O tem bo več spregovorila jutri na naslednjem predavanju projekta B-AIR LAB 2023, ki v sklopu različnih dogodkov odpira vprašanja o pomenu umetnosti in domišljije za kakovosten otroški razvoj.

Foto: Osebni arhiv
Foto: Osebni arhiv

Andrejo Poljanec bodo gostili jutri med 17.00 in 18.30. Predavanje se umešča v njeno raziskovanje varnih in dostojanstvenih odnosov v različnih sistemih ter načinov, kako v njih ustvarjati kakovostno življenje in razvoj.

Sklop spletnih predavanj in seminarjev v okviru projekta B-AIR: Zvočna umetnost za dojenčke, malčke in ranljive skupine, vsak torek med januarjem in aprilom 2023, prinaša poglobljen razmislek o umetnosti za otroke, o pomenu glasbe, ustvarjanja, poslušanja in pripovedovanja zgodb. Namenjen je ustvarjalcem, staršem, vzgojiteljem, učiteljem, vsem, ki se ukvarjajo z otroki od najzgodnejše faze njihovega razvoja naprej in se posvečajo raziskovanju, kako v razvoj dojenčka in malčka prinesti kakovostne umetniške vsebine, ki krepijo odnos navezanosti in predanosti med otrokom in njegovim skrbnikom.

Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Glasba, ki raste z otroki, in otroci, ki rastejo z glasbo
Andreja Poljanec v svojem predavanju Glasba, ki raste z otroki, in otroci, ki rastejo z glasbo, predstavlja umetnosti stika med otrokom, odraslim ustvarjalcem in glasbeno umetnostjo. Katere glasbene vsebine zaznamujejo posamezno razvojno stopnjo in kako rastejo otrokove sposobnosti doživljanja glasbe? Razmišlja, kakšni so umetnost poslušanja, razvoj pozornosti na zvočne dražljaje pri otroku in vloga odraslega pri tem razvoju, kakšne vsebine in kakšen način podajanja je najustreznejši za otroke na različnih razvojnih stopnjah. Kako lahko odrasli zares vzpostavi stik z otrokom? Kaj je lažni stik in kaj je za otroke nesprejemljivo?
"Otrokova občutljivost za zvok, staršem prek uglaševanja nanj, pomaga pri spoznavanju vsakega otroka posebej in pri razvoju starševske občutljivosti, ki je za varno starševstvo nepogrešljiva," meni Andreja Poljanec.

Na vprašanje, kako ne precenjevati in ne podcenjevati otrokove dovzetnosti za dojemanje raznolikih umetniških oblik, odgovarja: "Dragoceno je zavzeto, predano in tankočutno sledenje otrokovi pozornosti, različnim čustvenim vzgibom, vedenju ipd. Na ta način odrasli sproti opazimo otrokovo zanimanje, razvojne zmožnosti in sproti presojamo, kaj je v določenem obdobju zanj primerno in spodbudno, kaj pa ga pretirano vznemirja in odbija. Otrokovi odzivi so za odrasle vedno najboljši smerokazi, samo opaziti jih je treba in vzeti resno. Tega se odrasli v vzajemnem odnosu z otrokom sproti učimo."

Dr. Andreja Poljanec je univ. dipl. psihologinja, zakonska in družinska terapevtka, predavateljica ter vodja študijskega programa Psihologije na Univerzi Sigmunda Freuda Dunaj – podružnica Ljubljana, predava pa tudi na Fakulteti za uporabne družbene študije v Novi Gorici. Poleg terapevtskega dela s posamezniki, pari in družinami ter supervizorskega spremljanja strokovnih delavcev izvaja delavnice, predavanja in vodi različne skupine. Je avtorica številnih slovenskih in tudi mednarodnih prispevkov, med drugim knjig Rahločutnost do otrok, Rahločutno starševstvo, Med dvema ognjema ... Je soustanoviteljica Študijsko-raziskovalnega centra za družino, kjer je tudi strokovna vodja. Je družbeno dejavna; v letih 2021/2022 je bila članica Strateškega sveta vlade za socialno politiko in je članica uredniškega odbora znanstvene revije Kairos. Verjame, da je v odnosih, kjer je prisoten čustveni stik in se razvija empatija, življenje fizično in psihično bolj zadovoljujoče in zdravo.


Prenos seminarjev in predavanj v slovenskem jeziku poteka na MMC TV in na spletni strani projekta. Posnetki bodo z zamikom na voljo na YT-kanalu projekta B-AIR in na spletni strani projekta.

Napovedujemo:

V torek, 24. januarja 2023, bo med 17. in 18.30 uro potekalo tretje spletno predavanje v nizu; prisluhnili bomo pediatrinji in nevrologinji Tini Bregant. Prvega od štirih sklopov bo v četrtem tednu zaokrožila okrogla miza, na kateri bodo sodelovali Nataša Bucik (ministrstvo za kulturo), Nada Požar Matijašič (MIZŠ), Martina Peštaj (RTV SLO) in drugi, ki bodo spregovorili o tem, kakšne vsebine in predstave so primerne za otroke, in se navezali na naslednji sklop spletnih seminarjev in predavanj, v okviru katerega bodo gostili umetnike in ustvarjalce otroških del. Svoja znanja in razmisleke o umetnosti za otroke bodo delili ustvarjalci Anja Štefan, Gaja Kos, Andrej Rozman - Roza, Peter Svetina, Elena Volpi, urednica otroškega leposlovja pri založbi Mladinska knjiga in družinsko izkustvena geštalt terapevtka Irena Matko Lukan, urednica revije Ciciban Nana Kisel, slovenistka in bibliotekarka Darja Lavrenčič Vrabec, akademska glasbenica violinistka in profesorica glasbe Vildana Repše, muzikologinja in profesorica glasbe Katja Virant Iršič in drugi.

O projektu B-AIR
Niz spletnih predavanj in seminarjev je del triletnega projekta B-AIR. Projekt, kjer devet partnerskih organizacij iz sedmih evropskih držav pod vodstvom Radia Slovenija raziskuje vlogo zvoka v razvoju človeka. Projekt B-AIR nastaja v tesnem sodelovanju umetnikov in uglednih mednarodnih strokovnjakov s področja razvojne psihologije, nevrofiziologije, nevropsihologije, psihoakustike, muzikoterapije, glasbene pedagogike idr. Cilj projekta je ustvarjanje zvočne umetnosti za dojenčke, malčke in ranljive skupine. Projekt je finančno podprt v okviru programa Evropske unije Ustvarjalna Evropa.

Sodelujte, postavite vprašanje. Odprite Slido v ločenem oknu.