Razstavo so na pobudo slovenskega veleposlaništva na Hrvaškem pripravila veleposlaništva desetih držav, ki so pred 20 leti vstopile v Evropsko unijo. Odprtju razstave je sledil panel, na katerem so veleposlaniki razpravljali o prihodnosti in izzivih EU-ja.

Bistvo razstave, ki je na ogled na Evropskem trgu v Zagrebu, so občutki, ki so jih imeli pred 20 leti prebivalci deseterice držav, ki so tedaj vstopile v EU, in njihovi občutki 20 let pozneje.
Odprtju razstave je v ponedeljek sledil tudi panel, na katerem je šest veleposlanikov, ki so rezidenčno prisotni v Zagrebu, razpravljalo o prihodnosti in izzivih, s katerimi se srečuje EU. Govorili so tudi o razvoju desetih držav po njihovem vstopu v EU in razvoju Unije po vstopu desetih držav v EU.

Med udeleženci panela je bil tudi slovenski veleposlanik na Hrvaškem Gašper Dovžan, ki je posebej poudaril pomen širitve, ki se je po napadu Rusije na Ukrajino po njegovih besedah še toliko bolj pokazala kot izredno pomembno geostrateško orodje EU-ja. Poudaril je še potrebo po odkriti razpravi o morebitnih reformah, ki so potrebne, da bo EU tudi po širitvi lahko učinkovito deloval. Po njegovi oceni za to ni treba spreminjati veljavnih pogodb, saj so potrebne reforme mogoče v okviru obstoječih pravnih okvirjev.

Poleg Slovenije so 1. maja 2004 v EU vstopile še Češka, Slovaška, Madžarska, Poljska, Litva, Latvija, Estonija, Ciper in Malta. To je bila največja širitev v zgodovini Unije, večina držav, ki so se pridružile povezavi, je bila še poldrugo desetletje prej del komunističnega bloka.