V prestolnici ni veliko primernih nepremičnin, ki bi ustvarjalcem na področju cirkusa omogočale vadbo na višini. Foto: Mismo Nismo/Facebook
V prestolnici ni veliko primernih nepremičnin, ki bi ustvarjalcem na področju cirkusa omogočale vadbo na višini. Foto: Mismo Nismo/Facebook

Večje število organizacij in samostojnih ustvarjalcev bo tako s 1. avgustom ostalo brez produkcijskih prostorov, piše časopis Dnevnik. Izseliti se bodo morali iz stavbe, kjer so bile tri večje dvorane, v katerih so zadnjih 15 let ustvarjale in se izobraževale generacije umetnikov različnih performativnih disciplin. Med drugim so v teh prostorih nastale tudi produkcije Slovenskega mladinskega gledališča (SMG) in Anton Podbevšek teatra (APT).

Uporaba dotrajanih prostorov za simbolično nadomestilo
Različni lastniki so samostojnim ustvarjalcem ter organizacijam s področja sodobnega plesa in cirkusa stavbo dovolili uporabljati za simbolično nadomestilo. Poslopje je bilo tako umetnosti namenjeno torej vse od leta 2008, ko je dvorano najel plesalec Brane Potočan z zavodom Vitkar.

Podhod Ajdovščina in stolpnica Avtotehna

V prihodnjem leto tudi drugim organizacijam v Ljubljani grozi, da bodo ostale brez prostorov. Med drugim je v negotovosti Cirkulacija 2, ki ima prostore v podhodu Ajdovščina, saj je na tej lokaciji predviden kino. V negotovosti pa je tudi produkcijski prostor Osmo/za v stolpnici Avtotehna na Slovenski cesti.

Objekt je z leti menjaval lastnike, ki so ustvarjalcem za simbolično nadomestilo dovolili uporabo sicer dotrajanih prostorov. Leta 2008 ga je odkupilo podjetje Energoplan, po njegovem stečaju pa je prostore prevzela slaba banka oziroma DUTB, ki je umetnikom dovolil še naprej ustvarjati v prostorih.

Na tej lokaciji bodo zrasla nova stanovanja
"Poslopje je bilo prodano novim lastnikom, ki bodo zdaj rušili in gradili stanovanja, mi pa se moramo izseliti," je za Dnevnik povedal Potočan. Da imajo prostore na Parmovi, niso oglaševali iz uvidevnosti do vsakokratnega lastnika, je še pojasnil.

Pred dvema letoma in pol so si eno od večjih dvoran uredili ustvarjalci s področja sodobnega cirkusa. Brez prostorov bodo tako ostali kolektiv Mismo Nismo, Društvo Matafir, člani združenja Cirkokrog, Ex-teater, umetniki Katarina Zalar, Danijela Zajc in Andrej Tomše.

Ustvarjalci vsaj za zdaj še nimajo nadomestnih prostorov, vendar jih intenzivno iščejo. A "ker nimajo veliko finančnih sredstev, si primernih prostorov ne morejo najeti. Prav tako v Ljubljani ni veliko primernih nepremičnin, ki bi omogočale vadbo na višini," še piše Dnevnik.