V Moskvi je potekalo še eno medijsko odmevno sojenje ruskemu protivojnemu aktivistu, ki je bil pridržan lanskega septembra na protestu v ruski prestolnici, na katerem je bral svojo pesem in vzklikal slogane proti imperializmu in ruski priključitvi ukrajinskih ozemelj.

Moskovsko okrožno sodišče je 33-letnega Artjoma Kamardina obsodilo, da je s svojimi dejanji spodkopaval nacionalno varnost in spodbujal sovraštvo. Obsodilo ga je na sedem let zapora.

Sorodna novica Putin odredil delno mobilizacijo. Na protestih po Rusiji aretiranih več kot tisoč ljudi.

Protest je potekal ob množičnem vpoklicu, pred katerim so številni bežali v tujino
Zborovanje, na katerem je bil Kamardin aretiran, je potekalo septembra lani pri spomeniku pesnika Vladimirja Majakovskega le nekaj dni po tem, ko je predsednik Vladimir Putin ukazal mobilizacijo 300.000 rezervistov sredi vojaških neuspehov Moskve v Ukrajini. Ruske oblasti so pozneje priznale, da so bile med mobilizacijo rezervistov za boj v Ukrajini storjene napake in da so med zatiranjem protestov proti mobilizaciji po državi aretirale več kot 2000 ljudi.

Med njimi sta bila tudi Artjom Kamardin in Jegor Štovba, ki je sodeloval na istem dogodku in zaradi recitiranja Kamardinovih verzov, je bil zaradi istih obtožb obsojen na pet let in pol. Štovba je danes pred sodiščem vztrajal, da z udeležbo na protestu ni kršil zakona, Kamardin pa je prosil za pomilostitev in dejal, da se ni zavedal tega, da bi s svojimi dejanji kršil zakon.

Sorodna novica Glasbenica Aleksandra Skočilenko obsojena na sedem let zapora zaradi protesta v trgovini

Artjom Kamadrin: "Nisem junak in nikoli nisem nameraval iti v zapor zaradi svojih prepričanj"
33-letni Rus je dejal, da je bilo njegovo pridržanje še posebej nasilno. Trdil je, da so ga policisti praktično posilili in ga nato prisilili, da je posnel video, v katerem se je opravičil za svoja dejanja. Pred tem naj bi grozili tudi njegovi tedanji partnerici.

Med četrtkovo obravnavo so sodni izvršitelji Kamardinovo ženo Aleksandro Popovo morali pospremili iz sodne dvorane, saj je po izreku sodbe prekinjala nadaljevanje sojenja. Popovo in druge protestnike so pozneje pridržali zaradi neodobrenega shoda pred sodno stavbo.

Po podatkih skupine za človekove pravice OVD-Info, ki spremlja politične aretacije in zagotavlja pravno pomoč, je bilo od konca februarja 2022 do začetka tega meseca v Rusiji pridržanih 19.747 ljudi, ki so govorili ali protestirali proti vojni, 847 ljudi pa je bilo vpletenih v kazenske postopke zaradi svojega protivojnega stališča.