Še zmeraj nadvse dejavni Gilberto Gil je 26. junija letos dopolnil 80 let. Foto: EPA
Še zmeraj nadvse dejavni Gilberto Gil je 26. junija letos dopolnil 80 let. Foto: EPA

Gilberto Gil
& Family

Avditorij Portorož
14. julija ob 21. uri

Koncert Gilberto Gil & Family je še zadnji dogodek prvega Jazz festivala Piran/Portorož, ki poteka pod umetniškim vodstvom Braneta Rončela. Gilberto Gil, ki je posnel več kot 60 albumov in prejel dva grammyja, velja za enega največjih brazilskih glasbenikov, v svojem izrazu pa združuje različne svetovne vplive.

Sorodna novica Prvikrat bo zazvenel Jazz festival Piran/Portorož, tudi v duhu več obletnic

Uresničitev hčerkinih sanj
Leta 1942 rojeni Gilberto Gil je po lastnih besedah nekaj let zbiral družinske člane za to skupno turnejo po evropskih mestih, s čimer je uresničil sanje hčerke Prete Gil, ki je v domovini znana pevka in igralka. Ob njiju bodo na odru še Bem Gil (vokal, kitara, bas), Nara Gil (vokal), Jose Gil (vokal, bobni, tolkala), João Gil (vokal, kitara, bas), Francisco Gil (vokal, kitara), Flor Gil (vokal, klaviature, tolkala), Dom Gil (vokal), Bento Gil (kitara, tolkala), Lucas Gil (tolkala) in Gabriel Gil (tolkala).

Glede na to, da so na prvi dan Jazz festivala Piran/Portorož nastopili slovenski Bossa de Novo, kot zadnji pa bodo torej nastopili Gilberto Gil & Family, so torej festivalsko dogajanje odprli in ga zapirajo glasbeniki, ki delujejo v ustvarjalnem polju, imenovanem musica popular brasileira, za katerega je značilno mešanje elementov sambe, reggaeja, rocka, bossa nove in afriške urbane glasbe.

Gilberto Gil med obiskom v ateljeju Braneta Rončela. Foto: Osebni arhiv Braneta Rončela
Gilberto Gil med obiskom v ateljeju Braneta Rončela. Foto: Osebni arhiv Braneta Rončela

Za Gila je značilno, da v svoje pesmi vključuje vse vidike vsakodnevnega življenja – od družine do političnih, socialnih in kulturnih gibanj, aktualnih v njegovem času. Ni le legenda brazilske popularne glasbe, ki jo je tudi on sam s svojim delom povzdignil na umetniško raven, temveč gre seveda za karizmatičnega umetnika svetovnega glasbenega slovesa.

80-letni Gilberto Gil prihaja v Portorož

V Sloveniji prvikrat že leta 1988
Uspelo mu je preplesti bogato tradicijo domovine, s čimer je "'internacionalizacija' brazilske kulture prevzela estetske in programske značilnosti gibanja tropicalia v 60. letih po zaslugi Gila, Caetana Velosa, pevke Gal Costa, Os Mutantes in drugih glasbenikov. Nadaljevala se je tudi po izgnanstvu Gila, Velosa in drugih predstavnikov tega gibanja v evropske države v času vojaške diktature v Braziliji," je v napovedi koncerta zapisal Brane Rončel.

Gilberto Gil je v Sloveniji gostoval že večkrat, prvikrat leta 1988, ko ga je na 29. Jazz festival Ljubljana povabil prav Rončel, takratni umetniški vodja tega festivala. Prestolnico je obiskal še nekajkrat, med drugim tudi v okviru mednarodnega poletnega festivala leta 2003, ko je bil dejansko brazilski minister za kulturo.

Gilberto Gil kot brazilski minister za kulturo in Janez Drnovšek kot predsednik Republike Slovenije na posnetku iz leta 2003. Foto: Vlada RS
Gilberto Gil kot brazilski minister za kulturo in Janez Drnovšek kot predsednik Republike Slovenije na posnetku iz leta 2003. Foto: Vlada RS

Amazonovo dokumentarno serijo snemajo tudi v Sloveniji
Sicer pa številčno družino in prijatelje vključuje tudi njegov letošnji album Em Casa Com Os Gil (Doma z Gilom), ki vsebuje 15 skladb. Priprava turneje in sodelovanje z otroki in vnuki sta služila tudi kot kulisa za Amazonovo dokumentarno serijo, naslovljeno po svežem albumu, prvih pet epizod pa je bilo v pretočni obliki že na voljo v 140 državah. Koncerti v državah, kot so Slovenija, Francija, Švica, Španija in proti koncu leta še Brazilija, naj bi bili podlaga za drugo sezono serije. V Portorožu bo tako prisotna tudi Amazonova filmska ekipa.

Gilberto Gil, ki je nekoč pisal tudi knjige, se je v 60. letih prejšnjega stoletja med brazilsko vojaško diktaturo, ki je obstajala med letoma 1964 in 1985, skupaj s Caetanom Velosom proslavil kot svetovno znano glasbeno ime iz Brazilije. V času diktature so ju zaradi kritičnih besedil večkrat aretirali in zaprli, prav tako sta morala zapustiti državo. Več let sta živela v izgnanstvu v Londonu, kjer je Gil med drugim vplival na Jimija Hendrixa in Beatlese, preden sta se z Velosom leta 1974 vrnila v domovino.

Ena njegovih najbolj znanih pesmi je Aquele Abraco, ki govori o predelih, šolah sambe in osebnosti Ria de Janeira. Leta 2016 je ta pesem zadonela na otvoritveni slovesnosti olimpijskih iger v Braziliji.

Tandem z Annanom v Generalni skupščini ZN-a
Gil je leta 2003 v času levičarskega brazilskega predsednika Lula da Silve postal prvi temnopolti brazilski minister in je ta položaj izkoristil za promocijo brazilske kulture, še piše DPA. In tako za legendarnega velja tudi njegov nastop na ministrski funkciji, ko je skupaj s takratnim generalnim sekretarjem Združenih narodov Kofijem Annanom na Generalni skupščini ZN-a v New Yorku leta 2004 izvedel skladbo Toda Menina Baiana.