17. festival Slowind, ki bo od danes do nedelje potekal v Slovenski filharmoniji in Cankarjevem domu, so poimenovali V vrtincu časa. Foto: Slowind/dejanbulut.com
17. festival Slowind, ki bo od danes do nedelje potekal v Slovenski filharmoniji in Cankarjevem domu, so poimenovali V vrtincu časa. Foto: Slowind/dejanbulut.com
Vito Žuraj
17. festival Slowind, ki bo od danes do nedelje potekal v Slovenski filharmoniji in Cankarjevem domu, so poimenovali V vrtincu časa. Foto: BoBo
Slowind
Skupaj bo na festivalu pet klasičnih komornih in dva koncerta elektronske glasbe. Na enem izmed teh se bodo spomnili letos umrlega skladatelja Mihaela Paša. Izvedeni bosta tudi monumentalni skladbi Vortex temporum Gerarda Griseyja in Tutuguri VI Wolfganga Rihma. Foto: Jože Suhadolnik/Slowind

Prodorni slovenski skladatelj mlajše generacije je v program uvrstil sedem koncertov, od tega pet klasičnih komornih in dva koncerta elektronske glasbe. Slišati bo mogoče glasbo skladateljev, kot so Bruno Mantovani, Brice Pauset, Michael Pelzel, Heinz Holliger in Marton Illes ter Larisa Vrhunc, Nina Šenk, Bojana Šaljić Podešva, Uroš Rojko in Matej Bonin, pa tudi Žurajeva dela.

Za skladateljem je vrsta uspehov. Med drugim je bil deležen več izvedb na najrazličnejših svetovnih glasbenih prizoriščih, sodeluje tudi s skladatelji in izvajalci najrazličnejših stilnih usmeritev, lani pa je svojo ustvarjalnost okronal z nagrado Prešernovega sklada.

Slovenska premiera skladbe Contour
Žuraj je zastavil pluralen festival, ki bo ponudil glasbo najrazličnejših stilnih usmeritev. Nocoj ga bo uvedel koncert V vrtincu časa, na katerem bo med drugim zazvenela njegova skladba Contour, ki bo doživela slovensko premiero. Član Slowinda Matej Šarc pa je na predstavitvi programa izpostavil še izvedbo monumentalne skladbe Vortex temporum Gerarda Griseyja.

Jutri se obeta t. i. scenski koncert Claviers z najrazličnejšimi inštrumenti s tipkami. Na koncertu bo mogoče prisluhniti Žurajevim Recitativom I in II za sopran in kromatični čembalo s 24 tipkami na oktavo. Marija Skender in Neus Estarellas Calderon pa bosta ves koncert igrali Preludije za dva klavirja, uglašena v četrttonski razdalji. Sopranistka bo Marisol Montalvo.

V sredo bodo v sodelovanju z Akademijo za glasbo Ljubljana pripravili delavnico o instrumentih s tipkami z več kot 12 tipk na oktavo, ki jo bo vodil Johannes Keller iz Švice, na njej pa bo sodeloval tudi madžarski skladatelj Marton Illes. Tretji večer z naslovom Tema prinaša koncert članov ansambla Tema, člani Slowinda pa bodo izvedli delo Nine Šenk Dreamcatcher. Pred četrtim koncertom se obeta mednarodna delavnica, na kateri bodo sodelovali predavatelji Michael Pelzel, Brice Pauset in Žuraj. Četrti in peti koncert bosta elektronska. Na njih bo med drugim zazvenela glasba Georgea Katzerja, Žuraja, Vinka Globokarja in Mihaela Paša.

Tudi letos festival povezujejo s koncertno sezono Orkestra Slovenske filharmonije, ki bo na abonmajskih koncertih izvedel noviteto Bojane Šaljić Podešva ter skladbo strane costellazioni skladatelja in dirigenta Beata Furrerja.

Tutuguri za šest tolkalcev
Za soboto pripravljajo koncert Tutuguri, na katerem bo med drugim zazvenela istoimenska skladba Wolfganga Rihma Tutuguri VI (Kreuze) za šest tolkalcev. Letošnje dogajanje se sklepa s koncertom Finale, na katerem bosta Ensemble Contrechamps in Slowind pod taktirko Michaela Wendeberga izvedla tri slovenske in dve svetovni premieri skladateljev Michaela Pelzela, Beata Furrera, Larise Vrhunc, Bricea Pauseta in Žuraja. Koncert bo Slowind pod naslovom Nouvelles de Ljubljana izvedel še v Ženevi 27. oktobra.

Žuraj s Slowindom
Žuraj s Slowindom