Houellebecq je tudi zavzet komentator francoskega družbenega in političnega dogajanja. Foto: EPA
Houellebecq je tudi zavzet komentator francoskega družbenega in političnega dogajanja. Foto: EPA

V okviru pravkar potekajočega festivala prihaja v Ljubljano francoski zvezdniški pisatelj Michel Houellebecq. Dogodek, ki bo v Kinu Šiška 27. marca, je organiziran v sodelovanju z Beletrino in Francoskim inštitutom v Ljubljani.

Veliko prepoznavnost – in tudi od takrat naprej vselej velika kontroverznost – je Houellebecqu prinesel njegov drugi roman Osnovni delci iz leta 1998, ki je doživel tudi filmsko upodobitev. Pisateljeva razvpitost se ne veže le na njegovo literaturo. Tako je poleg kritiške in bralske javnosti že večkrat razburil tudi širše občestvo s svojimi izjavami in medijskimi nastopi. Vendar je tudi sama literarna kritiška srenja razdeljena glede njegovih del.

Dostopnejša Možnost otoka
V slovenščino je prevedenih vseh pet njegovih romanov. Tako smo v predlanskem letu dobili prevod romana Zemljevid in ozemlje, predtem pa že prevod zadnjega Možnost otoka, po katerem je bil prav tako posnet film. V Beletrinini zbirki Žepnic po pet evrov bo ob tej priložnosti ponovno izšla Možnost otoka, tokrat v mehki vezavi.