Salman Rushdie na lanskem Frankfurtskem knjižnem sejmu, kjer so mu podelili nagrado za mir nemških založnikov in knjigotržcev. Foto: EPA
Salman Rushdie na lanskem Frankfurtskem knjižnem sejmu, kjer so mu podelili nagrado za mir nemških založnikov in knjigotržcev. Foto: EPA

Okrožni sodnik David Foley je med predkazenskim posvetom dejal, da je Hadi Matar upravičen do rokopisa in sorodnega gradiva kot del priprav na sojenje. Obtožencu in njegovemu odvetniku je dal čas do 10. januarja, da se odločita, ali želita preložiti sojenje, dokler ne dobita knjige v roke, bodisi vnaprej od založnika bodisi ko bo izšla.

Sorodna novica Prvi intervju Salmana Rushdieja po napadu: "Moj glavni prevladujoči občutek je hvaležnost"

Napadalčev odvetnik: "To ni samo knjiga"
Obtoženčev odvetnik Nathaniel Barone je na sodišču dejal, da podpira odlog, a se bo posvetoval s svojo stranko. Zdaj je že znano, da bo sojenje prestavljeno, a datum začetka še ni znan. Izbor porote bi se sicer začel 8. januarja. "To ni samo knjiga. Upravičen sem do vsake malenkosti, ki jo je zapisal Rushdie. Do vsake razprave, vsakega posnetka, česar koli, kar je naredil v zvezi s to knjigo," je po poročanju Associated Pressa (AP) dejal Barone.

Sorodna novica Napadalec na Salmana Rushdieja je presenečen, da je avtor preživel napad

Spomini 76-letnega Rushdieja, naslovljeni Nož: Razmisleki po poskusu umora (Knife: Meditations After an Attempted Murder), so že na voljo za prednaročilo. Priprave na sojenje so bile že dobra zagnane, ko so odvetniki izvedeli, da Rushdie piše knjigo, vezano na ta dogodek.

Tožilec: Odlog sojenja ne bo spremenil končnega izida
Okrožni državni tožilec Jason Schmidt je dejal, da so Rushdiejevi predstavniki zavrnili zahtevo tožilstva za kopijo rokopisa, pri čemer so se sklicevali na pravice intelektualne lastnine. Schmidt je zavrnil pomembnost knjige na prihajajočem sojenju, glede na to, da je napad spremljalo veliko občinstvo v živo in da bi Rushdie sam lahko pričal. "Obstajajo posnetki," je dejal Schmidt o napadu. O odlogu sojenja pa je dejal, da ta "ne bo spremenil končnega izida," piše Euronews.

Matar iz New Jerseyja je bil v priporu brez možnosti varščine, potem ko so ga aretirali neposredno po napadu v ustanovi Chautauqua v zahodnem New Yorku. Schmidt je dejal, da je imel Matar "misiji, da ubije gospoda Rushdieja", ko je planil iz občinstva na oder in ga večkrat zabodel, dokler ga niso onemogočili navzoči.

Napadalec prebral le "nekaj strani" Satanskih stihov
Matar je v intervjuju iz zapora za The New York Post po aretaciji namenil besede hvale pokojnemu iranskemu voditelju ajatoli Homeiniju, in dejal, da je Rushdie "napadel islam".

Sorodna novica Prodaja Satanskih stihov ponekod skokovito narasla, slovenski ponatis ni v načrtu

"Ne maram ga. Menim, da ni preveč dobra oseba. Napadel je islam. Napadel je njihovo vero in verski sistem," je še dodal. Razkril je še, da je prebral le "nekaj strani" njegovega romana Satanski stihi (1988). Matar se ni izrekel glede tega, ali je pisatelja napadel zaradi fatve.

Leta 1989 je tedanji iranski verski in politični voditelj Homeini namreč na avtorjevo glavo razpisal fatvo in ga s tem obsodil na smrt. Sam Homeini je nato še istega leta umrl, Rushdie pa je naslednje desetletje preživel pod policijskim varstvom in se do danes vsaj 60-krat preselil. V zadnjih dveh desetletjih je Rushdie znova svobodno potoval.

Potovanje v domovino staršev
Matar je bil rojen v ZDA, a ima poleg ameriškega tudi državljanstvo Libanona, od koder izvirajo njegovi starši. Napadalčeva mati je povedala, da se je njen sin po obisku očeta v Libanonu leta 2018 spremenil – zaprl se je vase in postal slabo razpoložen, piše AP.