Leonard Cohen je stopil v ospredje kot velik talent v zgodnjih 60. letih prejšnjega stoletja. Foto: EPA
Leonard Cohen je stopil v ospredje kot velik talent v zgodnjih 60. letih prejšnjega stoletja. Foto: EPA

Priredbe na plošči, naslovljeni Here It Is: A Tribute to Leonard Cohen, bodo po pisanju revije Rolling Stone pokrile najrazličnejše skladbe tega kanadskega trubadurja. Segale bodo od njegovega prvenca Songs of Leonard Cohen iz leta 1967 do zadnjega albuma You Want It Darker, ki ga je izdal tik pred smrtjo leta 2016 in je dejansko v pesmih s tega albuma razmišljal o lastni smrti.

Prvi priredbi je že mogoče prisluhniti
Na spletu je že mogoče slišati priredbo pesmi Coming Back to You s Cohenovega albuma Various Position iz leta 1984, ki jo je prispeval ameriški kantavtor James Taylor. Album je produciral Larry Klein, za spremljevalne glasbenike pa je večinoma izbral takšne, ki delujejo na džezovskem področju.

"Ko me je Larry Klein povabil k sodelovanju pri albumu v čast Leonardu Cohenu, sem takoj sprejel ponudbo," je povedal Taylor. Po njegovih besedah je Klein "izvrsten producent odličnih posnetkov" in dober prijatelj ter tako kot skoraj vsi v njegovi generaciji tudi sam časti Cohena. "Ko sem začel iskati lastne glasbene preference, so bile Cohenove pesmi med mojimi najljubšimi in so imele velik vpliv, da sem se razvil kot tekstopisec," je še povedal Taylor, sicer dobitnik šestih grammyjev.

Sorodna novica Umrl je nepoboljšljivi kanadski romantik Leonard Cohen

Nesporna ikona svetovne glasbene scene
Leta 1934 rojeni Cohen je bil kar šest desetletij aktivna ikona svetovne glasbe. V svoji bogati in pestri karieri je izdal 13 studijskih albumov, prvega leta 1967. Tako prvenec kot tudi njegovi številni drugi albumi, med drugim Songs Of Love and Hate (1970), I’m Your Man (1990), The Future (1992), Ten New Songs (2001) in Dear Heather (2004), so postali prave klasike svetovne popularne glasbe.

Med njegove največje uspešnice sodijo Suzanne, So Long, Marianne, Dance Me To The End Of Love in I'm Your Man. Verjetno najbolj znana je njegova pesem Hallelujah, ki je doživela številne priredbe. Cohen se je po 15-letni odsotnosti s koncertnih turnej zaradi velikih finančnih težav leta 2008 znova vrnil na odre. V zadnjih letih je dvakrat nastopil v Ljubljani, in sicer leta 2010 ter tri leta pozneje.

Jeseni tudi izid romanesknega prvenca
Glede na napovedi bo jeseni izšel tudi roman Balet gobavcev, Cohenov prozni prvenec iz leta 1956, ki je bil v času njegovega življenja neobjavljen. Skupaj z romanom bo izšlo še nekaj njegovih kratkih zgodb in besedilo za radijsko igro.