Wagner je umrl 13. februarja leta 1883 v Benetkah, vendar so ga na njegovo željo pokopali v Bayreuthu, kamor se je preselil leta 1872. Foto: EPA
Wagner je umrl 13. februarja leta 1883 v Benetkah, vendar so ga na njegovo željo pokopali v Bayreuthu, kamor se je preselil leta 1872. Foto: EPA
Za Wagnerjev festival v Bayreuthu  vlada veliko zanimanje, saj je na vstopnice v povprečju treba čakati sedem let.
Za Wagnerjev festival v Bayreuthu vlada veliko zanimanje, saj je na vstopnice v povprečju treba čakati sedem let. Foto: EPA

Razstava v vili Wahnfried, kamor se je družina Wagner preselila leta 1874, bo ponujala vpogled v skladateljevo življenje in delo. Muzej bo predstavil skladateljeve zamisli o lastnem gledališču - Festspielhaus, ki ga je pod mecenstvom takratnega bavarskega kralja Ludvika II. postavil v Bayreuthu.

Največji oder ni bil dovolj dober
Wagner je v Bayreuth prišel leta 1872 zaradi operne hiše mejne grofice Wilhelmine, ki so jo zgradili sredi 18. stoletja in je imela tedaj največji oder v Nemčiji, a se je izkazala za neprimerno, zato se je odločil postaviti lastno gledališče.

V vili Wahnfried je živel devet let. V drugi svetovni vojni je bila zgradba močno poškodovana, med letoma 1974 in 1976 pa so ji po izvirnih načrtih povrnili prvotno stanje ter jo spremenili v muzej.

Dvestoletnico so zamudili
S tokratno prenovo, ki bo stala 18 milijonov evrov, so muzejski hiši nameravali dati nov sijaj v jubilejnem letu 2013, ob 200-letnici njegovega rojstva, vendar bo prve obiskovalce sprejela ob začetku letošnjega festivala, posvečenega Wagnerjevi glasbi.

V Bayreuthu oziroma gledališču na Zelenem griču izvajajo zgolj Wagnerjeva dela že od leta 1876. Mesec dni trajajoči festival je ena najbolj zaželenih poletnih glasbenih prireditev na svetu, čakalna vrsta za vstopnice je dolga več let.

Letošnji festival bo 25. julija odprla predstava Tristan in Izolda v postavitvi ene od dveh umetniških vodij prireditve, skladateljeve pravnukinje Katharine Wagner.