Jure Tori je sicer v zadnjih šestih mesecih med drugim nastopil tudi na festivalih Castelfidardo v Italiji in Akordeon na Dunaju. Foto: Iztok Zupan
Jure Tori je sicer v zadnjih šestih mesecih med drugim nastopil tudi na festivalih Castelfidardo v Italiji in Akordeon na Dunaju. Foto: Iztok Zupan

Jure Tori na tokratni poti sodeluje s še štirimi harmonikarji iz Francije, Gabona in Nizozemske ter dvema glasbenicama na dudah in violončelu iz Belgije in Nemčije. Na Akkordeonale ga je povabil v Nemčiji živeči nizozemski harmonikar Servais Haanen, ki za ta festival vsako leto izbere harmonikarje, da si izmenjajo glasbene izkušnje v različnih zasedbah, vsak pa se predstavi še z nekaj solističnimi točkami.

Četudi vajen koncertnih poti z Orleki ...
"Dvorane so večinoma polne, ljudje željni glasbe in občinstvo navdušeno," je povedal Tori za STA. To je zanj najdaljša in tudi najnapornejša turneja doslej, saj na njej domala vsak dan zamenja lokacijo. Tovrstnih koncertnih poti je sicer vajen že iz skupine Orlek, s katero so nastopali po Avstraliji, Novi Zelandiji, Rusiji, Južni in Severni Ameriki, Kitajski in Pakistanu.

Jure Tori s svojo zasedbo Tori Tango. Foto: Cankarjev dom/Lucija Novak
Jure Tori s svojo zasedbo Tori Tango. Foto: Cankarjev dom/Lucija Novak

Pisanje nove zgodbe z novo zasedbo Satori
Tori, ki je dejaven tudi kot skladatelj, v zadnjih letih poleg harmonike igra tudi elektronske klavirje in orgle Rhodes, Wurlitzer in Hammond, ki jih je raziskoval v času epidemije. V iskanju sodelavcev je našel pet somišljenikov – priznanega džezovskega kitarista Primoža Grašiča, pevko bluesa in soula Ursulo Luthar, ki v Sloveniji še ni širše znana, trobentača pri Orlekih Jana Adameka in avstrijskega džezovskega kontrabasista Wolframa Derschmidta, s katerim sodeluje že kakšno desetletje.

Omenjeni glasbeniki so pod imenom Satori s producentom in didžejem JAMirkom doslej posneli štiri skladbe. Prvo, naslovljeno Summer Night Storm, tudi že spremlja videospot. Tori si za zasedbo Satori namreč želi, da bi pesmi, ki jih bodo na nekaj mesecev poslali na radijske postaje, dosegle čim več ljudi, ki bi jih nato potem z veseljem prišli poslušat na koncerte. Gre za še eno v nizu glasbenih zgodb, ki jih ustvarja Tori. Poleg Orlekov je namreč podpisal različne projekte, kot so Tori Tango, Tori Trio, Tori Story in Flora & Paris.