Novi stari predsednik SAZU-ja Peter Štih. Foto: SAZU
Novi stari predsednik SAZU-ja Peter Štih. Foto: SAZU

Peter Štih je doktor zgodovinskih znanosti ter redni profesor za srednjeveško zgodovino in pomožne zgodovinske vede na Oddelku za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Leta 2020 je na mestu predsednika Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) nasledil Tadeja Bajda.

Tatjana Avšič - Županc je bila izvoljena za podpredsednico za naravoslovne, tehnične in biomedicinske vede, Marko Snoj pa za podpredsednika za področje humanistike, družboslovja in umetnosti. Za glavnega tajnika je bil znova izvoljen Franc Forstnerič. Novi člani predsedstva so izredni član SAZU-ja Janez Kranjc, Marija Stanonik in izredna članica Nina Šenk Kosem.

Vodstveni organi SAZU-ja so skupščina, predsedstvo in predsednik, ki mu pri izvajanju nalog pomagata podpredsednika in glavni tajnik. Izvršilni odbor pa opravlja tekoče naloge med dvema sejama predsedstva.

Vsi novi člani predsedstva bodo funkcijo opravljali tri leta – tisti, ki so zdaj vodstveno funkcijo prevzeli prvič, pa so po koncu mandata lahko izvoljeni še enkrat, prav tako za triletni mandat, so še sporočili s SAZU-ja.