Rudy Giuliani v filmu Borat 2 ni nastopil namerno – bil je
Rudy Giuliani v filmu Borat 2 ni nastopil namerno – bil je "žrtev" skrite kamere. A po premieri filma se je izkazalo, da politik s spuščenimi hlačami v skrajno neetični situaciji ni drugega kot zabaven trač za dan ali dva, posledic za njegovo politično življenje pa afera ni imela. Foto: AP
Sorodna novica Dolittle

Robert Downey Jr. je v izboru najslabših igralcev leta po zaslugi naslovne vloge v družinskem filmu Dolittle, sodobne adaptacije znane zgodbe o doktorju, ki zna govoriti z živalmi. Downey ni nominiran samo za najslabšega igralca, ampak tudi kot polovica "najslabšega filmskega para". Z njim ni nominirana katera od računalniško animiranih živali, pač pa "njegov popolnoma neprepričljivi valižanski naglas".

Dolittla so raztrgali tudi filmski kritiki: v The Irish Timesu so pripomnili, da je to "najnižja karierna točka vseh vpletenih", pri Guardianu pa, da "film še malo bolj umre vsakič, ko Downey odpre usta za kako nerazumljivo izjavo". Gaja Pöschl je v svoji kritiki za Ars zapisala, da je igralec lik Dolittla "spremenil v čudno živčno karikaturo, ki zaradi gestikulacije in ne prav posrečenega naglasa včasih spominja celo na piratskega Jacka Sparrowa. Le da je žal precej manj duhovit."

Pravzaprav je komedija Dolittle s šestimi nominacijami največkrat nominiran film letošnjega izbora zlatih malin. S prav tako šestimi nominacijami mu konkurira le še poljska erotična drama 365 dni. Obstajala je tudi peticija, da bi film umaknili z Netflixa, češ da "olepšuje brutalno resničnost trgovine z ljudmi".

Robert Downey Jr. in računalniško animirane živali – očitno ne ravno sanjska igralska kombinacija. Ampak še hujši je bil Downeyjev naglas. Foto: IMDb
Robert Downey Jr. in računalniško animirane živali – očitno ne ravno sanjska igralska kombinacija. Ampak še hujši je bil Downeyjev naglas. Foto: IMDb
Sorodna novica Borat: Naknadni film

Za zlato malino za najslabši film leta je nominirana še drama Music, ki jo je režirala Sia in ki je bila deležna številnih kritik zaradi načina upodobitve avtizma.

Mike Lindell, direktor v zadnjem času razvpitega podjetja MyPillow (in glasen podpornik nekdanjega predsednika Trumpa), je nominiran za film Absolute Proof, ki niza nedokazane trditve o "ukradenih" predsedniških volitvah leta 2020. Poleg igralske nominacije za Lindella ima Absolute Proof tudi nominacijo za najslabši film.

Rudyjeva sramota
Nekdanji newyorški župan Rudy Giuliani se je v filmskih vodah znašel nenamerno: nominiran je za svoj kratek, a odmeven nastop v satiri Borat: Naknadni film. Ekipa ga je uspela posneti v hotelski sobi, kako si je slačil hlače v družbi igralke, za katero je mislil, da je televizijska novinarka. Giuliani trdi, da njegovo obnašanje ni bilo neprimerno. Skupaj z igralko Mario Bakalovo sta zdaj nominirana tudi za najslabši filmski par.

Oskarjevka Anne Hathaway je nominirana za kar dve vlogi v zadnjem letu. Ena od njiju je lik v novi adaptaciji Čarovnic Roalda Dahla. Film je bil ostrih kritik deležen tudi zato, ker like z okvarami okončin prikazuje kot zlobne. Foto: IMDb
Oskarjevka Anne Hathaway je nominirana za kar dve vlogi v zadnjem letu. Ena od njiju je lik v novi adaptaciji Čarovnic Roalda Dahla. Film je bil ostrih kritik deležen tudi zato, ker like z okvarami okončin prikazuje kot zlobne. Foto: IMDb

Zafrkantska podelitev zlatih malin obstaja že od leta 1980, je pa protiutež samozaverovanosti in glamurju podelitve oskarjev. Če se nagrajenci podelitve malin na predvečer oskarjev mogoče udeležijo (in včasih se je), dobijo s ceneno pozlato posprejan kipec. Dobitniki letošnjih zlatih malin bodo znani 24. aprila, en dan pred podelitvijo oskarjev.

Malini se ne izogne niti leto 2020
Dobitnike "nagrad" s pomočjo spletnega glasovanja izbirajo žiranti iz več kot 20 držav. Za čast sodelovanja pri izbiri se je treba prijaviti na spletu in plačati 40-dolarsko članarino. Letos so v izbor dodali tudi posebno nagrado za leto 2020 kot "najslabše koledarsko leto VSEH ČASOV".

Nominiranci za zlate maline 2021

Najslabši film
365 Days
Absolute Proof
Dolittle
Fantasy Island
Music

Najslabši igralec
Robert Downey, Jr., Dolittle
Mike Lindell (The “My Pillow” Guy), Absolute Proof
Michele Morrone, 365 Days
Adam Sandler, Hubie Halloween
David Spade, The Wrong Missy

Najslabša igralka
Anne Hathaway, The Last Thing He Wanted in Roald Dahl's The Witches
Katie Holmes, Brahms: The Boy II in The Secret: Dare to Dream
Kate Hudson, Music
Lauren Lapkus, The Wrong Missy
Anna-Maria Sieklucka, 365 Days

Najslabši igralec v stranski vlogi
Chevy Chase, The Very Excellent Mr. Dundee
Rudy Giuliani, Borat, Subsequent Moviefilm
Shia LeBeouf, The Tax Collector
Arnold Schwarzeneggar, Iron Mask
Bruce Willis, Breach, Hard Kill in Survive the Night

Najslabša igralka v stranski vlogi
Glenn Close, Hillbilly Elegy
Lucy Hale, Fantasy Island
Maggie Q, Fantasy Island
Kristen Wiig, Čudežna ženska 1984
Maddie Ziegler, Music

Najslabši par na platnu
Maria Bakalova in Rudy Giuliani, Borat Subsequent Movie-Film
Robert Downey Jr. in njegov popolnoma neprepričljivi valižanski naglas, Dolittle
Harrison Ford in tisti absolutno neprepričljivi računalniško animirani pes, Call of the Wild
Lauren Lapkus in David Spade, The Wrong Missy
Adam Sandler in njegov nadležni glas bebca, Hubie Halloween

Najslabša režija
Charles Band, vsi trije filmi iz serije Barbie & Kendra
Barbara Bialowas in Tomasz Mandes, 365 Days
Stephen Gaghan, Dolittle
Ron Howard, Hillbilly Elegy
Sia, Music

Najslabši scenarij
365 Days
Vsi trije filmi iz serije Barbie & Kendra
Dolittle
Fantasy Island
Hillbilly Elegy

Najslabša priredba, nadaljevanje ali kopija
365 Days
(poljska kopija 50 odtenkov sive)
Dolittle
(priredba)
Fantasy Island
(priredba)
Hubie Halloween
(priredba / kopija filma Ernest Scared Stupid)
Wonder Woman 1984
(nadaljevanje)