Kristina Hočevar zbirko Na zobeh aluminij, na ustnicah kreda tako na ravni forme kot na tematski ravni nespregledljivo umešča v tesno bližino svojih prejšnjih knjig poezije, po drugi strani pa vendarle predstavlja prelom v pesniškem opusu. Foto: RTV SLO
Kristina Hočevar zbirko Na zobeh aluminij, na ustnicah kreda tako na ravni forme kot na tematski ravni nespregledljivo umešča v tesno bližino svojih prejšnjih knjig poezije, po drugi strani pa vendarle predstavlja prelom v pesniškem opusu. Foto: RTV SLO
Na zobeh aluminij, na ustnicah kreda je peta pesniška zbirka Kristine Hočevar, ki je za svojo poezijo že prejela Zlato ptico in bila nominirana za Veronikino nagrado.
Na zobeh aluminij, na ustnicah kreda je peta pesniška zbirka Kristine Hočevar, ki je za svojo poezijo že prejela zlato ptico in bila nominirana za Veronikino nagrado. Foto: RTV SLO

"Zdi se mi, da si knjiga zasluži nagrado. Nisem pa toliko razmišljala o tem, saj je bilo polno spremljevalnih dogodkov, kar je bilo kar mučno, zato nisem toliko razmišljala o pričakovanjih," je po prejemu nagrade dejala nagrajenka. Nagrade je vesela, pravi, zanimanje za njeno pesniško zbirko se bo verjetno zdaj povečalo, vendar sama ne bo drugače delala.
Mecenstvo, ker bralci poezije pomagajo avtorjem
Pokroviteljstvo nad nagrado je za tri leta prevzel podjetnik Nedjan Brataševec, častni konzul Republike Poljske v Sloveniji. Predsednik Društva slovenskih pisateljev Veno Taufer je v svojem nagovoru poudaril prav pomen mecenstva, ki pomeni vrnitev k tradiciji in je dokaz, kako lahko bralci poezije pomagajo avtorjem. Za Tauferja je poezija bistvo in osnovni sok maternega jezika, zato je prav, da imamo Slovenci nagrado, ki se podeljuje zgolj za pesništvo.
Brataševec je na podelitvi opozoril predvsem na pomen knjig in literature, na kar v času velikega tehnološkega napredka prevečkrat pozabimo. Slovenci premalo beremo, kar pomeni siromašenje jezika, je še poudaril. Pokroviteljstvo nad Jenkovo nagrado je zanj prava stvar, pri tem pa si želi, da bi ga posnemali tudi drugi podjetniki. "Denar, ki sem ga namenil za nagrado, pomeni le majhno spodbudo za delo nagrajencem v prihodnje, od tega se tako kot zgolj od pisanja poezije ne da preživeti," je še dodal Brataševec.
V ožji izbor le vrh slovenskega pesništva
Če je bilo ob začetku podeljevanja Jenkove nagrade, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev, nominiranih le nekaj pesniških zbirk, jih je po Tauferjevih besedah zdaj vsako leto več. Z izborom ima zato komisija težko delo, vendar so na koncu nominirana res le tista dela, ki pomenijo vrh slovenskega pesništva. Letos je komisija, ki so jo sestavljali predsednica Darja Pavlič, Marko Golja, Irena Novak Popov, Janez Ramoveš in Veno Taufer, izbirala med okoli 150 zbirkami.
Poleg nagrajenke so bili za priznanje nominirani še Esad Babačić z zbirko Prihodi, odhodi, Material Andreja Brvarja, zbirka Trpljenje mlade Hane Katje Gorenčan, zbirka in Sveta poroka Vlada Žabota.