Cellofest predstavlja violončelo v številnih različicah: kot solistični inštrument, kot solistični inštrument z orkestrom in klavirjem ter kot ansambelski inštrument v 12-članski različici.

Od leve proti desni: violončelist Thomas Carroll, Domen Marinčič in Gregor Fele. Foto: arhiv im.puls
Od leve proti desni: violončelist Thomas Carroll, Domen Marinčič in Gregor Fele. Foto: arhiv im.puls

Na koncertih festivala, njegova umetniška vodja je Karmen Pečar Koritnik, bodo nastopili vrhunski domači in tuji violončelisti. Na dveh bo mogoče prisluhniti tudi vsem šestim Bachovim suitam za violončelo solo, ki so izziv za vsakega violončelista.

Letos bodo na Cellofestu Ljubljana kot solisti sodelovali angleški violončelist Thomas Carroll, ki bo na prvem koncertu Cellofesta drevi v Cankarjevem domu s Simfoniki RTV Slovenija izvedel monumentalni Dvorakov koncert za violončelo in orkester ter na Bachovem večeru še 6. Bachovo suito za violončelo solo.

Slovenski glasbenik Kristijan Krajnčan bo kot DrummingCellist – v tem projektu igra hkrati bobne in violončelo – v Kinu Šiška premierno predstavil svoj novi album Zabučale gore.

Nemški violončelist Julian Steckel, zmagovalec prestižnega tekmovanja ARD v Münchnu iz leta 2011, se bo predstavil z odličnim nemškim pianistom Paulom Riviniusom v okviru srebrnega abonmaja v Cankarjevem domu na večeru z naslovom Francoska glasba za violončelo in klavir.

Večino koncertov Cellofesta Ljubljana bo posnel Radio Slovenija. Foto: arhiv im.puls
Večino koncertov Cellofesta Ljubljana bo posnel Radio Slovenija. Foto: arhiv im.puls

Šest izbranih violončelistov – Domen Marinčič, Gregor Fele, že omenjeni Carroll, Maruša Bogataj Turjak, Alja Mandič Faganel in Kaja Kapus – bo na dveh večerih izvedlo vseh šest Bachovih suit za violončelo solo. Violončelist Sebastian Bertoncelj se bo predstavil z recitalom skupaj z italijanskim pianistom Sebastianom Mesaglio v Duu Sebastian. Izjemna vokalistka in skladateljica Zvezdana Novaković pa bo nastopila z 12-člansko zasedbo violončelov Cello attacca!.

V nedeljo, 16. oktobra, opoldne bo na sporedu še sklepni koncert tridnevne delavnice za najmlajše violončeliste iz vse Slovenije, v katerem bo zaigralo v orkestru violončelov več kot 80 mladih čelistov v starosti med pet in 14 let. Mojstrska tečaja bosta vodila Carroll in Steckel.
Med festivalom bodo kot običajno na več mestnih prizoriščih igrali mladi violončelisti.