Benjamin Clementine je že večkrat nastopil v Sloveniji, prvič leta 2017, potem dve leti pozneje.  Foto: EPA
Benjamin Clementine je že večkrat nastopil v Sloveniji, prvič leta 2017, potem dve leti pozneje. Foto: EPA

Benjamin Clementine je avtor treh izjemnih albumov osupljivega songwritinga, mojster klavirja, vokalist v hipu prepoznavnega glasu in prejemnik nagrade mercury, ki jo je leta 2015 prejel za prvenec At Least For Now. Vse bolj se spogleduje tudi s filmsko umetnostjo.

Sorodna novica Benjamin Clementine: bosonogi trubadur s čarobnim glasom

S svojim zvočno raziskovalnim, odbito konceptualnim in včasih avantgardnim pristopom h komornemu popu je močno zaznamoval naša pričakovanja, kaj naj bi pop v današnjem času sploh pomenil in predvsem, kako naj bi zvenel, so ob njegovem nastopu zapisali v Cankarjevem domu. Clementine je skoraj vsa pravila igre vrgel skozi okno: vedno zahteva popolno ustvarjalno svobodo, njegova besedila so pronicljiva, četudi včasih hudo metaforična.

Drzen je v žanrski kombinatoriki mešanice stare in nove klasične glasbe, kabareta, rocka, muzikala ... Ustvarja glasbo, ki jo lupimo počasi. Prav zaradi odločne drže neprilagodljivosti kompleksu glasbene industrije je ustvarjalni proces svojega tretjega albuma, lanskega And I Have Been, vzel popolnoma v svoje roke; ne samo da ga je sam napisal, odigral in produciral, tudi izdal ga je pri lastni založbi. Kar je toliko bolj impresivno glede na to, da gre za orkestralni art pop s podporo zborovskih spremljevalnih vokalov. Letos naj bi izšel še drugi del plošče, zatem pa namiguje na prekinitev glasbene poti.

Na današnjem koncertu ga bo spremljal Slovenski godalni sekstet v postavi: Vid Sajovic, violina, Nejc Mikolič, viola, Anuša Plesničar, viola, Katarina Kozjek, violončelo, in Janez Krevel, kontrabas.

Mikolič: "Kot bi vstopili v vzporedno vesolje"

Kot je za MMC dejal violist Nejc Mikolič, je bila včerajšnja vaja z Benjaminom nekaj najbolj neobičajnega in nepozabnega, kar je do zdaj doživel kot glasbenik. "Kot da smo nekje med potjo od varnostnika Cankarjevega doma pa do Gallusove dvorane vmes vstopili v neko vzporedno vesolje, ki je bilo za nas klasične glasbenike nekaj povsem novega. Niti približno nismo vedeli, kaj nas čaka, saj je notni material prinesel šele na vajo, večine aranžmajev pa mu še ni uspelo zaključiti in tako smo skladbe dokončno "sfrizirali" kar skupaj na vaji. Vsekakor velik izziv za vse nas. Poleg trdega dela (vaja je namesto od petih do osmih, trajala vse do pol polnoči.) pa dobre volje in smeha tudi ni manjkalo. Benjamin je dostopen in topel človek, hkrati pa vsestranski umetnik z veliko začetnico," je dejal in dodal, da so s kolegi iz Slovenskega godalnega seksteta zelo zadovoljni, saj so s tem sodelovanjem imeli priložnost pogledati tudi malo iz okvirjev običajnih koncertnih udejstvovanj.

Sorodna novica Skozi fotografije tudi do odgovora, kdo je glasbenik Zlatko Kaučič v vsakdanjem življenju

Za uvod večernega koncerta bo nastopil Alfa Mist, ki je dodžezovskega jezika prišel s hiphopa. Njegovi ustvarjalni začetki segajo v srednjo šolo, ko je na prenosniku sestavljal hiphopovske podlage in se navdušil nad muziko producentov, kot sta J Dilla in Madlib, ki sta zanj pomenila vstop v svet džeza. Prav s študiranjem harmoničnih podrobnosti njunih ikoničnih produkcij se je igranja klavirja naučil po posluhu. Le nekaj let pozneje so že sledili njegovi prvi resni založniški koraki (leta 2015 EP Nocturne, 2017 odmevni prvenec Antiphon ...), do danes pa je že sodeloval z glasbeniki, kot so Yussef Dayes, Tom Misch, Jordan Rakei in Loyle Carner. Od ustvarjanja hiphoperskih podlag do produciranja za razne raperje, komponiranja neoklasične glasbe za London Contemporary Orchestra in remiksiranja džezovskega kanona za velikanko Blue Note – Alfa Mist je eden najbolj vsestranskih in zvedavih predstavnikov zloglasne londonske scene novega jazza, so zapisali v Cankarjevem domu.

V četrtek bo v Gallusovi dvorani dvojni koncert saksofonistke Lakecia Benjamin in nastop zasedbe Gard Nilssen’s Supersonic Orchestra. Newyorška saksofonistka Lakecia Benjamin je v zadnjem desetletju močno zaznamovala ameriško džezovsko prizorišče s svojstvenim pristopom džezovsko-hiphopersko-soulovske kombinatorike ter raznimi domiselnimi in učinkovitimi sodelovanji. Prejemnica številnih nagrad je izjemno sodobna avtorica, na katero so ključno vplivali klasiki, kot je John Coltrane, ter zvočni udarci njenega mesta, kot sta Notorious B. I. G. in Wu-Tang Clan.

Lakecia Benjamin. Foto: EPA
Lakecia Benjamin. Foto: EPA

Gard Nilssen je o svoji zasedbi Supersonic Orchestra zapisal, da je "glasba energična, sugestivna, dinamična, ustvarjalna in eksplozivna, napaja se pri imenih, kot so Ornette Coleman, Fela Kuti, Alice Coltrane, Duke Ellington, Chris McGregor, Louis Moholo in Curtis Mayfield, z obilico prostora za individualen glas vsakega člana! Prvenec sestava If You Listen Carefully, The Music is Yours je bil deležen fenomenalnih ocen z vseh strani."