večer se jim bodo na odru pridružili še Teo Collori in Momento Cigano, ena najbolj iskanih instrumentalnih zasedb pri nas, ki preigrava živahno mešanico romske in plesne swing glasbe.

Na Arsano letos prihaja tudi hrvaška diva Josipa Lisac. Za smeh bo skrbel domači stand up komik Tadej Toš. Iz Srbije prihaja violinski virtuoz Stefan Milenković s Camerato, ki velja za uradni komorni orkester Novega Sada, od slovenskih glasbenikov pa bodo gostovali še Hamo z Rudijem Bučarjem, Nina Pušlar, Joker Out in Dan D.