Na drevišnjem Vsemetelkovskem benefitu bo z DJ-setom nastopil tudi Kleemar, ki je svojo glasbeno pot začel prav v okviru Klubskega maratona Radia Študent. Foto: MMC / Ana Šircelj
Na drevišnjem Vsemetelkovskem benefitu bo z DJ-setom nastopil tudi Kleemar, ki je svojo glasbeno pot začel prav v okviru Klubskega maratona Radia Študent. Foto: MMC / Ana Šircelj
ŠiRiRŠ
"Tokrat ne rešujemo, temveč širimo. Oziroma rešujemo s širjenjem. Vzpostaviti želimo četrti steber financiranja, ki bi nam omogočil, da ostanemo to, kar smo in morda tudi postanemo to, kar še nismo. To kampanjo umeščamo v kontekst ohranjanja, širjenja in grajenja skupnosti RŠ, kakor tudi širše scene, kateri RŠ pripada. Želimo si, da bi ta skupnost kakor tudi širša javnost razumela pomen in zgodovinsko vlogo RŠ." Foto: Radio Študent
Radio Študent
Zavod Radio Študent, trenutno eden izmed dveh študentskih programov posebnega pomena v državi, v povprečju ustvari več kot 16 ur izvirnega avtorskega programa lastne produkcije na dan, za kar na mesečni ravni skrbi več kot 230 rednih sodelavcev. Foto: Radio Študent

Današnji začetek donacijske kampanje bo v znamenju tradicionalnega Vsemetelkovskega benefita, v okviru katerega bodo v vseh metelkovskih klubih gostovali ustvarjalci alternativne in progresivne kulture v lokalnih skupnostih. S tem dogodkom želi radio prispevati k vzpostavitvi trajne mreže medsebojne solidarnosti znotraj tovrstne kulture, je povedal koordinator programa Jaka Berger.

V ta namen se je Radio Študent (RŠ) povezal s klubi, s katerimi sodeluje že pri projektu Klubski maraton, in sicer: MIKK Murska Sobota, TRAINSTATION SUBART Kranj, BAZA Ajdovščina, U.P. INDE Koper, A.C. ARGO Izola, MKNŽ Ilirska Bistrica, eMCe PLAC Velenje, KLUB METULJ Bistrica ob Sotli in seveda AKC Metelkova mesto, kjer bo drevišnji dogodek z enotno vstopnino tudi potekal.

Program drevišnjega tradicionalnega Vsemetelkovskega benefita si lahko pogledate tukaj.

Krčenje sredstev, ki jih prispeva ŠOU v Ljubljani
Radio se v tem letu spoprijema z rekordno slabim finančnim položajem, k čemur je ponovno negativno prispeval vse nižji delež osnovnega financiranja, ki mu ga namenja Študentska organizacija Univerze v Ljubljani kot ustanoviteljica radia. Njeno financiranje je namreč leta 2014 do letos padlo z 219 tisoč na 150 tisoč evrov.

"Glede na letošnjo podporo v višini 150 tisoč evrov ne moremo trditi, da študentska organizacija kot ustanoviteljica partnersko podpira širok splet radijskih in zunaj radijskih dejavnosti Radia Študent," je na novinarski konferenci povedal direktor zavoda Radio Študent Tomaž Zaniuk.

Možnost trajnih donacij prek spleta
Danes je začela delovati spletna stran ŠiriRŠ, namenjena komunikaciji med RŠ-em in donatorji. Z enkratnim prispevkom je mogoče donirati manjše zneske, večje pa z možnostjo trajnika. Minimalen znesek donacije je 10 evrov na leto, naslednji 30 evrov, naslednja je RŠ-kategorija 89,3 evra na leto (89.3 MHZ je namreč RŠ-eva frekvenca), največja pa 365 evrov na leto.

"Donatorkam in donatorjem se bomo glede na višino prispevka zahvalili s simboličnimi nagradami, kot so: ŠiriRŠ značke in nalepke, CD po izbiri Založbe RŠ, nogavice, T-shirt, hudi in totebag. Najbolj podporne bomo povabili na ping-pong turnir na Radiu Študent, jim sestavili YouTube playlisto po želji in jih ovekovečili na zidovih Radia Študent," so zapisali radijci.

Radio Študent v okviru donacijske kampanje ŠiriRŠ napoveduje svoje "širjenje" tudi v fizični prostor, saj se v prihodnosti obetajo še redni dogodki v različnih prostorih po prestolnici - tudi v Pritličju, Trubarjevi hiši literature, Tovarni Rog, Tobačni in drugih.