Foto:
Foto:
Sarah Jessica Parker
Al Pacino je blestel v vlogi Raya Cohna (miniserija Angels in America).
Edie Falco je zaslovela v vlogi žene Tonyja Soprana.

S tem so priljubljeni ameriški nanizanki Zahodno krilo preprečili še peto zaporedno zmagoslavje v tej kategoriji, kar do zdaj ni uspelo še nobenemu. Tekmeci priljubljene mafijske družine so bile letos še serije 24, Na kraju zločina in Joan of Arcadia (Ivana Orleanska). Nanizanka Sopranovi je prejela štiri emmyje (poleg že omenjene še emmyje za najboljši stranski vlogi in za najboljši scenarij v tv-drami).

Angels in America, televizijska priredba romana Tonyja Kushnerja (prejel je tudi nagrado za najboljši scenarij miniserije ali filma), je prejela kar 11 nagrad emmy (štiri nagrade so prejeli že na podelitvi 12. septembra, sedem pa so jih prejeli še na glavni podelitvi), kar je dosežek, ki do zdaj še ni uspel nobeni televizijski miniseriji. Angels in America se dogaja v ZDA okoli leta 1985 in pripoveduje o epidemiji aidsa.

Kushner je na podelitvi nekoliko presenetil s tem, ko se je zahvalil svojemu partnerju Marku. Ob tem je dejal, da bosta mogoče kmalu lahko dobila zakonito poročno dovoljenje, in tako nastopil kot zagovornik istospolnih porok. Javnost je opozoril na težave, s katerimi se istospolno usmerjeni posamezniki pogosto srečujejo.

Z emmyjem v zadnjo sezono
Režiser Sopranovih David Chase je v intervjuju po podelitvi dejal, da je bolj kot zmagoslavje občutil olajšanje, saj so se Sopranovi za prestižno nagrado najboljše televizijske dramske serije neuspešno potegovali že štiri leta. Dodal je še, da je bilo v serijo vloženega veliko trdega dela, ki je zdaj dobilo pravo priznanje. Serija se bo naslednje leto, po končani šesti sezoni, poslovila s tv-zaslonov, Chase pa je v šali dodal še, da je bil pravi čas za nagrado, saj bi sicer v zadnjem letu kakovost Sopranovih lahko padla.

Nagrada za najboljšo moško vlogo v dramski seriji je prejel James Spader (Praksa), najboljšo žensko vlogo v dramski seriji pa Allison Janney (Zahodno krilo).

Komu smo se najbolj smejali?
V komični seriji sta kot najboljši glavni in stranski igralec slavila Kelsey Grammer in David Hyde Pierce (oba iz Frasierja). Za najboljšo glavno igralko v komični seriji je nagrado prejela Sarah Jessica Parker, za najboljšo stransko vlogo pa je bila nagrajena Cynthia Nixon (obe Seks v mestu). Nagrado za najboljšo komično serijo so presenetljivo dobili ustvarjalci nanizanke Arrested Development.

Sarah Jessica Parker je bila za emmyja nominirana šestič, po njenih besedah pa je bilo na nagrado vredno počakati.

Sopranovi in Angels in America
Za stranske vloge v dramski seriji sta bila nagrajena Michael Imperioli in Drea de Matteo (oba Sopranovi). Stranski vlogi v miniseriji ali filmu pa sta najbolj prepričljivo odigrala Jeffrey Wright in Mary Louise Parker (oba Angels in America).

Nagradi tudi znamenitima Pacinu in Streepovi
Za najboljšega igralca v miniseriji ali filmu je nagrado prejel Al Pacino, za najboljšo igralko v isti kategoriji je emmyja prejela Meryl Streep (oba Angels in America).

Kdo so najboljši režiserji?
Nagrado za režijo dramske serije je prejel Walter Hill (Deadwood), emmyja za režijo komedije sta prejela Joe in Anthony Russo (Arrested Development), emmyja za najboljšo režijo miniserije pa bo domov odnesel Mike Nichols (Angels in America).

Nekoliko v znamenju slovesa
Za nekaj letošnjih dobitnikov nagrad, ki jih podeljuje Akademija televizijskih znanosti in umetnosti, je značilno tudi to, da se iztekajo oziroma so se iztekle njihove zadnje sezone. Tako na malih zaslonih ne bo več novih delov nanizank Seks v mestu, Prijatelji in Frasier, Sopranovi pa s šesto sezono vstopajo tudi v svojo zadnjo.

Za manjši incident je na slovesnosti, na kateri so se sicer vsi v velikem krogu izogibali politično obarvanih izjav, povzročil James Gandolfini (Sopranovi). Tega so namreč prekinili, ko se je hotel zahvaliti pehotni enoti, ki je trenutno v Iraku. Ta je namreč eno svojih bojnih vozil poimenovala po ladji, ki jo ima v nanizanki Sopranovi Tony. Vendar pa je pozneje direktor slovesnosti Louis Horvitz dejal, da Gandolfinija niso prekinili namenoma.

Največ nagrad je pobrala tv-hiša HBO (32), sledili pa so jim Fox z desetimi emmyji, NBC, ki je prejel osem nagrad, ter ABC in PBS, ki sta za svoje delo v televizijski produkciji prejela po sedem emmyjev.

Glavna nagrada ni presenečenje
Letos so Sopranovi veljali za favorite, kar pa bi lahko veljalo tudi za vsa leta od začetka nanizanke (1999). Sopranovi so bili namreč prav vsako leto nominirani za emmyja za najboljšo televizijsko dramo, vsakokrat so jih premagali veliki tekmeci – NBC-jevo Zahodno krilo. Na stavnicah ste tako še na predvečer podelitve lahko stavili na Sopranove, a bi vam njihova zmaga za vloženi dolar prinesla le 20 centov, medtem ko bi, če bi dolar stavili na Zahodno krilo, zanj - če bi zmagali - dobili devet dolarjev.

Kdo je zbral največ nominacij?
Tokrat so največ nominacij zbrali Angels in America (21) in Sopranovi (20), sledijo pa Zahodno krilo (12), Deadwood (11) in Seks v mestu (11).

Svoje mnenje lahko poveste na našem spletnem forumu.