Petra Strahovnik (1986). Foto: petrastrahovnik.eu
Petra Strahovnik (1986). Foto: petrastrahovnik.eu

Skladbo SCREAdoM bodo krstno izvedli danes v okviru projekta Bienala Zagreb, imenovanega Balkan Affairs, s katerim želijo odpreti prostor za razvoj mladih skladateljev v balkanski regiji, jih spodbuditi k medsebojni izmenjavi idej ter razumevanju kulturnih podobnosti in razlik drug drugega.

Spodbuda k vnovičnemu povezovanju regije
Namen projekta Balkan Affairs je tudi zagotoviti enake možnosti vsem šestim skladateljem ter spodbuditi regijo k ponovnemu povezovanju s sodobno in bolj vključujočo perspektivo. Izbrane novitete, ki so jih prispevali še Hanan Hadžajlić, Jug Marković, Ana Pandevska, Nina Perović in Helena Skljarov, bo izvedel ansambel Neue Vocalsolisten Stuttgart, ki je koproducent projekta.

Vojna, tranzicija in izzivi današnjega časa
Vojna, ki je privedla do razpada Jugoslavije, in izzivi tranzicije, ki je temeljno zanimanje vseh skladb, so ustvarili neenake pogoje za skladatelje, ki živijo v različnih balkanskih državah, piše na uradni spletni strani. "Čeprav so bili ob njej šele na začetku svojega življenja, je teh šest skladateljev kot tudi številni drugi z vseh koncev Balkana, od Slovenije do Republike Severne Makedonije, še danes pod vplivom njenih posledic. Poleg tega ni mogoče preceniti, v kolikšni meri so k neugodnim parametrom prispevale tudi trenutne razmere s pandemijo covida-19 in vojno v Ukrajini," so še zapisali organizatorji

Leta 1961 ustanovljeni zagrebški glasbeni bienale je največji hrvaški festival, posvečen sodobni glasbi. Tokratno izvedbo je 13. aprila odprl simfonični orkester Hrvaške radiotelevizije, za zaključek 22. aprila pa je na sporedu opera, ki jo je skladatelj (in nekdanji hrvaški predsednik) Ivo Josipović posvetil Johnu Lennonu.

Sorodna novica Skladateljica Petra Strahovnik nagrajena v Berlinu

Petra Strahovnik (1986, Celje) je diplomirala na ljubljanski Akademiji za glasbo in magistrirala na Kraljevem Konservatoriju v Haagu na Nizozemskem, kjer živi in deluje od leta 2011. V svojem delu se posveča tematikam z družbenega roba, kot so avtizem, depresija, anksioznost, bipolarna motnja in ADHD.

Umetniška pot jo je pripeljala do sodelovanja s psihologi in nevrologi, spoznanja pa izraža skozi zvok, performans in video. Pri tem sodeluje z ansamblom Modelo62, ki se posveča sodobni glasbi. Leta 2019 je bila zmagovalka mednarodne skladateljske tribune Rostrum, kjer je slavila s skladbo Prana. Leta 2021 je prejela nagrado Umetniške akademije v Berlinu za področje glasbe.