Uradna spletna stran mladinskega romana navaja, da je filmska adaptacija knjige že v produkciji in da je premiera napovedana za leto 2018. Foto: http://www.handbookseries.com/
Uradna spletna stran mladinskega romana navaja, da je filmska adaptacija knjige že v produkciji in da je premiera napovedana za leto 2018. Foto: http://www.handbookseries.com/
Priročnik je zgodba o junakinji z (nadnaravnim) talentom za magijo, ki se iz "malega mesteca na Jugu prebije v svet lasvegaških spektaklov".
Priročnik je zgodba o junakinji z (nadnaravnim) talentom za magijo, ki se iz "malega mesteca na Jugu prebije v svet lasvegaških spektaklov". Foto: Avtorica na Instagramu

Roman, za katerega verjetno nikoli niste niti slišali, je častno pozicijo na samem vrhu lestvice najbolje prodajanih knjig, ki jo vodi New York Times, užival le kratek čas. Priporočnik za smrtnike (Handbook for Mortals) je bil s seznama brcnjen zaradi goljufije.

Ugledni časnik je v nedeljo s svojega seznama romanov za mlade črtal roman Priročnik za smrtnike, ki je bil sicer na prvem mestu najbolje prodajanih; kot razlog navajajo "nedoslednosti" v evidenci prodaje. Njihova poteza je bila najverjetneje odziv na številne objave na spletu; ljudje so namreč opazili, da si je Priročnik za smrtnike položaj izboril s prodajo "na veliko" - da je torej po več sto tisoč izvodov kupil isti naročnik. (Naročil jih je menda po telefonu, češ da "organizira prireditev" - a klical je samo knjigarne, ki jih New York Times upošteva pri sestavljanju svojega seznama.) Timesov pravilnik sicer navaja, da množična naročila knjig s svojega seznama izvzamejo ali pa vsaj opozorijo nanje s posebnim simbolom.

Na Twitterju so se številni bralci (in avtorji) mladinskih romanov na glas spraševali, kako se je lahko na prvo mesto prebila knjiga, za katero niso še nikoli slišali niti tisti, ki nove izdaje pozorno spremljajo, in ki ima na Amazonovi spletni strani cel kup ocen "bralcev", ki ne delujejo avtentično. (Na Amazonovi lestvici najbolje prodajanih lebdi okrog 34.000 mesta.)

Skopa utemeljitev, ki pa potrjuje "teorijo zarote"
"Po preiskavi nedoslednosti na naši najnovejši lestvici smo ugotovili, da prodajne številke za Priročnik za smrtnike ne dosegajo naših meril za vključitev,"
je za medije potrdil predstavnik za javnost, ki je pripomnil tudi, kako "zelo redko" se zgodi, da bi New York Times naknadno spreminjal svojo knjižno lestvico.

Avtorica romana Lani Sarem je na vprašanje tiskovne agencije AP zatrdila, da ne ve ničesar o morebitnih poskusih manipuliranja prikaza prodaje njenega romana; pravi, da je na tisoče prednaročil zabeležila na konvencijah, kot so Wizard World Comic Con in podobne, kjer je roman promovirala. "S tem se ukvarjamo že celo leto." Med promotorji romana je tudi ameriški igralec Thomas Ian Nicholas (Ameriška pita), ki napoveduje, da bi rad produciral in nastopil v filmski adaptaciji zgodbe.

Priročnik za smrtnike naj bi bil prvi del nove fantazijske serije o mladi junakinji z nadnaravnimi močmi; obenem je prva knjižna izdaja nove, založniške veje spletne strani GeekNation.

Handbook For Mortals is #34 in the USA Today for best selling books

A post shared by Handbook for Mortals (@handbookformortals) on Aug 24, 2017 at 6:00am PDT