Igralcu Aljoši Koltaku so nagrado podelili na petkovi prireditvi v celjskem gledališču. Foto: SLG Celje
Igralcu Aljoši Koltaku so nagrado podelili na petkovi prireditvi v celjskem gledališču. Foto: SLG Celje
Aljoša Koltak. Foto: SLG Celje
Aljoša Koltak. Foto: SLG Celje

Predstava, ki jo je po besedilu Leva Nikolajeviča Tolstoja režirala Maša Pelko, je premiero na odru SLG-ja Celje doživela januarja letos. Aljoša Koltak, ki je član celjskega igralskega ansambla od leta 2003, je upodobil Nikitovega očeta Akima.

Nestereotipno izraženi nevrotičnost in nemoč
Koltak v predstavi Oblast teme "oživi nestereotipen moški lik: to je oče, nevrotična figura, ki ne najde svojega mesta v konstelacijah nasilja. V uprizoritvenem svetu so moški liki pogosto omejeni na tradicionalne vloge, ki reproducirajo obstoječi sistem moči, zato pozdravljamo subtilnost, ki osvetljuje bogatejše in paradoksalne plati patriarhalne resničnosti Tolstojevega besedila," je v utemeljitvi nagrade zapisala strokovna komisija v sestavi Petre Vidali, Jana Krmelja in Kaje Novosel (predsednica).

Nagrajenec je s svojo igro "presegel stereotipe, ki pogosto omejujejo moške like na virilno, klišejsko podobo močnega in neobčutljivega posameznika. Njegova upodobitev nestereotipno izraža nevrotičnost, nemoč in spopadanje s čustvenimi izzivi, kar poglablja razumevanje človeške psihologije in paradoksalnosti moške identitete ter ranljivosti v uprizoritvenem prostoru," je o svoji soglasni odločitvi še zapisala komisija.

Aljoša Koltak (levo) kot Akim v prizoru iz predstave Oblast teme Foto: SLG Celje/Jaka Babnik
Aljoša Koltak (levo) kot Akim v prizoru iz predstave Oblast teme Foto: SLG Celje/Jaka Babnik

V ospredju drame vprašanje oblasti zla v življenju posameznika
Drama s polnim naslovom Oblast teme ali Samo s krempeljčkom se ujame, pa je ptiček cel v pasti je pretresljiva upodobitev revščine in neizobraženosti ruskega kmeta ter strašljiva in pretresljiva slika ruske družbe konca 19. stoletja, ki pa je, kot so pred premiero povedali ustvarjalci predstave, zelo sodobna.

Ob Koltaku so v uprizoritvi nastopili še Andrej Murenc, Lučka Počkaj, Eva Stražar, Nika Vidic, k. g., Lovro Zafred, Barbara Medvešček, Maša Grošelj in Urban Kuntarič. Tolstojevo besedilo iz leta 1886 je v slovenščino prevedla Tatjana Stanič, dramaturgijo sta podpisala Tatjana Doma in Rok Andres. Za scenografijo je poskrbel Dorian Šilec Petek, za kostume pa Tina Bonča.

Lani je Večerovo nagrado za igralske dosežke prejela Maša Grošelj za vlogo Ž v uprizoritvi Klinc Mika Bartletta v režiji Petra Petkovška in za vlogo Sofie v uprizoritvi Dolg Alexandre Wood v režiji Juša Zidarja.