Devet Evroradijskih božičnih koncertov se bo na programu Ars danes zvrstilo od 11. ure in 15 minut do poznega večera.

Vokalno-instrumentalni ansambel Göteborg Baroque. Foto: Per Buhre
Vokalno-instrumentalni ansambel Göteborg Baroque. Foto: Per Buhre

Advent in božič, čas veselja, premišljevanja, upanja, predvsem pa pričakovanja, tisti čas, ki vsakega od nas nagovarja na drugačen način. Na najrazličnejše načine nagovarja tudi glasbene ustvarjalce in snovalce sporedov enkratnih tematskih koncertov, ki jih Evropska zveza radijskih postaj že vse od leta 1995 tradicionalno na 3. decembrsko nedeljo posreduje v svet v okviru posebnega glasbenega dneva. Evroradio tovrstno glasbo, pa najsi gre za mojstrovine iz zakladnice baročne sakralne glasbe, tradicionalne pesmi in napeve ali pa mogočna dela za zbor a cappella sodobnega in polpreteklega časa, tudi na takšen način približuje poslušalcem pri radijskih sprejemnikih po celem

Koncerti so na Arsu danes razvrščeni v tri sklope: od 11.15 do 15.00, od 16.05 do 19.00  in od 20.00 do 23.30. Foto: EBU
Koncerti so na Arsu danes razvrščeni v tri sklope: od 11.15 do 15.00, od 16.05 do 19.00 in od 20.00 do 23.30. Foto: EBU

svetu.

Vse bogastvo, širino in raznolikost te glasbe ponuja tudi letošnji Evroradijski božični dan. Iz ponudbe petnajstih koncertov, ki so jih pripravile radijske postaje enajstih držav, so uredniki 3. programa Radia Slovenija za predvajanje na Arsu kuratorsko izbrali devet tistih, ki duha in sporočilnost tega časa izžarevajo na najbolj raznolike načine. Koncerti so na Arsu danes razvrščeni v tri sklope: od 11.15 do 15.00, od 16.05 do 19.00 in od 20.00 do 23.30.

Kot rečeno, začenjamo v Parizu. Ugledno mednarodno solistično zasedbo (sopranistka Katharina Ruckgaber, kontraaltistka Lucile Richardot, tenorist Julian Prégardien, baritonist Tobias Berndt), Zbor Francoskega radia in Francoski nacionalni orkester bo vodil priznani češki dirigent Václav Luks. Sledil bo prispevek Danskega radia (13.05); Danski nacionalni vokalni ansambel se bo pod vodstvom svojega šefa dirigenta Marcusa Creeda, ki ga bo prihodnje leto na tem položaju zamenjala Martina Batič, v Garnizonski cerkvi v Københavnu poglobil v zakladnico sodobnejše zborovske glasbe za božični čas britanskih glasbenih ustvarjalcev. V osrčju programa je obsežnejše mladostno delo Benjamina Brittna z naslovom A Boy was Born, op. 3. Britten ga je kot 19-letni študent Kraljevega kolidža za glasbo v Londonu zložil leta 1933 v obliki teme z variacijami na besedila različnih avtorjev iz pretežno 16. stoletja. Spored dopolnjujejo še deli Herberta Howellsa in Petra Warlocka, ki sta nastali skoraj sočasno kot Brittnovo, ter glasba Francisa Grierja, Sally Beamish in Nilsa Greenhowa. Prvi sklop koncertov zaokrožuje neposredni prenos koncerta iz cerkve Kallio v Helsinkih (14.05). Finski radio Yle je na tem tradicionalnem prizorišču Evroradijskih božičnih dnevov – že 28. zapored – tokrat pripravil dvodelni program, razpet med ustvarjalci glasbene romantike in našega časa. V prvem delu koncerta bosta sopranistka Helena Juntunen in organist Markus Malmgren predstavila nekaj komornih del za sopran in orgle, v drugem delu koncerta pa bo zborovsko glasbo Jussija Chydeniusa, Marka Lowryja, Mie Makaroff in Armasa Maasala uzvočil mešani pevski zbor Grex Musicus pod umetniškim vodstvom Aino Hannonen.

