Vse zbirke, ki še lahko upajo na letošnjo Jenkovo nagrado. Foto:
Vse zbirke, ki še lahko upajo na letošnjo Jenkovo nagrado. Foto:
Dobitnika Jenkove nagrade 2014 bodo razglasili v torek, 21. oktobra, v prostorih Umetniške ambasade Republike Poljske v Medani v Brdih. Foto: BoBo
Denis Škofič: Sprehajalec ptic
Denis Škofič v slovensko literaturo vstopa iz panonskega prostora. Foto: Beletrina
Radharani Pernarčič: Bull-roarer
Poleg poezije opus Radharani Pernarčič sestavljajo plesne predstave, videi in antropološke raziskave na temo telesja, čutov in izkušnje. Foto: LUD Šerpa
Katja Perat je do zdaj izdala dve pesniški zbirki, ki sta naleteli na zelo dober kritiški odziv. Foto: KUD Literatura

Denisa Škofiča. Nagrajenca bodo razglasili 21. oktobra v Medani.

V naboru za nominacije je bilo v igri 150 knjig, izdanih med 1. oktobrom 2012 in 1. oktobrom 2014. Žirijo so sestavljali predsednica Jelka Kernev Štrajn in člani Igor Divjak, Goran Dekleva ter Veno Taufer, ki se jim je pridružila tudi lanska nagrajenka Kristina Hočevar. Kernev Štrajnova je na današnji predstavitvi nominiranih del povedala, da so v žiriji posamezniki, ki imajo sicer podobne poglede na poezijo nasploh, a različna mnenja o posameznih avtopoetikah in posameznih zbirkah.

Pet nominiranih zbirk je iz množice del žirantom po besedah Kernev Štrajnove uspelo izluščiti tako, da so upoštevali, kaj novega neko delo prinaša, kako se odziva na svet, v katerem je nastalo, kako je kritično ter kakšne inovacije v jeziku prinaša. Dodala je, da so se pri naboru osredinili predvsem na zbirke same in ne na njihove avtorje, so pa pri posameznih delih opazovali, kako je avtor v neki zbirki napredoval ali nazadoval.

V zbirki Vesa v zgibi (Založba Mladinska knjiga) je Anja Golob po zapisu Divjaka "pokazala, da suvereno obvlada paleto konfesionalnih pesniških postopkov, vendar pa na nobenega dokončno ne pristane kot na svojega". "Ne zadovolji se z neposredno izpovednostjo in prazno, embalažno iskrenostjo; namesto tega pod vprašaj postavi vse temeljne osebnostne in pesniške kategorije: družbeno vlogo, kategorijo spola, pesniške arhetipe," med drugim piše v utemeljitvi nominacije.

Pesmi v Kolškovi zbirki Dekleta pojejo (Založba Litera) po besedah Dekleve "zarežejo v živo". Izpisane so "v zbranem, treznem, obvladanem tonu", prav tako se zdi, "da vseskozi lahkotno in domiselno kramljajo s starejšo pesniško tradicijo". Hkrati pa se po besedah Dekleve v njih za na videz mehkim, prijetnim, nostalgično-melanholičnim zaziranjem v preteklost skriva živa rana, globoka eksistencialna prizadetost.

Tretja nominirana knjiga je zbirka Davek na dodano vrednost (LUD Literatura) Katje Perat. Urednik in literarni kritik Urban Vovk je knjigo spremil z besedami, da poezija Peratove "raste iz zavedanja, da je samo življenje trdovratnejša navada od mišljenja". "In ki ji tega ni nerodno priznati. Kajti vrednosti so relativne, in stopnje davka so tiste, ki dajejo svetu neko zasilno trdnost."

O delu Pernarčičeve Bull-roarer (Lud Šerpa) je Hočevarjeva zapisala: "Zbirka neusahljive naracije priklicuje in sklaplja podobe, ki ne zbledijo in se ohranjajo v ritmu do zadnjega verza v pesmi oziroma v knjigi, potem pa nas vsakič znova vrnejo na začetek branja, da bi se spomnili njihovega ter lastnega izvora in razumeli nadaljevanje."

Med nominiranci je letos tudi prvenec. Gre za Škofičevo zbirko Sprehajalec ptic (nekdanja Študentska založba). Po besedah Kernev Štrajnove se ta zbirka "povečini uspešno izogiba stereotipom s tem, da se že v izhodišču postavi na pozicijo, za katero lahko rečemo, da je onkraj dobrega in zlega, a vseeno izraža govorčev specifičen in angažiran pogled na svet, ki ne družbe ne narave ne obravnava kot nekaj samoumevnega, urejenega in večnega, čemur bi se morali na vsak način prilagajati in nanj brezpogojno pristajati, pač pa kot nekaj, kar je treba vsak dan na novo motriti, problematizirati in se ob tem celo žalostiti".

Prvi Jenkov nagrajenec je bil Niko Grafenauer
Jenkovo nagrado so prvič podelili leta 1986 Niku Grafenauerju za zbirko Palimpsesti. Predsednik DSP-ja in član žirije Taufer je spomnil, da so med dobitniki sama velika imena slovenske lirike. Tauferja veseli, da se je nagrada, ki jo bodo prihodnje leto podelili že 30., prijela. Kot je dejal na podlagi osebnih izkušenj, je poezija v vseh teh letih ohranila funkcijo, da opozarja na neki "kulturni, civilizacijski, zelo človeški pojav neposredneje in z daljšimi posledicami kot druge literarne zvrsti".

Dobitnika Jenkove nagrade 2014 bodo razglasili v torek, 21. oktobra, v prostorih Umetniške ambasade Republike Poljske v Medani v Brdih.

Dan obeležij
Dan po podelitvi bodo Jenkov nagrajenec in nominiranci ob Jenkovih dneh na Gorenjskem, kjer se bodo v soorganizaciji DSP-ja in KD-ja Simona Jenka spominjali velikana slovenske poezije Simona Jenka. Po zboru pred Jenkovim spomenikom v Podreči se bo prireditev nadaljevala v Knjižnici Medvode.