Teden dni bodo na več prizoriščih v Šmartnem, na gradu Dobrovo in na Gradnikovi domačiji v Medani na sporedu javna branja poezije in proze, pogovori z zanimivimi gosti, glasbeni nastopi, razstave in gledališki dogodki. Na fotografiji Srečko Meh na goslih. Foto: Sanje
Teden dni bodo na več prizoriščih v Šmartnem, na gradu Dobrovo in na Gradnikovi domačiji v Medani na sporedu javna branja poezije in proze, pogovori z zanimivimi gosti, glasbeni nastopi, razstave in gledališki dogodki. Na fotografiji Srečko Meh na goslih. Foto: Sanje
Festival Sanje
Umetniška vodja festivala Tjaša Koprivec je zbranim povedala pravljico Kraljična Sončnica. Foto: Sanje
Festival Sanje
Pravljično pokrajino Brd barvajo pisana bitja ilustratorke Vesne Fabjančič Rustja. Foto: Sanje

Uvod v sanjski festivalski teden so bile iskrivo-igrive ilustracije Vesne Fabjančič Rustja, ki bodo s svojo radoživostjo barvale pravljično pokrajino Brd. Mlada avtorica, varovanka Varstveno-delovnega centra Tončke Hočevar v Ljubljani, je z ilustracijami dopolnila hudomušne stihe navihanih živalskih junakov slikarke in likovne mentorice Erike Pavlin. Njuna srčna slikanica z naslovom Žabe, stonoge in druge glavne vloge je očarala tudi Barbaro Miklič Türk, ki je ob častnem pokroviteljstvu razstave povedala, da jo Vesnine ilustracije iz dneva v dan razveseljujejo, saj iz njih vejejo umetnost, hudomušnost, veselje do življenja in ljubezen do soljudi. Ob bok Vesninim ilustracijam pa na ulicah Šmartnega stopa še razstava Laž in njen ženin, pod katero se podpisuje Ana Razpotnik Donati.

Festival odraz ustvarjalnosti
Sanjsko dogajanje v Šmartnem je ob sončnem zahodu pozdravil župan občine Brda Franc Mužič, nadvse zadovoljen, da Festival Sanje že drugo leto gostuje v Goriških brdih - s Šmartnim, pravljično vasjo ter Sanjami v Medani, dnevi knjige in vina. Miklič Türkova je v nadaljevanju poudarila, da se moramo Slovenci hvaliti ne le z naravo, ampak tudi s stvarmi, ki smo jih sami ustvarili, odraz česar je urejena vinogradniška briška pokrajina, hkrati pa je rezultat ustvarjalnosti tudi tako bogat Festival Sanje v tej pravljični pokrajini. Festival Sanje že deseto leto krmarita direktor Rok Zavrtanik ter umetniški vodja in voditeljica večerov Tjaša Koprivec.

Pravljice v naročju Brd
V pravljično naročje Goriških brd seveda spadajo pravljice, furlanska, posoška, romska in romunska, ki so jih poslušalcem "našpičenih" ušes zanosno pripovedovali Daniel Rojšek – Danč (Boter petelin in njegova zgodba) ob spremljavi harmonikarja Valentina Florjančiča, Tatjana Mavrič (Dobra vila v dolini Soče), Srečko Meh (Kako so nastale gosli) z nepogrešljivo violino in Tjaša Koprivec (Kraljična Sončnica).

Pisana glasbena nit
Pravljično predivo je dopolnila glasbena nit, ki so jo tkali razni ustvarjalci. Vokalna skupina Vinika je očarala s pevsko mehkobo Goriških brd, prelest glasbene mladosti sta ob Aleksandru Slugi ustvarjali violinistka Katarina Gomiršek in flavtistka Serena Sluga. V poletno noč pa je za konec večera zazvenel Dvospev, dvoedini pevsko-klavirski spev Nanče Muck in Blaža Remica, ki avtorske in zimzelene ljubezenske napeve preoblačita s prav posebno strastjo.

Danes odprtje Sanj v Medani
V Goriških brdih bo še živahneje danes, 23. avgusta, ko bodo zaživele Sanje v Medani z Borisom Pahorjem in Prešernovim nagrajencem Miroslavom Košuto v gosteh, grad Dobrovo bo prizorišče odprtja fotografske razstave Mance Juvan Hessabi Afganistan: Neobičajna življenja, Šmartno pa bo v znamenju pravljic in lutk. Vse to do večera, ko bo torkova poletna noč pripadla skupinam Kombo Zlatka Kaučiča, Urband ter Ethno in Transit.