Če bi Amazon ta sistem v prihodnosti razširil na vse knjige, ki se jih da naložiti prek Kindla, bi tudi nekateri sicer priljubljeni avtorji občutili velik izpad dobička. Foto: AP
Če bi Amazon ta sistem v prihodnosti razširil na vse knjige, ki se jih da naložiti prek Kindla, bi tudi nekateri sicer priljubljeni avtorji občutili velik izpad dobička. Foto: AP
Tudi če si na Kindle naložite vse mogoče nobelovce, Amazona ne boste pretentali, da ste jih res prebrali, če jih niste ... Foto: AP

Pri Amazonu so objavili, da bodo v prihodnosti pisateljem avtorske pravice plačevali na podlagi tega, koliko strani njihove knjige bodo uporabniki Kindla dejansko prebrali - ne pa na podlagi tega, koliko ljudi si bo knjigo naložilo v svoj bralnik. V praksi: če bo bralec nad knjigo obupal na četrtini, bo njen avtor dobil samo četrtino vsote, ki bi jo, če bi bila knjiga prebrana do konca.

Ne le, da vedo, kaj beremo, ampak tudi, koliko preberemo
Številni avtorji so nad gesto seveda zgroženi, češ da Amazon postavlja nevaren precedens, ki bi mu lahko sledila cela industrija. Obenem je vse skupaj skrb vzbujajoče tudi s stališča bralca, saj opozarja na to, kolikšne količine informacij o svojih uporabnikih ima podjetje na razpolago, povzema britanski The Telegraph.

(Za zdaj?) le samozaložniki
Nov sistem, ki začne veljati 1. julija, bo sprva veljal samo za avtorje, ki so svoja dela izdali v samozaložbi, natančneje: prek programa Kindle Direct Publishing Select, ki uporabnikom storitve Amazon Prime omogoča, da si knjige "izposojajo" iz Kindlove knjižnice.

Pri Amazonu argumentirajo, da bo novi sistem pravičen sistem "nagrajevanja" avtorjev, ki pišejo dolge knjige, pa so v preteklosti dobili enak honorar kot nekdo, ki svojih sto strani razglasi za roman. "Novost uvajamo kot odziv na pozitivne reakcije pisateljev, ki so nas prosili, naj bolje uskladimo plačilo z dolžino knjig in tem, kaj ljudje res berejo," pojasnjuje spletni velikan. "Po novem načinu boste plačani za vsako stran vaše knjige, ki jo individualni kupec prebere, ko jo prvič bere."

Nobenega goljufanja ne bo
Ker bi se seveda kdo spomnil, da lahko v svoji knjigi poveča font ali jo kako drugače raztegne na več strani, Amazon uvaja tudi "normirani števec strani za Kindlove edicije" (KENPC), ki poenoti font, velikost črk in razmik med vrsticami.

Med nasprotniki novega sistema je denimo pisatelj Peter Maas. "Amazon bo avtorjem plačeval po prebranih straneh. Rad bi enako videl še v restavracijah - naj mi računajo samo toliko burgerja, kot ga pojem," je tvitnil.

Če bi Amazon ta sistem v prihodnosti razširil na vse knjige, ki se jih da naložiti prek Kindla, bi tudi nekateri sicer priljubljeni avtorji občutili velik izpad dobička. Primer: zajetni zgodovinsko-detektivski roman The Goldfinch (Lišček) avtorice Donne Tartt, dobitnik Pulitzerjeve nagrade leta 2014 in ena največjih prodajnih uspešnic lanskega leta. No, lani je podjetje Kobo, Amazonova konkurenca, objavilo podatke, ki pričajo, da se je samo 44 odstotkov ljudi, ki so Liščka kupili kot e-knjigo, prebilo do zadnje strani.

"Komur kaj ni všeč, naj ne sodeluje"
So pa seveda tudi avtorji, ki verjamejo, da je novi sistem pošten. Kerry Wilkinson je denimo prek Amazon izdal svojo serijo kriminalk, ki je bila tako brana, da ga je kmalu pod okrilje vzela velika založba. "Če je bralec nad romanom obupal po desetih straneh, zakaj naj bi pisatelj dobil celoten honorar? Če se avtorji s tem ne strinjajo, jim ni treba uporabljati programa KDP Select."

Se pa Wilkinson strinja, še piše britanski časnik, da je rahlo "srhljivo" to, kako Amazon zelo natančno spremlja, kaj - in koliko - ljudje beremo. "To je nadzor na čisto novi ravni. Vsakič, ko je bralec na spletu, lahko vidijo, kaj počnemo. Tudi če je to anonimno, lahko nabirajo gore podatkov."