Rade Šerbedžija je v zadnjih letih prejel številne nagrade za svoje igralske dosežke. Poleg igre pa je znan tudi kot glasbenik. Foto:
Rade Šerbedžija je v zadnjih letih prejel številne nagrade za svoje igralske dosežke. Poleg igre pa je znan tudi kot glasbenik. Foto:

Nagrado Fabijana Šovagovića društvo hrvaških režiserjev od leta 2000 podeljuje igralcem, ki so v hrvaškem filmu pustili trajno sled. Letošnja žirija, ki jo sestavljajo predsednik Antonio Nuić, Snježana Tribuson in Vinko Brešan, so nagrado letos soglasno podelili svetovno priznanemu igralcu Radetu Šerbedžiji.

"Tudi če v 90. letih ne bi izgovoril niti besede v polomljeni angleščini in tako postal eden izmed najslavnejših sodobnih hollywoodskih migrantov, bi si Rade Šerbedžija še vedno brez dvoma zaslužil naslov igralskega velikana z južnoslovanskega prostora," je med drugim komisija zapisala v obrazložitvi nagrade.

Močna zasedba slovenskih filmov
V glavni sekciji festivala so si obiskovalci lahko ogledali 14 filmov, eden izmed njih pa se ne poteguje za nagrado zlata arena. Na program manjšinskih koprodukcij je bilo uvrščenih tudi pet slovenskih filmov, med njimi Adria Blues v režiji Miroslava Mandića in Dvojina Nejca Gazvode, ki sta bila uvrščena tudi v program filmskega festivala v Karlovih Varih. Poleg omenjenih dveh so si gledalci ogledali še tri filme slovenskih avtorjev - Nahrani me z besedami v režiji Martina Turka, Srečen za umret Matevža Luzarja in Šanghaj v režiji Marka Naberšnika. V mednarodnem programu festivala, poimenovanem Europolis, so si gledalci lahko ogledali tudi 11 celovečernih in 19 krakih filmov iz držav članic EU-ja.

Ob filmskem festivalu je potekal tudi natečaj za mlade fotografe iz Hrvaške in tujine. Tema natečaja je bil Pulj kot filmsko mesto. Mednarodna komisija je za najboljšo fotografijo izbrala delo Marina Mamuze.

Čestitke Viba filma ob visokem jubileju
Prirediteljem najstarejšega regionalnega filmskega festivala so čestitali tudi v slovenskem filmskem studiu Viba in so hrvaškim kolegom izročili kipec priznanje Viba filma. Priznanje je direktorici filmskega festivala Zdenki Višković - Vukić izročil direktor Viba filma Igor Prodnik, skupaj pa sta si ogledala tudi razstavo 60 let filmskega festivala v Pulju, ki jo je pripravil Muzej moderne umetnosti Istre pod vodstvom Gorke Ostojić - Cvajner.

Na prvem festivalu nagrada občinstva slovenski Vesni
"Sodelovanje med slovenskimi cineasti in filmskim festivalom v Pulju je tradicionalno in sega na začetek te prireditve, ki jo je leta 1954 ustanovil Slovenec Marjan Rota, direktor puljskega kinopodjetja," je dejal Prodnik. Na prvem festivalu je nagrado občinstva prejel eden najbolj znanih slovenskih filmov Vesna, med prejemniki nagrad na tem festivalu pa so bili tudi František Čap, ki je bil dvakrat razglašen za najboljšega režiserja, France Štiglic, Boštjan Hladnik, Milena Zupančič, Janez Hočevar - Rifle in Radko Polič. Udeleženec festivala z največjim številom filmov pa je skladatelj Bojan Adamič, ki je včasih sodeloval tudi s po šestimi filmi, saj je pisal filmsko glasbo za vse jugoslovanske producente, so še sporočili iz Viba filma.