Festival bo potekal med 27. in 29. marcem, organizatorji pa sporočajo, da je sejem plošč domačih založnikov na Stritarjevi ulici v Ljubljani prestavljen na 13. april.

Foto: Radio Študent
Foto: Radio Študent

Festival Tresk že desetletje in pol predstavlja obračun glasbe in založništva ter tematizira neodvisno glasbeno sceno in plete družbeno mrežo glasbenikov, vizualnih ustvarjalcev, založnikov, distributerjev, organizatorjev, medijev, trgovcev ter podpornikov in poslušalcev, so zapisali organizatorji.

Prvemu delu diskurzivnega programa, naslovljenemu Novinarstvo v škripcih, bo mogoče drevi ob 18. uri prisluhniti na valovih Radia Študent, ko se bo Igor Bašin – Bigor s sogovorniki Žigo Pucljem, Petrom Barošem in Jernejem Sobočanom pogovarjal o problematiki izginjanja kritičnega glasbenega novinarstva v medijih. Posvetili se bodo tudi različnim vidikom znotraj te tematike: od tega, kako so piarovska besedila izpodrinila konstruktivno kritiko, do posledic izrinjanja glasbenih vsebin in njihovega vrednotenja iz osrednjih medijev ter navsezadnje o vplivu teh negativnih pojavov na diskurz na medmrežju, piše v napovedi.

Ob 19.30 bodo v Hupi Brajdič razglasili zmagovalce vizualnih natečajev in tudi tistih, ki so si zaslužili posebne omembe v kategorijah Najboljši glasbeni plakat in Najboljša podoba albuma, ter razglasitev finalistov v kategoriji Najboljši videospot. Razglasitvi bodo sledile projekcije videospotov finalistov.

Drugi dan festivala bo mogoče prisluhniti nastopom Blaža (v ploščarni Big Nose), Đo (v Hupi Brajdič) in Joondroida (v Osmo/zi). Dan pozneje se bodo v Gledališču Glej zvrstili nastopi tria Moving as a Giant ter dvojcev Fraw Blanka x Marka San in Stagnat, v Pritličju pa bosta nastopili Mala roza muca in pixel.bambi.

Sorodna novica Jaka Berger: Izobraževanja ne manjka, člani skupnosti Clockwork Voltage pogrešamo nastopanje v živo

Festival prinaša še delavnici Koncert skozi zgodbo z Dominiko Mašo Kozar in Videospot na hitro z Nejo Berger v prostorih Slovenskega glasbenoinformacijskega centra (Sigic).

V okviru Treska se dogaja tudi spletna dražba unikatnih vinilnih plošč, ki so bile v živo vrezane med nastopi v seriji dogodkov Faznbrifer live X Clockwork Voltage, na katerih so se predstavili Kikiriki, beepblip, Monitronica, OR Poiesis, Mind Machines, Zergon, Monoscarves, Shekuza, Dead Underground Future, Rob Canning, Lowlander, Rok Zalokar, Dualik in 08080. Dražba poteka na tej povezavi in je odprta do 29. marca do 12. ure.

13. aprila med 10. in 16. uro pa bo na sejmišču v središču prestolnice mogoče odkrivati izdelke več kot 20 domačih založnikov in prodajalcev plošč, med njimi bodo Škuc, Nika, Moonlee Records, Kapa Records, Celinka, Kri, GBTM in DKG.