Ray Liotta (18. december 1954–26. maj 2022). Foto: EPA
Ray Liotta (18. december 1954–26. maj 2022). Foto: EPA

Igralec je po besedah ​​njegovega predstavnika, ki je novico potrdil za The Hollywood Reporter, umrl v spanju med bivanjem v Dominikanski republiki, kjer je bil na snemanju filma Dangerous Waters, piše The Guardian.

V Dominikanski republiki je snemal film z britansko igralko Saffron Burrows. Foto: EPA
V Dominikanski republiki je snemal film z britansko igralko Saffron Burrows. Foto: EPA

Prvega pol leta v sirotišnici
Leta 1954 v Newarku v zvezni državi New Jersey rojeni Ray Liotta je prvih šest mesecev življenja prebil v sirotišnici, preden so ga posvojili krušni starši. "Sprva nisem razumel, kako se lahko starš odreče otroku. Tako da sem imel takšno energijo, da sem to jemal kot nekaj, kar je zje***o. In ko sem v svojih 40 letih končno spoznal svojo biološko mamo, nisem bil več tako jezen zaradi tega. To je samo še eno potovanje," je glede te življenjske izkušnje pred leti povedal v intervjuju za revijo People. Svojo biološko mater je našel s pomočjo zasebnega detektiva, pri čemer je izvedel, da je pretežno irskega porekla.

Ubiranje korakov do velikega platna
Nizu manjših televizijskih vlog in majhni vlogi v filmu The Lonely Lady iz leta 1983 je sledila nominacija za zlati globus, ki mu jo je prinesla vloga v filmu Something Wild iz leta 1986. Tri leta kasneje je igral v že omenjenem filmu Polje sanj (Field of Dreams) s Kevinom Kostnerjem v glavni vlogi, ki ga je po knjižni predlogi W. P. Kinsella režiral Phil Alden Robinson.

Z Robertom De Nirom v prizoru iz filma Dobri fantje. Foto: IMDb
Z Robertom De Nirom v prizoru iz filma Dobri fantje. Foto: IMDb

Vloga, ki je opredelila igralčevo kariero
Že leta 1990 je sledila njegova najznamenitejša vloga, ko je v filmu Dobri fantje (Goodfellas) v režiji Martina Scorseseja upodobil glavnega protagonista. V filmu so igrali še Robert De Niro, Joe Pesci in Lorraine Bracco. Celovečerec temelji na biografiji Wiseguy (1986) nekdanjega mafijca in skesanca Henryja Hilla, ki je postal ovaduh ameriškega zveznega preiskovalnega urada FBI. Film, za katerega je prirejeni scenarij skupaj s Scorsesejem spisal Nicholas Pileggi, je bil deležen šest oskarjevskih nominacij, a je zlatega kipca prinesel le Pesciju za stransko vlogo.

Liottov lik skozi film pripoveduje zgodbo o svojem pečanju z organizirano kriminalno tolpo, ki je leta 1978 izpeljala slavni rop na newyorškem mednarodnem letališču John F. Kennedy in pobegnila z več kot petimi milijonov dolarjev gotovine in draguljev, shranjenih v zgradbi letalskega tovora nemške letalske družbe Lufthansa. "Če imaš en film, ki si ga ljudje zapomnijo, je to super. Če imaš dva, je to fantastično," je še lani dejal za Guardian o tej mafijski drami.

Foto: EPA
Foto: EPA

Naslednja leta redno pred kamero
V 90. letih preteklega stoletja je Liotta igral tudi v trilerju Unlawful Entry s Kurtom Russllom, Cop Landu znova z De Nirom in v družinski drami Corrina, Corrina z Whoopi Goldberg. Leta 1994 je zaigral v akcijskem znanstvenofantastičnem Pobegu iz Absoloma (No Escape) v režiji Martina Campbella. Prejel je tudi nominacijo ceha filmskih igralcev za vlogo Franka Sinatre v televizijskem filmu The Rat Pack iz leta 1998.

V naslednjem desetletju je nanizal vloge v filmih, kot sta Hannibal Ridleyja Scotta, torej nadaljevanje filma Ko jagenjčki obmolknejo, in Narc Joeja Carnahana, gostujoča vloga v seriji Urgenca pa mu je prinesla nagrado emmy. Leta 2001 je zaigral tudi v mafijski drami Snif (Blow) ob Johnnyju Deppu in Penelope Cruz, pet let kasneje še v akcijskem trilerju As v rokavu (Smokin' Aces).

Svoje novejše vloge je odigral v filmih Zakonska zgodba (Marriage Story) in Mnogi svetniki Newarka (The Many Saints of Newark), ki je pravzaprav predzgodba serije Sopranovi. Zanimivo je, da je Liotta dejansko zavrnil ponudbo, da bi igral v tej seriji, ki se danes ponaša s kultnim statusom "Nisem se hotel posvečati še eni mafijske stvari in takrat sem ravno snemal Hannibala. V tistem času se preprosto ni zdelo pravšnje," je povedal za The Guardian.

V postprodukciji sta še serija in film, v katerih je Liotta odigral svoji zadnji vlogi, in sicer srhljiva serija Black Bird s Taronom Egertonom in Cocaine Bear v režiji igralke Elizabeth Banks.

S hčerko Karsen Liotta na posnetku z britanske premiere filma Zakonska zgodba v letu 2019. Foto: EPA
S hčerko Karsen Liotta na posnetku z britanske premiere filma Zakonska zgodba v letu 2019. Foto: EPA

Igralec je za sabo pustil zaročenko Jacy Nittolo, ki je bila z njim med snemanjem v Dominikanski republiki, in hčerko Karsen, ki se mu je rodila v zakonu z Michelle Grace, s katero je bil poročen med letoma 1997 in 2004.

"Moj odgovor je bil vsakič enak ... Ray Liotta."
Ob novici o smrti Raya Liotte so se na spletu začeli vrstiti pokloni igralcu in njegovemu delu. Lorraine Bracco je tvitnila, da je bila "popolnoma sesuta", ko je slišala novico. Njene nadaljnje besede pa najbolje zaobjamejo Liottovo osebnost in delo: "Lahko sem kjer koli na svetu in ljudje bodo prišli in mi dejali, da je njihov najljubši film Dobri fantje. Nato me vsakič vprašajo, kaj je bilo najboljše pri snemanju tega filma. Moj odgovor je bil vsakič enak ... Ray Liotta."