Za osrednjo nagrado Liffa, imenovano vodomec, se v sekciji Perspektive tudi letos poteguje deset celovečercev. Foto: BoBo
Za osrednjo nagrado Liffa, imenovano vodomec, se v sekciji Perspektive tudi letos poteguje deset celovečercev. Foto: BoBo
Sorodna novica 34. Liffe: Od sodobnega argentinskega filma do novitet Coppole, Kore-ede in Wendersa

Na 34. Liffu bo med 8. in 19. novembrom na ogled 89 celovečercev in trije sklopi kratkih filmov. Nekaj filmov – 13 celovečercev, ki jih po festivalu ne bo na rednem sporedu – bo na ogled tudi v sistemu videa na daljavo. Že znanim petim lokacijam v Ljubljani se – namesto zaprtega Kina Komuna – letos prvič pridružuje majhna dvorana UL AGRFT, festival pa tudi letos ohranja stalne izpostave v Mariboru, Novem mestu in Celju.

Adut festivala so običajno nagrajenci ključnih evropskih filmskih festivalov, ki se odvijajo v Cannesu, Rotterdamu, Berlinu, Locarnu in Benetkah. Od sorodnih prireditev v tujini ga ločuje tekmovalna sekcija Perspektive, v kateri se deseterica celovečercev, ki jih praviloma kot svoj prvi ali drugi film podpisujejo mladi režiserji, poteguje za nagrado vodomec. O nagradi bo letos odločala tričlanska žirija, v kateri so scenaristka in dramatičarka Iza Strehar, ustanovitelj mednarodnega filmskega festivala v Tirani Agron Domi ter režiser Luis Fulvio Baglivi.

Nagradna igra

Za sodelovanje v nagradni igri, v kateri bomo podelili pet Liffovih kap, odgovorite na naslednje vprašanje: Kako je naslov prvega slovenskega božičnega celovečernega filma režiserja Slobodana Maksimovića, ki je bil predpremierno prikazan na lanskem Liffu?

Odgovor pošljite na naslov mmc-kultura@rtvslo.si in ne pozabite pripisati svojih kontaktnih podatkov. Nagradna igra se konča v sredo, 8. novembra, ob 12. uri. Splošna pravila sodelovanja lahko preberete tukaj.

Nagradna igra je zaključena.

Na lanskem Liffu je vodomca prejel prvenec hrvaškega režiserja Juraja Lerotića, naslovljen Varen kraj, o katerem je žirija med drugim zapisala, da gre za "iskren, lep in sočuten film o zelo pomembni temi – samomoru, o kateri se kot družba premalokrat pogovarjamo."

Sorodna novica Nagrade 33. Liffa: vodomec za film Varen kraj hrvaškega režiserja Juraja Lerotića

Posebne omembe je bil deležen film Prezaposlena režiserja Erica Gravela, ki mu je uspelo združiti družinsko stisko ter žanr trilerja, ki nas posrka v protagonistkino vsakdanjo bitko – med potjo v službo in njenima otrokoma doma.

Nagrado za najboljši kratki film je prejel estonski animirani film Sierra Sanderja Joona. Nagrado FIPRESCI, ki jo podeljuje mednarodna žirija svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev, so podelili filmu Neustavljivi Anais Volpe. Nagrada občinstva zmaj je šla bosanskemu filmu Praznik dela Pjera Žalice. Nagrado žirije Art kino mreže Slovenije je prejel belgijski Blizu Lukasa Dhonta, za katerega se je odločila tudi mladinska žirija Kinotripa.