Vse prireditve v sklopu festivala so brezplačne. Organizatorji upajo, da jih bodo lahko izvedli na prostem, na grajskem dvorišču gradu Dobrovo ter na dvorišču rojstne hiše Alojza Gradnika. V primeru slabega vremena se bodo preselili v Viteško dvorano dobrovskega gradu. Prireditev Šmartno pravljična vas bo v primeru dežja potekala v tamkajšnji Hiši kulture. Foto: Založba Sanje
Vse prireditve v sklopu festivala so brezplačne. Organizatorji upajo, da jih bodo lahko izvedli na prostem, na grajskem dvorišču gradu Dobrovo ter na dvorišču rojstne hiše Alojza Gradnika. V primeru slabega vremena se bodo preselili v Viteško dvorano dobrovskega gradu. Prireditev Šmartno pravljična vas bo v primeru dežja potekala v tamkajšnji Hiši kulture. Foto: Založba Sanje
Med častnimi gosti letošnjih Dnevov poezije in vina je tudi slovenska pesnica Svetlana Makarovič, ki je bila na predvečer odprtja festivala gostja večernega pesniškega branja. S pesniško-glasbenim večerom Lovec na ljudi bo sodelovala tudi na festivalu Sanje v Medani. Foto: Matej Pušnik
Lanski vinski utrinek iz Medane. Foto: Založba Sanje

V Šmartnem v Goriških brdih so odprli letošnji festival Sanje v Medani, ki je Šmartno najprej spremenil v Pravljično vas. Ob pravljičnem sejmu, lutkovnih in glasbenih predstavah ter pripovedovanju bodo lahko uživali tako otroci kot odrasli. Festival se v četrtek seli na grad Dobrovo, v petek in soboto pa v Medano.

Na gradu Dobrovo bodo v četrtek v literarnopogovornih večerih gostili Nežo Maurer, Branka Sobana in turško pisateljico in borko za človekove pravice Oya Baydar. Dogajanje tega dne se bo končalo s koncertoma slovenskega harmonikarskega virtuoza Marka Hatlaka in indijskega mojstra karnatskega petja Maheša Vinajakrama.

V petek bodo pod murvo na dvorišču Gradnikove rojstne hiše v Medani gostili pesnike Eriko Vouk, Josipa Ostija, domačinko Petro Koršič in enega najizvirnejših avstralskih književnikov in soprevajalcev poezije Mile Kačič in Srečka Kosovela v angleščino Davida Brooksa. Večer bodo z električnim pesniško-glasbenim performansom Manifest Mehanikom! sklenili Tjaša Koprivec, Jure Capuder in Bor Zakonjšek. Za glasbeni sklep tega dne bo poskrbela škotska violinistka in pevka Kate Young.

V soboto pripravlja Svetlana Makarovič v sodelovanju s pevko in harfistko Zvezdano Novaković, z igralko Mirjano Šajinović in pevko Aphro Tesla edinstven pesniško-glasbeni večer, ki ga je umetnica poimenovala Lovec na ljudi.

Založba Sanje bo letošnji, že peti festival, organizirala v sodelovanju z Občino Brda, Zavodom za turizem, kulturo, mladino in šport Brda in SNG Nova Gorica. Tudi letos bodo dali prednost poeziji Srečka Kosovela, zato so za geslo festivala izbrali del njegove pesmi: "Odprite okna, odprite duri, nov človek prihaja!"

Švedska poezija v središču na Ptuju
S pogovorom o tokovih v sodobni švedski poeziji, ki je letos v središču, pa se je na Ptuju popoldne začel 18. mednarodni festival Dnevi poezije in vina. V Slovenijo bo privabil 19 poetov iz 12 držav, častni gostje so litovski pesnik Tomas Venclova, nemška pesnica Elke Erb in Svetlana Makarovič. Festival se bo sklenil 30. avgusta.

Švedsko poezijo bodo zastopali Gunnar Harding, Ann Jäderlund, Niclas Nilsson in Athena Farrokhzad, udeleženci slovensko-švedske prevajalske delavnice, ki so svoje pesmi že brali na predvečerih festivala po Sloveniji.

Nastopili bodo tudi v Nemčiji rojena Srbkinja Dragana Mladenović, Slovakinja Jana Bodnarova, Finec Peter Mickwitz, Italijanka Sara Ventroni in Madžar Denes Krusovszky. Iz Velike Britanije se bodo predstavili Astrid Alben, James Byrne in Jackie Wills, iz Japonske Mizuho Išida in Keijiro Suga. Spoznati bo mogoče še zamejsko pesnico Cvetko Lipuš in avstrijsko pesnico Lydio Steinbacher.

Izbor povabljenih pesnikov sta letos namesto žirije prvič opravila selektorja. To sta bila ameriški pesnik ruskega rodu Ilya Kaminsky in slovenska pesnica Lucija Stupica Enbohm.

Poezija na dvoriščih in "hude pokušnje" vina
Nekatere pesnike bo mogoče slišati na zasebnih branjih, saj vse več Ptujčanov odpira pesnikom svoja dvorišča in vrtove. Osrednja pozornost pa bo usmerjena na Vrazov trg, na katerem bo vsak festivalski večer zazvenela poezija. Na oder bodo vsakokrat stopili štirje festivalski gostje, ki bodo v soju večera brali svoje pesmi. Za sproščeno nadaljevanje in festivalsko druženje bodo po velikih pesniških branjih poskrbeli glasbeniki.

Organizatorji so v težnji, da bi bil festival interdisciplinaren in odprt najrazličnejšim okusom, pripravili tudi razstave, filmsko projekcijo in gledališko predstavo ter program za otroke. Z vinom se bo poezija srečala na t. i. hudih pokušnjah, na katerih bodo vinarji ob spremljavi poezije poskrbeli za sprehod skozi različne okuse.