ZKP RTV Slovenija, ki jo vodi muzikologinja in urednica Mojca Menart, je vse izdaje pripravila v sodelovanju z uredništvom za resno glasbo, ki ga vodi urednik Gregor Pirš, programa Ars Radia Slovenija, z odgovorno urednico Ingrid Kovač Brus.

Espressivo. Foto: ZKP RTV Slovenija
Espressivo. Foto: ZKP RTV Slovenija

Maja 2022 je izšel glasbeni album Espressivo tria uglednih in večkrat nagrajenih glasbenih umetnic različnih generacij, ki jih odlikuje rahločutno muziciranje in izrazno izvajanje raznovrstnega repertoarja glasbe. Flavtistka Eva - Nina Kozmus, solo flavtistka orkestra operne hiše v francoskem Limogesu, violončelistka Karmen Pečar Koritnik, profesorica violončela na Konservatoriju za glasbo in balet in docentka na Akademiji za glasbo v Ljubljani, ter harfistka Mojca Zlobko Vajgl, redna profesorica za harfo na ljubljanski Akademiji na plošči, predstavljajo komorne skladbe iz 19. in 20. stoletja. Velik del sporeda je v znamenju zvočno barvitih, dinamičnih in učinkovitih skladb francoskih skladateljev in tonskih slikarjev Clauda Debussyja, Jacquesa Iberta in Mauricea Ravela, ki jih dopolnjujejo razpoloženjske miniature iz ruskega, češkega in avstrijskega glasbenega okolja Mihaila Glinke, Alfreda Oelschlegla in Nikolausa Moritza Mostlerja, avstrijskega skladatelja, ki je bil povezan s slovenskim glasbenim življenjem, saj je bil med letoma 1895 in 1908 harfist v orkestru ljubljanske operne hiše. Razpoloženjske, pesemske in serenadne skladbe, sonatina in interludija glasbenega albuma Espressivo odlikujejo melodično bogastvo, virtuoznost in izrazna globina, ki polno zaživijo v interpretaciji treh izvrstnih slovenskih umetnic.

Večerna sanjarjenja. Foto: ZKP RTV Slovenija
Večerna sanjarjenja. Foto: ZKP RTV Slovenija

V začetku septembra je ZKP RTV Slovenija izdal glasbeni album
Večerna sanjarjenja – s samospevi iz zakladnice francoske, nemške in slovenske glasbe od 19. do 21. stoletja. Samospeve predstavljata sopranistka Andreja Zakonjšek Krt, prvakinja Opere Slovenskega narodnega gledališča Maribor, uveljavljena koncertna solistka in prejemnica nagrade Prešernovega sklada leta 2022, in harfistka Urška Križnik Zupan, dolgoletna solistka Orkestra Slovenske filharmonije ter uveljavljena komorna glasbenica.

Umetnici sta posneli pester izbor samospevov od romantike do 20. stoletja: francoskih skladateljev Gabriela Fauréja, predhodnika impresionista, in Clauda Debussyja, vodilnega tonskega impresionista, ter nemških ustvarjalcev tehtnih samospevov Roberta Schumanna iz obdobja zrele romantike in Richarda Straussa, ki je ustvarjal v poznoromantičnem in modernem slogu prve polovice 20. stoletja. Tudi v slovenskem glasbenem izročilu ima samospev več kot dvestoletno tradicijo. S samospevi Benjamina Ipavca – dva sta predstavljena na albumu – je slovenska vokalna lirika dosegla visoko raven evropskega romantičnega samospeva. Iz slovenske glasbene sodobnosti je na album uvrščena rahločutna refleksivna skladba Hladno na verze Neže Maurer mlajše slovenske skladateljice Katarine Pustinek Rakar iz leta 2020. Spored iskrenih in osebnoizpovednih vokalnih miniatur je zelo pester in občuteno izveden.

Josipina Turnograjska. Foto: Arhiv NUK
Josipina Turnograjska. Foto: Arhiv NUK

Kot poklon dvema izmed prvih slovenskih skladateljev je septembra izšel album Na gladini spomina: klavirska glasba in samospevi Josipine Turnograjske in Miroslava Vilharja. Skladatelja in pesnika Josipina Turnograjska in Miroslav Vilhar sta s svojimi deli v sredini 19. stoletja bogatila življenje Slovencev, predvsem slovenskega meščanstva. Josipina Urbančič Toman z umetniškim imenom Josipina Turnograjska z gradu Turn pri Preddvoru na Gorenjskem je bila velika prebudnica slovenske narodne zavesti. V svojem žal kratkem življenju je postala najbolj znana kot pripovednica, pisateljica, pesnica ter tudi pianistka in skladateljica. Skoraj petnajst let starejši Miroslav Vilhar iz Postojne je študiral pravo v Gradcu in pozneje na Dunaju. Na Avstrijskem se je pesniško in glasbeno udejstvoval v nemškem jeziku, po vrnitvi domov pa je v družbi narodno zavednih prijateljev spoznal svoje poslanstvo in je začel ustvarjati pesmi v slovenščini, jih objavljati v časopisih, kot sta bila Novice in Slovenski glasnik, nato pa je začel izdajati prvi slovenski politični list Naprej. Samospeve izvajata uveljavljena slovenska glasbena umetnika: sopranistka Nina Kompare Volasko, pevska pedagoginja na Glasbeni šoli Logatec, in pianist Klemen Golner, solist Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, ki predstavi tudi klavirske skladbe Josipine Turnograjske in Miroslava Vilharja v plesnih ritmih valčka, polke in mazurke.

Foto: ZKP RTV Slovenija
Foto: ZKP RTV Slovenija

Nedavno je ZKP RTV Slovenija izdala tudi digitalni glasbeni album pianista dr. Roka Palčiča, solista, komornega glasbenika, pedagoga in učitelja mojstrskih tečajev z naslovom Mel Bonis (1858-1937): Pour le piano / Za klavir. Posvečen je glasbi malo znane francoske skladateljice Mélanie Bonis, ki je skladala v slogu pozne romantike in ustvarila približno 300 vokalnih in instrumentalnih del različnih zvrsti in oblik. Glasbeni album predstavlja približno dve tretjini skladb za klavir solo iz zrelega ustvarjalnega obdobja Mel Bonis med letoma 1881 in 1932, ki zelo podrobno dokumentirajo razvoj skladateljičine kompozicijske tehnike in sloga.


Tjaša Krajnc je urednica za komorno glasbo, Uredništvo za resno glasbo, program Ars, Radio Slovenija