Priznani češki dirigent Václav Luks. Foto: Collegium 1704 – Michal Adamovský
Priznani češki dirigent Václav Luks. Foto: Collegium 1704 – Michal Adamovský

Drugi sklop ob 16.05 začenja prispevek Kanade. V cerkvi Marijinega obiskanja v montrealskem okrožju Sault-au-Récollet bodo sopranistka Denise Torre Ormeño, tenorist Philippe Gagné in člani ansambla L'Harmonie des Saisons, ki goji zgodovinsko ustrezno izvajalsko prakso na avtentičnih glasbilih, pod vodstvom organista Erica Milnesa predstavili baročno glasbo za božični čas "Starega" in "Novega sveta", ki bo zvenela tako v izvirnih zamislih, kot v posodobljenih aranžmajih. Uro pozneje se selimo v Prago. Godalci Simfoničnega orkestra Praškega radia, ki jih bo vodil violinist Vlastimil Kobrle in otroški zbor Češkega radia pod vodstvom Věre Hrdinkove bodo na koncertu v samostanu svete Neže Praške izvedli priljubljeno delo Benjamina Brittna A Ceremony of Carols, op. 28. Spored dopolnjujeta Concertino v starem slogu za dve harfi in godalni orkester Macieja Małeckega, v katerem bosta kot solista nastopila harfista Lydia Härtelová in Martin Sadílek, ter Elgarjeva Serenada za godala v e-molu, op. 20. Ob 18. uri bo na vrsti še drugi neposredni prenos današnjega dne – Vokalno-instrumentalni ansambel Göteborg Baroque pod vodstvom Magnusa Kjellsona v Nemški cerkvi Kristine Švedske v Göteborgu pripravlja v kleno tradicijo zazrt program starejše nemške božične glasbe avtorjev Johanna Theileja, Michaela Praetoriusa, Dietricha Buxtehudeja, Johanna Sebastiana Bacha in Christiana Geista.

Evroradijski božični dan seveda ne more miniti brez sodelovanja vsaj ene nemške radijske postaje. Letos so k sodelovanju pristopile kar štiri, izmed njihovih prispevkov pa boste na Arsu ob 20. oziroma 21. uri lahko slišali posnetka koncertov iz Saarbrückna in Frankfurta. Nemški radijski filharmonični orkester Saarbrücken Kaiserslautern, sopranistka Elsa Benoit in dirigent Pietari Inkinen so pred dvema tednoma v Velikem studiu radijske hiše Halberg v nemškem Posarju izvedli klasičen program, ki je bil tako ali drugače povezan z duhom prazničnega, božičnega časa. Program je tvorila glasba Engelberta Humperdincka, Richarda Straussa, Maxa Regerja in manj znanega britanskega avtorja Victorja Hely-Hutchinsona, ki je podpisal najobsežnejšo točko sporeda – Simfonijo kolednic. Kratek niz dveh prispevkov nemških radijskih postaj bo uro pozneje zaokrožil posnetek koncerta Simfoničnega orkestra Frankfurtskega radia, ki je v četrtek, 15. 12., v Veliki dvorani frankfurtske Stare opere izvedel simfonični program, imenovan Božič po svetu. Osrednje delo sporeda je Suita št. 1, op. 71a iz baleta Hrestač Petra Iljiča Čajkovskega, dopolnjuje jo še glasba Arcangela Corellija, Paula Hindemitha, Fredericka Deliusa, Jamesa Pierponta in Friedricha Silcherja. Dirigiral bo Poljak Michał Nesterowicz.

Ansambel L'Harmonie des Saisons. Foto: L'Harmonie des Saisons
Ansambel L'Harmonie des Saisons. Foto: L'Harmonie des Saisons

Posebni Evroradijski božični glasbeni dan na programu Ars bo po krajšem premoru ob pol enajstih zvečer sklenil še posnetek koncerta adventne glasbe, ki ga je 18. novembra v anglikanski cerkvi sv. Pavla v londonskem okrožju Knightsbridge izvedel odlični zbor BBC Singers pod vodstvom Owaina Parka. Spored je sestavljala glasba dvanajstih pretežno britanskih skladateljev, katerih dela segajo vse od 12. stoletja do danes, med drugimi tudi dela Hildegarde iz Bingna, Eriksa Ešenvaldsa, pa nova uglasbitev ene izmed O antifon skladateljice Judith Bingham.

V živo