Nastopi se bodo odvili 20., 21. in 22. decembra ob 20. uri v Bežigrajski galeriji 2, spremljati jih bo mogoče tudi v spletnem prenosu.

Letošnji festival Ozvočenje 20 se začenja drevi z nastopom zasedbe Saeta (Skupina zA EksperimenTalno glAsbo), ki je bila prav tako ustanovljena leta 1977. Takrat se je konstituirala kot prva in edina skupina, ki je v glasbeni usmeritvi združevala organizirano improvizacijo, elemente eksperimentalne glasbe na podlagi različnih partiturnih zapisov in navodil za izvajanje, elemente minimalistične (repetitivne) glasbe ter v živo izvajano ali posneto elektroakustično glasbo različnih zvočnih izvorov. Takšno usmeritev je ohranila do danes. Skupina se je uveljavila tako doma kot tudi v mednarodnem prostoru, so zapisali v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane (MGML), pod okriljem katerih deluje Bežigrajska galerija 2.

Člani Saete so Miloš Bašin na tolkalih in ljudskih glasbilih, Aleš Gasparič na flavti, okarini in piščalih, Lado Jakša na pihalih in klaviaturah, računalnik in zvočna okolja pa so v domeni Boštjana Perovška.

V sredo sledi nastop zasedbe Audio Kayak, ki se predstavlja s projektom, katerega ideja je pogled na glasbeno improvizacijo kot na turo dveh veslačev, ki na svoja inštrumenta igrata na bolj ali manj tradicionalen način, pri čemer je mogoče njune signale pretvoriti tudi v elektroniko, ki ima predvsem vlogo zvočnih blokov. Vsi trije zvočni veslači se morajo na zvočni turi soočiti z vizualizacijo poti dveh veslačev. Skupaj s sliko veslajo v kopeli zvočne pokrajine. Projekt je nastal na otoku Silba, kjer je bil tudi posnet videomaterial.

Člani skupine so Jaka Hawlina na trobilih, Jaka Ropret na električnem basu in Boštjan Perovšek na elektroniki.

Sorodna novica Širom: "Vsekakor je domačemu kritiku laže dobiti vpogled v ozadje našega ustvarjanja"

V četrtek se predstavlja še prekmursko-tolminsko-kraška naveza Širom. Prostrano vodilo skupine je prepletanje različnih glasbenih pristopov in orodij, zgodovin zvena ter čiste muzikalno-rokodelske domišljije. Člani skupine v triu skupno naštejejo več kot deset inštrumentov in vsaj toliko danih oblik muzik, ki bi jih lahko prepoznali kot navdih karakterju nove zasedbe. Vendar so praktično in doživljajsko dovolj globoko zazankani v lastno snovno početje, da se jim uspe izogniti zgolj odsevanju obstoječih vzorcev.

Širom so znani po samosvojem, slogovno homogenem izrazu, razpetem med široko polje ljudskih zvenov in sodobnih akustično-rockerskih meditacij. Kar naposled slišimo, je prizemljen, vendar še vedno mističen minimalizem. Glasba skupine Širom je kontemplativna, po nuji in potrebi tudi ostra glasba, bolj bendovske kot komorne, bolj ulične kot urbane nravi.

Člani Širom Iztok Koren, Samo Kutin in Ana Kravanja so dejavni še v drugih glasbenih zasedbah in projektih, kot so ŠKM banda, Hexenbrutal, Najoua, Samo Gromofon in Horda grdih, še piše v napovedi festivala.