Vsestranska glasbena ustvarjalka je na albumu zbrala staroversko glasbeno tradicijo, ki jo bo danes ob 19.00 v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma izvedla s spremljevalnimi pevkami, plesalkami in tolkalistkami ter gosti.

Foto: SOJ RTV SLO
Foto: SOJ RTV SLO

Zvezdana Novaković je posebej za projekt uglasbila čarne besede, ritualne napeve pa prelila v moderno zvočno sliko, ki je plesno in performativno prepletena z glasovi vseh nastopajočih pevk in sintetičnimi zvoki glasbil.

Uglasbena besedila in izvirne napeve je avtorica poiskala v zbirki starih zapisov iz Slovenije in sosednjih balkanskih narodov. Projekt je premierno predstavila leta 2021 na festivalu Druga godba ter ga posvetila Pavlu Medveščku in vsem starovercem, ki so s spoštovanjem negovali vero v naravo.

Foto: Alan Orlič Bešlak
Foto: Alan Orlič Bešlak

Avtorici projekta se bodo pri izvedbi kot spremljevalne pevke, plesalke in tolkalistke pridružile Jasna Žitnik, Ursula Luthar, Petra Prosen, Maja Zagmajster, Neža Janša, Sonca Menart, Zarja Menart, Kaja Horvat in Eva Mulej.

Posebni gosti pa bodo Irena Cerar, Daša Medvešček, Boris Čok, Alenka Gololičič, Vita Mavrič in Urška Centa, ki bodo s kratkim pogovorom obogatili večer. Zvezdana Novaković je z njihovo pomočjo poglobila svoje staroversko vedenje, spoznala staroverske pesmi in odkrila avtohtono slovensko staroversko piščal – kabrco, ki bo tokrat zazvenela v živo.

Zvezdana Novaković - ZveN je vsestranska glasbena ustvarjalka in performerka. V svojem ustvarjanju se sprehaja od etna prek gledališke glasbe do eksperimentiranja, obogatenega z elektroniko.

Delovala je na številnih področjih oziroma sodelovala pri projektih, od gledaliških do koncertnih odrov, od skupine Laibach do Svetlane Makarovič, od Bolgarije do Brazilije, od starodavne tradicije do elektronike, od lutk do uprizoritev Jerneja Lorencija, od klasike do džeza, od poučevanja vokalnih tehnik in študija kompozicije do vodenja pevskih zborov, od nacionalne opere do alterklubov, od pripovedovanja do harfe.

Koncert Zvezdane Novaković ob izidu albuma Čaralice