Rjuiči Sakamoto je ustvaril ogromno filmske glasbe, ki se je zapisala v kolektivni spomin, z njo pa je obogatil filmske mojstrovine režiserjev, kot so Bertolucci, Oshima, Pedro Almodovar in Brian De Palma. Foto: EPA
Rjuiči Sakamoto je ustvaril ogromno filmske glasbe, ki se je zapisala v kolektivni spomin, z njo pa je obogatil filmske mojstrovine režiserjev, kot so Bertolucci, Oshima, Pedro Almodovar in Brian De Palma. Foto: EPA

70-letni Sakamoto je v spletni objavi v začetku tega meseca pojasnil okoliščine zanj neortodoksnega nastopa. Ker zaradi šibkega zdravja ne more več prirediti klasičnega koncerta, je organiziral prenos, ki so ga včera v živo spremljali v več kot dvajsetih državah.

Na 73. filmskem festivalu v Locarnu leta 2020 so Sakamotu namenili nagrado Vision Award Ticinomoda, ki jo podeljujejo
Na 73. filmskem festivalu v Locarnu leta 2020 so Sakamotu namenili nagrado Vision Award Ticinomoda, ki jo podeljujejo "filmskim ustvarjalcem iz zakulisja". Foto: EPA

"Moči mi resnično pešajo, zato bi bil običajen koncert, ki bi trajal uro do uro in pol, zelo težko izvedljiv," je povedal. "Namesto tega sem posnel po eno pesem naenkrat in jih zmontiral skupaj, da se jih lahko predvaja kot običajen koncert - kar je, misim, lahko prijetno na "običajen" način. Uživajte."

Na solokoncertu, med katerim je Sakamoto sedel za klavirjem, je bilo zbranih 13 skladateljevih slavnih del, vključno s Zadnjim kitajskim cesarjem in dramo Vesel božič, gospod Lawrence, v kateri je ob Davidu Bowieju tudi nastopil.

Sakamoto slovi po tem, da je v 80. letih preteklega stoletja s spojem elektronskih glasbil ter japonskih in zahodnjaških klasičnih glasbenih oblik in ritmov ustvaril temelje za t. i. synthpop, ki sta mu nato sledila house in hiphop. Za glasbo v filmu Zadnji kitajski cesar je Sakamoto skupaj z Davidom Byrnom in Congom Sujem prejel oskarja in grammyja za izvirno glasbo.

Glasbenik, ki je na klavir začel igrati že kot malček, je študiral etnomuzikologijo na tokijski Akademiji za likovno umetnost in glasbo: še posebej so ga zanimali glasbeno izročilo prefekture Okinawa ter indijska in afriška glasbena tradicija. Za svojega vzornika navaja impresionističnega skladatelja Clauda Debussyja.

"Upam, da bom lahko ustvarjal do zadnjega trenutka"
Leta 2014 je glasbenik zbolel za rakom na grlu, po katerem pa je s pomočjo zdravljenja okreval. V začetku lanskega leta je javnost obvestil, da so mu letom pred tem diagnosticirali kolorektalni rak. Junija letos je v eseju zapisal, da se je bolezen kljub več operacijam razrasla in je zdaj v četrtem stadiju.

"Pravkar sem dopolnil 70 let, ampak kolikokrat bom še lahko videl polno luno?," je zapisal. "A kljub takim prebliskom upam, da bom lahko, če mi je bilo že podarjeno življenje, da svojih zadnjih trenutkov na svetu ustvarjal glasbo, tako kot moja ljubljena Bach in Debussy."