Foto: Tadej Čauševič
Foto: Tadej Čauševič

Skupina multiinstrumentalistov koncertira na domačih in tujih odrih. Prekmursko-tolminsko-kraško navezo sestavljajo Iztok Koren (bendžo, bas boben, zvončki, balafon), Ana Kravanja (violina, viola, ribab, kalimba, bendir, balafon) in Samo Kutin (ukulele, kalimba, tamburica, harfa, balafon, zvočni predmeti).

Sorodna novica Širom: "Vsekakor je domačemu kritiku laže dobiti vpogled v ozadje našega ustvarjanja"

Glasbeniki skupine Širom igrajo skupno več kot deset instrumentov, ustvarjajo izvirno in slogovno raznoliko glasbo, ki se giblje od ljudskih zvenov do sodobnih akustičnih rokovskih meditacij. Slovenske kulturne dneve tako sklepa skupina glasbenih raziskovalcev, ki svoj navdih črpa iz "edinstvene slovenske narave" na stičišču različnih poti in geografskih območij, kar je v zgodovini vselej zaznamovalo ta prostor.

Od ljudskih zvenov do sodobnih akustičnih rokovskih meditacij
Glasba Širom je izvirna in slogovno raznolika, saj se giblje vse od ljudskih zvenov do sodobnih akustičnih rokovskih meditacij, zanjo pa je značilno zlitje večglasja in psihedelične godbe z ljudskimi, klasičnimi in improvizacijskimi elementi. Njihov minimalistični zvok je zato prizemljen, a tudi mističen oz. kontemplativen, občasno pa tudi ostrejši.

Doslej je skupina do zdaj izdali štiri albume. Zadnja dva z naslovom Lahko sem glinena mesojedka/I Can Be a Clay Snapper in Utekočinjeni prestol preprostih/ The Liquified Throne of Simplicity sta izšla pri ugledni evropski glasbeni založbi Glitterbeat Records.

Foto: Tadej Čauševič
Foto: Tadej Čauševič

MEK v okviru Evropskih kulturnih dnevov vsako leto predstavi državo, pokrajino, mesto ali skupnost v Evropi. Letos so bili Evropski kulturni dnevi posvečeni Sloveniji. Namen štiritedenskega programa med 11. junijem in 9. julijem je bil predstaviti raznolikost slovenske kulture, ki temelji na tesni povezanosti Slovencev z naravo. Slovenske kulturne dneve organizira Slovenski kulturni in informacijski center (Skica) Berlin pod vodstvom Saše Šavel Burkart.