V prvem mesecu po nesreči je Kureishi v tvitu sebe označil za
V prvem mesecu po nesreči je Kureishi v tvitu sebe označil za "rastlino", vendar je dejal, da se njegov osebni pogled na situacijo izboljšuje. Foto: AP
Sorodna novica Hanif Kureishi iz bolnišnice: Pogum mi daje Salman Rushdie

Hanif Kureishi, romanopisec in scenarist, ki je prevzel vlogo gostujočega urednika oddaje Today na valovih BBC-jevega Radia 4, je priznal, da se je moral navaditi na to, da je po nesreči "postal druga oseba". 26. decembra lani je padel med sprehodom od trga Piazza del Popolo do vile Borghese v Rimu in si pri tem hudo poškodoval glavo.

69-letnik, ki je najbolj znan po romanu Buda iz predmestja, še vedno ne more uporabljati okončin, zadnje leto pa je preživel v petih različnih bolnišnicah, so povedali v oddaji. Velik del oddaje so tako posneli v Kraljevi narodni ortopedski bolnišnici v Londonu.

Kureishi pravi, da se od nesreče naprej počuti kot "eksponat, obkrožen z zdravniki", in doda: "Sprva je ponižujoče, potem pa začneš ugotavljati, da to ni tako pomembno. (...) Hitro se zaveš, da ti tvoje telo ne pripada več ... da te ves čas previjajo, umivajo, zbadajo in dregajo tako sestre kot zdravniki in naključni ljudje. Odrečeš se vsakemu občutku zasebnosti: zasebnosti telesa, uma, duše, vsega v povezavi s teboj ... Vse je dokončno izbrisano."

Sorodna novica Pisatelj Hanif Kureishi po srčnem infarktu: "Ne morem premikati rok in nog"

V oddaji, ki je bila posneta še pred prazniki, so povedali, da bo Kureishi letošnji božič preživel doma. Priznal je, da si je prihod domov zamišljal tako, "da bo vstopil skozi vrata, kot da se končuje nekakšno grozno medvladje". A v resnici se zaveda, da "se vrača kot invalidna oseba". "Moram se navaditi na to, da sem druga oseba, z drugačnimi odnosi in z drugimi ljudmi," je rekel. "Moram najti način, kako živeti s tem. Grozljivo je, nočem početi tega, ampak vsak dan moram delati stvari, ki jih v resnici nočem delati."

"Kakšna neumna smrt"
Spregovoril je tudi o tem, kakšne misli so se mu podile po glavi neposredno po nesreči. "Kako trapasto, umreti na tako neumen način," je razmišljal, medtem ko je ležal na pločniku in hotel poklicati svoje bližnje po FaceTimu, da bi se poslovil. Njegova partnerica Isabella d’Amico ga je sicer od tega odvrnila, češ da "bi bili ljudje precej šokirani, če bi se jim na zaslonu pokazal umirajoč moški". Dodal je še: "Prešinilo me je, da vsakdo umre, da bo vsak doživel ta trenutek in si mislil: No, moj trenutek je nastopil precej nepričakovano. Razmišljal sem tudi: Res še nisem končal, veliko stvari je, ki jih hočem še narediti. Nisem še pripravljen na smrt."

Moral sem najti popolnoma nov način pisanja. Ne morem cele ure sedeti za mizo ... ne morem uporabljati rok, ne morem držati pisala. Torej moram vse povedati.

Hanif Kureishi

Po nesreči je, priznava, izgubil ves svoj smisel za humor; ena od sester ga je krstila za "moža, ki se nikoli ne nasmehne". Prav tako se mu je uprla glasba. "Nisem je mogel prenašati. Bal sem se, da me bo preveč ganila, preveč razburila, da bom po glasbi preveč potrt zaradi svoje situacije."

Čeprav se mu danes svet "še vedno zdi veliko temačnejši kot prej", je on sam vseeno "veliko bližje realnosti" in je obenem dobil občutek, kako radodarni so lahko ljudje.

Za leto 2024 napovedal knjigo
Od nesreče naprej mu sin Carlo pomaga pisati in objavljati na blogu, The Kureishi Chronicles, ki torej nastaja po nareku. Ti zapisi bodo, skupaj z nekaterimi objavami na Twitterju, osnova za avtobiografijo Shattered, ki bo izšla v letu 2024.