Legendarni britanski glasbenik in eden najvplivnejših umetnikov zadnjega stoletja je izgubil boj z rakom. V petek, ko je dopolnil 69 let, je izdal zadnji album Blackstar. Foto: Reuters
Legendarni britanski glasbenik in eden najvplivnejših umetnikov zadnjega stoletja je izgubil boj z rakom. V petek, ko je dopolnil 69 let, je izdal zadnji album Blackstar. Foto: Reuters
Sožalja iz sveta glasbe dokazujejo, da je imel Bowie resnično vpliv na vse žanre in generacije. Foto: Twitter
London
Leta 2013 se je londonska četrt Brixton svojemu najslavnejšemu sinu - Bowie, sin natakarice, je odraščal v priseljenski četrti na jugu Londona, ki je danes že gentrificirana - poklonila z veliko fresko. Avstralski umetnik James Cochran je navdih poiskal na naslovnici Bowiejevega šestega albuma, Aladdin Sane. Foto: Reuters
Ena izmed izpričanih Bowiejevih oboževalk je še ena androgena ikona, Tilda Swinton; oskarjevka je z Bowiejem nastopila v videu za singel The Stars (Are Out Tonight), v lanskem filmu Nevarna obala pa je igrala glamrokerico, ki je bila očitna aluzija na lik Ziggyja Stardusta. Leta 2014 je o njem povedala sledeče: "Moje razmerje z Bowiejem se je začelo, ko sem imela 13 let in sem kupila album Aladdin Sane, čeprav doma nisem imela gramofona. Imela sem ga vse leto, preden sem ga lahko poslušala, kajti na njem me je pritegnila podoba, ne zvok. Zagledala sem ga in pomislila, da mora biti moj bratranec. Videti je bil kot jaz, kot nekdo z istega planeta kot jaz, kar mi je bilo pri 13 ali 14 letih v veliko uteho - da je nekdo ne samo videti kot jaz, ampak da je dovolj ponosen, da se da na naslovnico s strelo čez oko in roso na ključnici. Vedno sem ga imela za bratranca." Foto: YouTube
Poslovil se je legendarni David Bowie

Novico o smrti so ljudje v resnici sprejeli s tako nejevero - pa saj je še pred nekaj dnevi izdal nov album -, da so številni oboževalci upali, da gre za neslano potegavščino, kakršne včasih zakrožijo po spletu; na koncu je moral umetnikov publicist potrditi, da je novica o smrti resnična.


Med žalujočimi na družbenih omrežjih je tudi britanski premier David Cameron, ki je tvitnil: "Odraščal sem ob gledanju in poslušanju popgenija Davida Bowieja. Bil je mojster ponovnega izumljanja samega sebe in vsakič je zadel v polno. Velikanska izguba." Rdeča nit številnih poklonov je misel, da je Bowie, ki si je s svojimi pesmimi o izobčenosti in drugačnosti priboril kultni status v orgiastičnih, hedonističnih sedemdesetih, globoko vplival na življenja posameznikov.

Predvsem glasbeniki hitijo izražati svoje občudovanje do umetnika, ki je s svojimi neštetimi glasbenimi inkarnacijami - v popu, džezu in rocku - vplival na mlajše kolege po vsem svetu in vseh žanrih. Madonna je obupana, je tvitnila; nastop Davida Bowieja je bil prvi koncert v Detroitu, ki ga je obiskala. "Nadarjen. Unikat. Genij. Nosilec sprememb. Mož, ki je padel na Zemljo. Tvoj duh bo živel večno!" ("Hot tramp, I love you so!" je še dodala, kar je citat iz pesmi Rebel Rebel.)

Prijatelj iz berlinskih časov
Bowiejev stari prijatelj in sodelavec Iggy Pop je neutolažljiv; prijateljstvo z Davidom je bilo "luč njegovega življenja", je tvitnil. "Nikoli nisem spoznal tako briljantne osebe. Bil je najboljše, kar obstaja." Glasbenika sta leta 1970 prispela v Zahodni Berlin in se tam skupaj vselila v stanovanje v okrožju Schöneberg. Bowie ima velike zasluge za samostojno kariero Iggyja Popa, saj je bil producent njegovih prvih soloalbumov The Idiot (1977), s katerega vsi poznamo pesem China Girl, in Lust for Life (1977), na katerem je "doma" uspešnica The Passenger.

Billy Idol je bil prav tako užaloščen: "Novica o nenadni smrti Davida Bowieja me je skoraj pripravila do joka. Ni bil samo čudovit in dober mož, ampak tudi izjemen umetnik in resničen original."

