Pianist in skladatelj Herbie Hancock je eden prvih džezovskih glasbenikov, ki je v svoj izraz vpeljal prvine funka in soula, pomagal je tudi redefinirati ritem sekcijo. V svoji več kot 50-letni karieri je dobil že 14 grammyjev. Foto: EPA
Pianist in skladatelj Herbie Hancock je eden prvih džezovskih glasbenikov, ki je v svoj izraz vpeljal prvine funka in soula, pomagal je tudi redefinirati ritem sekcijo. V svoji več kot 50-letni karieri je dobil že 14 grammyjev. Foto: EPA

Opomnila je na pomembno vlogo, ki jo je džez odigral v sodobni zgodovini. "Džez, ki se je rodil iz boja za pravičnost, nas navdihuje, da gradimo prihodnost, ki odraža njegovega duha – združeni v praznovanju raznolikosti," so njene besede navedli na uradni spletni strani mednarodnega dneva džeza.

Unesco je 30. april uradno razglasil za praznični dan leta 2011 na pobudo veleposlanika dobre volje Herbieja Hancocka. Praznovanju se pridružujejo pri Imagu Sloveniae in Staroljubljanskem zavodu za kulturo, kjer so tudi letos s partnerji pripravili pester program v Ljubljani in še nekaterih mestih.

Generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay je v poslanici ob letošnjem mednarodnem dnevu džeza spomnila, da ima džez svoje korenine v prizadevanjih za pravičnost. Foto: EPA
Generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay je v poslanici ob letošnjem mednarodnem dnevu džeza spomnila, da ima džez svoje korenine v prizadevanjih za pravičnost. Foto: EPA

V Ljubljani bo na Eipprovi ulici nastopil Mind Tree trio iz Ilirske Bistrice. Spontani poulični nastopi se bodo zvrstili na Tromostovju, Čevljarskem mostu in Mestnem trgu ob Robbovem vodnjaku, nastopili bodo Mihelič Matošić duo, ki ga sestavljata slovenska mojstra akustičnega džeza – kontrabasist Nikola Matošić in pianist Peter Mihelič, PianoSax Duo, ki ga sestavljata Bojan Volk na saksofonu in Marko Petrušič na klavirju ter Resnik Diallo Duo, ki združuje saksofonista Ceneta Resnika in kontrabasista Thierna Dialla.

V Gornjem Gradu bosta v Galeriji Štekl nastopila pevka Sarah Železnik in pianist Rok Zalokar, v Novi Gorici bo na Bevkovem trgu nastopila zasedba Mozetič Gypsy Swing 4, dogajanje bo seglo tudi v italijansko Gorico, kjer bo v kulturnem domu nastopil Ipavec Pacorig Duo, ki ga sestavljata Aleksander Ipavec (harmonika) in Giorgio Pacorig (klavir).
Dogajanje v organizaciji Imaga Sloveniae in Staroljubljanskega zavoda za kulturo se je sicer začelo že 26. aprila ter je seglo še v Metliko in Postojno.

Obenem pri Imagu Sloveniae in Staroljubljanskem zavodu za kulturo tudi letos vabijo vse jazzovske ustvarjalke in ustvarjalce, da na današnji dan zaigrajo ob odprtih oknih in tako skupaj spletejo harmonijo kulturnega dialoga.

Mednarodni dan džeza zaznamujejo že v več kot 190 državah. Združuje različne skupnosti, šole, umetnike, akademike in ljubitelje ter jih spodbuja k spoznavanju džeza in odkrivanju njegove izjemne dediščine, ozavešča o pomenu medkulturnega dialoga in medsebojnega razumevanja ter krepi mednarodno sodelovanje in komunikacijo.

Osrednji dogodek bo tudi letos globalni koncert. Kot piše na uradni spletni strani mednarodnega dneva džeza, bo Herbie Hancock gledalce popeljal na mednarodno turnejo, na kateri bo predstavil džez v vsej njegovi raznolikosti. Koncerti bodo v Pekingu, Bejrutu, Casablanci, Johannesburgu, Maronderi, Parizu, Riu de Janeiru, Dunaju, Fairbanksu, Honoluluju, New Yorku, San Franciscu in Washingtonu.

Nastopili bodo glasbeniki, kot so Dianne Reeves, Marcus Miller, Dee Dee Bridgewater, Christian McBride, Somi, Melody Gardot, Sergio Mendes, Cyrille Aimee, Antonio Sanchez, John Beasley in mnogi drugi. Neposredni prenos bo na spletnih straneh jazzday.com in unesco.org ter na YouTubu in Facebooku.

Herbie Hancock je zapisal, da jazz od nekdaj širi meje in navdihuje glasbenike k prihodnosti in njenim neskončnim možnostim. "Letos smo navdušeni, da bo globalni koncert na nov način odražal to ekspanzivno identiteto, saj bomo z občinstvom delili bogato paleto zvokov na več kot ducatih odrov na vseh koncih planeta," je dodal.

Mesto New Orleans je imelo ključno vlogo
Džez se je razvil v ZDA na začetku 20. stoletja. Mesto New Orleans blizu ustja reke Misisipi je imelo ključno vlogo pri njegovem razvoju. Prebivalci tega mesta so bili bolj raznoliki kot kjer koli drugje na jugu ZDA in ljudje afriškega, francoskega, karibskega, italijanskega, nemškega, mehiškega in indijanskega rodu ter angleškega rodu so imeli medsebojne stike.

Afroameriške glasbene tradicije so se mešale z drugimi in postopoma je džez nastal iz mešanice ragtima, koračnic, bluza in drugih vrst glasbe, je zapisano na spletni strani washingtonskega Narodnega muzeja ameriške zgodovine.

Sprva je bil večinoma za ples. Po prvih posnetkih džeza leta 1917 se je glasba zelo razširila in se hitro razvijala. Na čelu evolucije džeza so bili številni briljantni glasbeniki, kot so Louis Armstrong, Duke Ellington, Charlie Parker in Miles Davis. Džez je pozneje razvil vrsto različnih slogov.