"Prioriteta industrije je bila nekoč kvantiteta ne glede na ceno, zdaj pa je dobiček," ugotavlja John Landgraf. Foto: AP

Meritve že več kot dve desetletji opravlja TV-kanal FX, najnovejše izsledke pa je predstavil njihov direktor John Landgraf na novinarski konferenci Združenja televizijskih kritikov. Tako velikega padca – v rekordnem letu 2022 je bilo posnetih 600 serij – še ni bilo, odkar FX vodi evidenco. "Dvojna stavka je vsekakor igrala vlogo pri tem premiku v industriji," priznava Landgraf, ki pa je izpostavil tudi spremembe v pokrajini pretočnih vsebin.

Vsega ni kriva stavka
"Zaton produkcije se je najverjetneje začel, še preden je stavka ustavila vse delo," analizira. "Prioriteta industrije je bila nekoč kvantiteta ne glede na ceno, zdaj pa je dobiček – ta preusmeritev se je po stavkah še jasneje izrisala, kar je privedlo do ukinitve številnih projektov." Upad je v resnici še manjši, kot so nekateri napovedovali, to pa zaradi počasne narave TV-produkcije. Številne nove serije, ki so na spored prišle leta 2023, so nastajale že kar nekaj časa pred tem.

Landgraf je sicer že dalj časa prerokoval konec zlate dobe televizije. Januarja 2016 je novinarjem povedal, da bo "to ali naslednje leto predstavljalo vrhunec televizije ... Mislim, da bo v letu 2016 več vsebin kot v 2015, ampak razumno je pričakovati upad v letu 2017." Pozneje je sicer priznal, da ni predvidel, kako velik bo razmah pretočnih ponudnikov, kar je njegove napovedi postavilo na laž.

T. i.
T. i. "zlato dobo televizije" je v poznih devetdesetih zagnal prihod nadaljevanke Sopranovi. Foto: EPA

V drugo je imel prav
Leta 2022 je še enkrat poskusil s približno enako napovedjo. Na poletnem srečanju Združenja televizijskih kritikov je napovedal, da bo leto 2022 "pomenilo zgornjo mejo" igranih vsebin za male zaslone. "Z drugimi besedami, to bo vrh zlate dobe televizije. Tokrat bo trajalo od leta do leto in pol, da se pokaže, ali sem imel prav, ali pa se bom moral spet posipati s pepelom."

Tokrat se Landgraf ni najedel zarečenega kruha. Januarja 2023 je isto mnenje ponovil še z večjo mero samozavesti. "Ne opažam, da bi na sceno prihajali kaki novi ponudniki programov, kot se je to dogajalo zadnje desetletje ali še dlje. Pravzaprav je celo nekaj dosedanjih ponudnikov, ki se poslavljajo od gledalcev. Torej, drugače povedano, smo na točki, ko ne dodajamo novih dobaviteljev, ampak jih do neke mere celo odvzemamo."

Večji upad kot med pandemijo
Padec krivulje v letu 2023 je bil večji kot prejšnji opaznejši upad – to je bilo leta 2020, ko se je produkcija zaradi pandemije zmanjšala za sedem odstotkov (na 493 serij). Leta 2021 je številka poskočila nazaj na 559, saj so v igro vstopili novi pretočni ponudniki, leta 2022 pa je bil dosežen rekord 600 novih serij.

Lani sta scenaristični in igralski ceh prvič istočasno stavkala po letu 1960, kar je za več mesecev ustavilo produkcijo vseh igranih vsebin. Posledice te prekinitve dela bodo v upadu vsebin vidne še vse leto 2024. Foto: AP
Lani sta scenaristični in igralski ceh prvič istočasno stavkala po letu 1960, kar je za več mesecev ustavilo produkcijo vseh igranih vsebin. Posledice te prekinitve dela bodo v upadu vsebin vidne še vse leto 2024. Foto: AP

"Mislim, da gremo nazaj v smeri 400 ali 450 izvirnih serij, ampak morda bo trajalo nekaj let, da pridemo do te točke," je napovedal eden od producentov na konferenco. "Gre za neusklajenost med denarjem in človeškimi kapacitetami, če skušamo snemati 600 serij na leto, kar pomeni, da vsa ta podjetja ne morejo kovati dobička."

Oddelek FX Research število serij nadzira že, odkar so leta 2002 sami stopili v ring s serijo The Shield. Z izjemo motnje v pandemičnem letu smo bili dve desetletji priča nemoteni rasti števila vsebin: leta 2002 je bilo, za primerjavo, na ameriških TV-zaslonih "samo" 182 igranih serij (135 na TV-mrežah, 17 na plačljivih kabelskih programih in 30 v osnovnih kabelskih paketih; pretočnih ponudnikov takrat še ni bilo). Pred desetimi leti, leta 2013, so našteli 343 serij.

FX-ov seznam ne upošteva serij, ki niso v angleščini, otroških programov in kratkometražne produkcije. Številka prav tako ne vključuje ogromnega števila dokumentarnih serij oz. resničnostne televizije na vseh platformah – teh vsebin je skupaj še veliko več kot igranih.