Poletna noč bo posvečena Tomažu Domicelju kot avtorju in piscu besedil. Njegove skladbe bo ob spremljavi radijskih ansamblov izvedla vrsta domačih pevcev.  Foto: Sandi Fišer
Poletna noč bo posvečena Tomažu Domicelju kot avtorju in piscu besedil. Njegove skladbe bo ob spremljavi radijskih ansamblov izvedla vrsta domačih pevcev. Foto: Sandi Fišer

S sponzorji, ki podpirajo festival, je direktor in umetniški vodja Darko Brlek predstavil 71. sezono ljubljanskega festivala, ki bo v prestolnici potekal med 20. junijem in 3. septembrom.

Festival Ljubljana je v letošnjem letu pravzaprav že izvedel tri dogodke – prvo mednarodno klavirsko tekmovanje, Zimski festival in Slovenske glasbene dneve. Sestaviti letošnji program je bil po lanski sedemdesetletnici velik izziv, je na novinarski konferenci poudaril Brlek.

Poletna noč v znamenju Domicelja
Poletni festival je njihov največji projekt, v 71. izvedbi pa se bo, kot veleva tradicija zadnjih let, začel na Kongresnem trgu 20. junija s Poletno nočjo, ki bo tokrat posvečena Tomažu Domicelju kot avtorju in piscu besedil. Njegove skladbe bo ob spremljavi radijskih ansamblov izvedla vrsta domačih pevcev, ki bodo po njegovih besedah pokazali, koliko del, ki jih vsi poznamo, je že ponarodelih.

Do 3. septembra, ko bo festival v Cankarjevem domu sklenil orkester Gewandhaus iz Leipziga s priznanim dirigentom Herbertom Blomstedtom, se bo zvrstila vrsta dogodkov, pretežno v Križankah.

Poleg Gewandhausa bosta gostovala tudi Bostonski simfonični orkester z dirigentom Andrisom Nelsonsom in pianistom Jean-Yvesom Thibaudetom ter orkester Concertgebouw iz Amsterdama z dirigentom Ivanom Fischerjem. Ljubiteljem baleta bodo ponudili priljubljeno Carmino Burano v koreografiji Edwarda Cluga ter gostovanje baletnikov iz milanske Scale in državnega gledališča iz Astane.

Edwardu Clugu je pobudo, da bi na znamenito scensko kantato Carmina Burana ustvaril koreografijo, dal Ivan Cavallari, umetniški direktor Velikega kanadskega baleta v Montrealu. Priznani koreograf je še danes hvaležen za to izkušnjo. Največji izziv je Clugu predstavljalo
Edwardu Clugu je pobudo, da bi na znamenito scensko kantato Carmina Burana ustvaril koreografijo, dal Ivan Cavallari, umetniški direktor Velikega kanadskega baleta v Montrealu. Priznani koreograf je še danes hvaležen za to izkušnjo. Največji izziv je Clugu predstavljalo "najti svoj smisel, svojo zgodbo znotraj Orffovega monumentalnega dela in se izogniti odvečnemu podvojevanju tega, kar na neki način 'izpovesta' že samo besedilo in glasba." Foto: SNG Maribor
Sorodna novica Kljub peticiji "Ni treba, Netrebko" Ana Netrebko nocoj nastopa v Ljubljani

Cankarjev dom bo prizorišče koncerta makedonskega pianista Simona Trpčeskega, ki se bo ob spremljavi Orkestra Slovenske filharmonije in dirigenta Vasilija Petrenka poklonil ruskemu skladatelju Sergeju Rahmaninovu. Na isto prizorišče se bo vrnila tudi ruska sopranistka Ana Netrebko, ki bo s še tremi pevci in radijskimi simfoniki interpretirala odlomke iz Verdijevih del.

Z dvema predstavama, Biti ali ne biti in Pastoralo za planet, se bo na festival vrnila španska gledališka skupina La Fura dels Baus z režiserjem Carlusom Padrisso. Po nekaj letih bo spet nastopila tudi španska plesalka flamenka in koreografinja Maria Pages, tokrat s predstavo Šeherezada.

Zagrebško mestno gledališče Komedija bo uprizorilo muzikal Lepotica in zver, iz operne zakladnice bo beneško gledališče La Fenice ponudilo Puccinijevo Madamo Butterfly. Iz glasbenega gledališča bosta na sporedu še muzikala Mamma Mia! in Povodni mož, ki so ga na festivalu premierno uprizorili lani.

Že na lanskem festivalu so predstavili tudi pop-rock muzikal Povodni mož, ki črpa iz Prešernove pesnitve, hkrati pa je postavljen v sodobni svet; glasbo zanj je napisala Neisha. Foto: Jaka Varmuž
Že na lanskem festivalu so predstavili tudi pop-rock muzikal Povodni mož, ki črpa iz Prešernove pesnitve, hkrati pa je postavljen v sodobni svet; glasbo zanj je napisala Neisha. Foto: Jaka Varmuž

Na programu je tudi več koncertov filmske glasbe, od glasbe iz filmov Harry Potter, Gospodar prstanov in Hobit do del filmskega skladatelja Hansa Zimmerja. Oboževalcem angleške skupine Pink Floyd pa so pripravili znamenito rock opero The Wall v izvedbi nekaterih glasbenikov, ki so sodelovali z zasedbo. Nastopila bosta tudi Vlado Kreslin in Uroš Perić.

Spremljevalni del bo med drugim obsegal mednarodno likovno kolonijo, koncerte mladih glasbenikov na Ljubljanici in mojstrske tečaje, ki privabljajo slušatelje z vsega sveta.

Ljubljanski župan Zoran Janković je ob bogatem programu poudaril, da si snovalci festivala pred 70 leti verjetno niso predstavljali, kaj bo iz tega nastalo. Odnos Ljubljane do kulture se mu zdi izjemen, kar po njegovih besedah kažejo tudi imena sponzorjev, ki festival podpirajo. Kot je dodal, se uspešno gospodarstvo odraža tudi v podpori okolju.