Po navadi predvsem vase zaverovani Kanye West je poudaril Bowiejevo drznost in pogum: "David Bowie je bil zame eden najpomembnejših vplivov, tako neustrašen, tako ustvarjalen, dal nam je dovolj magije za vse življenje."

Josh Groban, ameriški slavček in avtor balad, je navdih iskal pri Bowiejevi ikonoklastični javni osebi, ki je vlivala samozavest milijonom oboževalcev: "Nikoli ni dajal vtisa, da je s tega sveta. Zdaj ga je zapustil. Pregibal je pravila, spole in našo zavest. RIP David Bowie. Unikat."

Britanski komik Eddie Izzard, ki v svojih nastopih s preoblačenjem v žensko prav tako preizprašuje tradicionalne vloge spolov, je po Twitterju radijske postaje pozval, naj ves dan predvajajo samo Bowiejevo glasbo. "Mislim, da mu svet to dolguje."

"Bowie je obstajal, da smo lahko vsi neprilagojenci ugotovili, da je čudaškost nekaj dragocenega," je zapisal mehiški režiser Guillermo del Toro. "Za vedno je spremenil svet."

"Hvala za najine dobre čase"
Legendarni producent Brian Eno - ki je z Bowiejem nazadnje sodeloval leta 1995, na albumu Outside - je v svojem slovesu od starega prijatelja razkril, da sta si redno dopisovala, in da sta si e-pošto nazadnje izmenjala pred enim tednom; takrat seveda ni vedel, da bere Davidovo poslovilno pismo. "Davidova smrt je bila popolno presenečenje, kot tudi vse drugo v zvezi z njim. Zdaj čutim ogromno praznino," je izjavil Eno. "Od njega sem pred tednom dni dobil e-mail. Bil je duhovit, kot vedno, in nadrealističen, s preskoki med besednimi igrami, aluzijami in podobnim, kar je bila najina navada."

"V zadnjih letih, ko je on živel v New Yorku in jaz v Londonu, sva si dopisovala po e-pošti. Podpisovala sva se z izmišljenimi imeni: med njegovimi so bili Mr Showbiz, Milton Keynes, Rhoda Borrocks in The Duke of Ear. Tokrat je pismo sklenil s stavkom: "Hvala za najine dobre čase, Brian. Nikoli ne bodo zgnili. in podpisal se je kot "Dawn" (ang. zora, op. n.) Zdaj razumem, da se je poslavljal."

Slovo iz vesolja
Edino primerno se zdi, da izrazi sožalja kapljajo tudi iz vesolja. Britanski astronavt Tim Peake, ki je ta hip na Mednarodni vesoljski postaji (in ki so mu mediji nadeli vzdevek Major Tim, seveda kot poklon kultni pesmi Space Oddity), je tvitnil: "Z žalostjo sem izvedel, da je David Bowie izgubil bitko z rakom. Njegova glasba je bila navdih številnim."

Leta 2013 se je londonska četrt Brixton svojemu najslavnejšemu sinu - Bowie, sin natakarice, je odraščal v priseljenski četrti na jugu Londona, ki je danes že gentrificirana - poklonila z veliko fresko. Avstralski umetnik James Cochran je navdih poiskal na naslovnici Bowiejevega šestega albuma, Aladdin Sane. Ljudje pred poslikavo v Brixtonu že ves dan odlagajo rože in prižigajo sveče.

Junaki (pa čeprav samo za en dan)
Celo Nemčija se je Bowieju zahvalila za - kot je zapisalo nemško zunanje ministrstvo - njegovo vlogo pri rušenju berlinskega zidu leta 1989. "Na svidenje, David Bowie. Zdaj ste med junaki. Hvala, ker ste pomagali zrušiti zid," je ministrstvo zapisalo na Twitterju, kamor je pripelo tudi povezavo do njegovega videospota za pesem Heroes; pesem je nastala v takrat še razdeljenem mestu in se posredno dotika tematike hladne vojne.

"V 60. letih preteklega stoletja so rockerji umirali od droge. Danes umirajo od starosti," je ob glasbenikovi smrti za STA dejal sociolog in glasbenik Gregor Tomc. "Z vsako rocklegendo, ki umre, je glasbe zame malo manj. Še malo, pa je ne bo več nič ostalo," obžaluje Tomc, ki je v drugi polovici 70. let preteklega stoletja s Petrom Lovšinom ustanovil pankovsko skupino Pankrti.

Poslovil se je legendarni David Bowie