Vojnovićevi
Vojnovićevi "čefurji" na ljubljanskem mestnem avtobusu. Foto: Andraž Čok/Arsmedia
31-letni režiser se zaveda, da bo veliko ljudi prišlo iz kina z besedami: "Knjiga je bila boljša!". To je logično, pravi, ker si je vsak v glavi ob branju že posnel svoj idealni film. Kljub temu upa, da jim bo všeč tudi film in da si ga bodo z zanimanjem ogledali. Foto: Andraž Čok / Arsmedia
Goran Vojnović: Čefurji raus!
Goran Vojnović je sicer redni kolumnist časopisa Dnevnik, leta 2010 pa je pri Študentski založbi izšla njegova zbirka kolumn z naslovom Ko Jimmy Choo sreča Fidela Castra. Konec novembra lanskega leta je izšel njegov drugi roman, ki nosi naslov Jugoslavija, moja dežela. Foto: MMC RTV SLO

Literarna uspešnica Čefurji raus! je bila celo leto na vrhu najbolj prodajanih knjig v Sloveniji in visoko na lestvici najbolj izposojanih knjig v naših knjižnicah, njen avtor, Goran Vojnović, pa si je zanjo prislužil nagrado Prešernovega sklada in nagrado kresnik za najboljši roman leta. Knjiga je izšla tudi na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, v Srbiji, Črni gori, na Poljskem in Češkem. V Sloveniji je doživela izjemno uspešno gledališko priredbo, ki je bila uprizorjena že več kot tristokrat.

Nasveti prekaljenega mačka
Vojnović je ob sodelovanju legende jugoslovanskega filma Abdulaha Sidrana, scenarista kultnih filmov Emirja Kusturice Se spominjaš Dolly Bell in Oče na službenem potovanju, pripravil scenarij, ki je dogodivščine sedemnajstletnega Marka Đorđića in njegovih fužinskih prijateljev prenesel na filmsko platno. Zgodba o Fužinah, o Marku, Adiju, Acotu in Dejanu, o njihovih čefurskih starših, o seksi voditeljici in nadležnih malih čefurkah, pretepenih šoferjih in gorečih kosovnih odpadih se je tako končno vrnila na svoje izhodišče, saj jo je Goran Vojnović sprva napisal kot scenarij in šele nato preoblikoval v roman.

Marko ne bo "Sale"
Zdaj so seveda že znana tudi imena štirih novopečenih mladih igralcev v osrednjih vlogah: Marko je Benjamin Krnetić, Aco Dino Hajderović, Dejan je Jernej Kogovšek in Adi Ivan Pašalić. Protagonist gledališke postavitve, Aleksandar Rajaković - Sale, za katerega Vojnović dolgo ni hotel izdati, če in v kako veliki vlogi pri filmu sodeluje, se po navedbah Arsmedie pojavi le kot "Policist 1". V manjših vlogah pa nastopijo še Polona Juh, Jernej Šugman, Peter Musevski, Mustafa Nadarević, Violeta Tomić, Vesna Anđelković, Valter Dragan, Moamer Kasumović in drugi.

Sami stari znanci
"Moja vloga je logično nadaljevanje sodelovanja, ki se je pred tremi leti začelo s filmom Piran/Pirano," je za bosanski Depo TV med snemanjem kadrov v Bosni povedal Moamer Kasumović, ki ima v filmu manjšo vlogo carinika. "Iskreno upam, da bo film naletel na tako dober odziv, kot je istoimenski roman, saj pripoveduje zgodbo, ki na tem prostoru - z izjemo Slovenije - ni preveč poznana, torej o odnosu Slovencev do vseh, ki živimo za hrvaško mejo in južneje." "Priporočam branje knjige, ker se mi zdi dobra," je pripomnil še en Vojnovićev "stalni" igralec, Mustafa Nadarević. "Mislim, da bi tak film morali prej snemati Bosanci kot Slovenci, obenem pa sem vesel, da ga financirajo, saj bo tako nedvomno boljši, kot bi uspelo nam."

Pri projektu, katerega producenta sta Franci Zajc in Boštjan Ikovic, so sodelovali še direktor fotografije Radovan Čok, scenografinja Urša Loboda, kostumografinja Zvonka Makuc in oblikovalka maske Mirjam Kavčič.

Nekaj fotografij s snemanja boste našli v spodnji galeriji, bosanski portal Depo pa je objavil tudi videokolaž gostovanja ekipe v Bosni.