Sklepni koncert letošnjih poletnih glasbenih uric bo drevi ob 19. uri na igrišču za Domom krajanov v Rumanji vasi pri Straži. Foto: Jože Žura/Radio Slovenija
Sklepni koncert letošnjih poletnih glasbenih uric bo drevi ob 19. uri na igrišču za Domom krajanov v Rumanji vasi pri Straži. Foto: Jože Žura/Radio Slovenija

Prvo leto se je poletnih glasbenih delavnic udeležilo 13 otrok, letos pa že več kot 60 iz več dolenjskih občin. V desetih letih se je poletnih delavnic udeležilo več kot 400 otrok.

Otroci so različnih starosti in glasbenega znanja, z njimi pa prostovoljno delajo članice in člani orkestra. S strokovnim znanjem jih podprejo poklicni glasbeniki iz orkestra, od vsega začetka sta na delavnicah profesor klarineta Borut Turk in profesor trobente Marko Jenič. Med letošnjimi počitnicami so imeli sedem delavnic, ki so trajale po pet ur.

Program je zasnovan tako, da mladi glasbeniki izvajajo skladbe, ki jih slišijo na radijskih valovih, v filmih, risankah in drugje. S tem njihovi inštrumenti zasijejo v drugi luči in postanejo vir znanih napevov. Otroci obenem spoznavajo umetnost orkestrskega igranja, pomembnost sodelovanja in glasbenega izražanja v večjih sestavih. In prav slednje ter tudi sproščenost mentorjev mlade pritegne k poletnim glasbenim uricam.

Mnogo udeležencev preteklih delavnic že igra v dolenjskih pihalnih orkestrih. Vodja poletnih glasbenih uric Borut Turk meni, da s tem ljubiteljski pihalni orkestri pridobivajo pomladek, kar je pomembno za ohranjane godbenih sestavov.

V Rumanji vasi so včeraj imeli zadnje poletne glasbene urice, drevi ob 19. uri pa bodo na igrišču za Domom krajanov imeli sklepni koncert, na katerem bodo staršem in drugim predstavili, kaj so se naučili na letošnjih delavnicah.

Pihalni orkester Krka, ki je bil leta 1957 ustanovljen kot Godba Straža, leta 2002 pa je dobil sedanje ime, spada med najboljše ljubiteljske pihalne orkestre pri nas. To potrjuje tudi zmaga junija letos na mednarodnem tekmovanju v Pragi, dirigent Matevž Novak pa je bil tam razglašen za najboljšega dirigenta na tekmovanju.