Pozvale so tudi, da ruskemu voditelju Vladimirju Putinu sodi mednarodno sodišče, poroča Guardian.

Foto: AP
Foto: AP

V izjavi so Putinovo vlado opisale kot "teroristični režim" in njega, njegove uradnike, generale in propagandiste označili za "vojne zločince".

Sorodna novica "V Rusiji ni duhovnic – v Rusiji so Pussy Riot"

Pesem so naslovile Mama, не смотри телевизор (Mama, ne glej televizije). "Glasba naše jeze, ogorčenja, nestrinjanja, očitajočega obupanega krika proti Putinovim krvoločnim marionetam, ki jih vodi kanibalska pošast, katere mesto je v neskončnosti hudih peklenskih plamenov na kosteh žrtev te strašne vojne."

Kolektiv, ki ga zastopajo Marija Aljohina, Olga Borisova, Diana Burkot in Taso Pletner, sporoča, da refren temelji na besedah ​​ujetega ruskega nabornika, ki je rekel svoji materi: "Mama, tukaj ni nacistov, ne glej televizije.”

Skupina Pussy Riot je bila ustanovljena leta 2011, sestavljale pa so jo le članice, ki so podpirale feministično gibanje v Rusiji in izražale kritiko proti Putinu in državi.

V središču svetovne pozornosti so se prvič znašle leta 2012, po "pankovski molitvi" proti Putinu, korupciji ter spregi države in Cerkve; uprizorile so jo v moskovski katedrali v neposredni bližini Kremlja. Po skoraj dveh letih v zaporu sta Marija Aljohina in Nadežda Tolokonikova ustanovili novičarsko spletno stran Mediazona, posvečeno pravicam zapornikov.

"Tiste, ki nasprotujejo Putinu, zaprejo, zastrupijo z vojaškimi strupi in ubijejo," so dejale in opozorile na "tradicijo političnega zastrupljanja", ki jo predstavlja ruski Lab X, tovarna strupov, ki je pomagala utišati kritike Sovjetske zveze in za katero se verjame, da danes opravlja podobno funkcijo, piše Guardian. Žrtve "eksperimentov" so postali opozicijski predstavniki protivladnih gibanj, pravijo.

Sorodna novica Nadežda Tolokonikova iz Pussy Riot o Putinu: "Ljudje podcenjujejo, kako nevarni so diktatorji"

Kolektiv trdi, da se denar, ki ga Kremelj prejme od mednarodne skupnosti, ki posluje z Rusijo, pretvori "v ukrajinsko kri".

Spisale so zahtevo v treh točkah, v kateri zahtevajo embargo na nakup ruske nafte in plina ter prodajo orožja in policijskega streliva Rusiji; zaseg zahodnih bančnih računov in lastnine ruskih uradnikov in oligarhov ter osebne sankcije proti njim; in mednarodno sodišče za sojenje Putinu, zaposlenim v ruski državni propagandi, vojaškim častnikom in vsem, ki so odgovorni za genocid nad ukrajinskim narodom.

Ruse pozivajo, naj ignorirajo propagando in naj ne sodelujejo v vojni, jemljejo obvestil o mobilizaciji ali hodijo v vojaški komisariat. "Vsako dejanje proti tej vojni je pomembno," so še zapisale.


Na spodnji povezavi je na ogled skladba Mama, не смотри телевизор (Mama, ne glej televizije).