Igralka Tilda Swinton je ena izmed skoraj 4000 umetnic in umetnikov, ki v javnem pismu pozivajo vlade k zahtevi po prekinitvi ognja v Gazi, dogajanje pa označujejo za zločin in katastrofo, v kateri so Palestinci ostali brez pravic, njihova življenja pa brez vrednosti. Foto: EPA
Igralka Tilda Swinton je ena izmed skoraj 4000 umetnic in umetnikov, ki v javnem pismu pozivajo vlade k zahtevi po prekinitvi ognja v Gazi, dogajanje pa označujejo za zločin in katastrofo, v kateri so Palestinci ostali brez pravic, njihova življenja pa brez vrednosti. Foto: EPA

V pismu, objavljenem na spletni platformi Artforum, so umetniki zapisali, da podpirajo palestinsko osvoboditev, obenem pa pozivajo "h koncu ubijanja in poškodovanja vseh civilistov, takojšnji prekinitvi ognja, prehodu humanitarne pomoči v Gazo in koncu sokrivde naših vodstvenih organov pri hudih kršitvah človekovih pravic in vojnih zločinih".

Med podpisanimi so tudi nekatera izmed največjih imen sodobne umetnosti, med drugim Tomás Saraceno, Mark Leckey, Peter Doig, Laure Prouvost, Anthea Hamilton, Issy Wood, in Kara Walker, v pismu pa poudarjajo tudi, da tišina, s katero so mnoge institucije odgovorile na dogajanje, še zdaleč ni politično nevtralna. Opozarjajo, da je bilo v zadnjih letih veliko truda vloženega prav v obravnavanje družbene pravičnosti in neenakosti, od česar so imele skozi razne umetniške programe korist tudi mnoge institucije.

Podpisani zahtevajo, da se tovrstna praksa nadaljuje tudi v kontekstu zločinov proti človeštvu, s katerimi se spoprijemajo Palestinci, obenem pa se jim zdi nujno, da se umetniške organizacije in ustanove, “katerih poslanstvo je varovanje svobode izražanja, spodbujanje izobraževanja, skupnosti in ustvarjalnosti, zavzemajo tudi za svobodo življenja in osnovno pravico do obstoja.

Izguba človečnosti
Dodajajo še, da je nenehno bombardiranje Gaze, ubijanje in prisilno razseljevanje njenih prebivalcev, uničevanje infrastrukture, odklop vode in elektrike, nedostopnost hrane ter zdravil predstavljajo vojni zločin, ki so ga obsodili tudi Amnesty International, Svetovna zdravstvena organizacija, Action Aid in Združeni narodi. V pismu citirajo tudi koordinatorja ZN-ove skupine za razvojno pomoč na okupiranih palestinskih območjih, ki je izjavil, da “gre za izgubo naše človečnosti, če mednarodna skupnost dovoli, da se to nadaljuje. To, kar vidimo zdaj, je preprosto nehumano.”

V napadu na Palestince vidijo začetek genocida, “v katerem že tako negotova življenja Palestincev veljajo za nevredna pomoči, kaj šele človekovih pravic,” obenem pa soglasno zavračajo nasilje proti vsem civilistom, “ne glede na njihovo identiteto”, in pozivajo h koncu zatiranja in okupacije, ki predstavljata temeljni vzrok nasilja.

Ob koncu pisma pozivajo, da se zavrne nečlovečnost, “ki v življenju ali umetnosti nima mesta”, od vlad pa zahteva, da pozivajo k prekinitvi ognja.

Umetniki za Palestino

Celotno pismo si lahko preberete tukaj.

Od Gaze bodo ostale le ruševine
V ločenem pismu z naslovom Umetniki za Palestino, ki ga je do zdaj podpisalo že skoraj 4000 ljudi, med njimi tudi igralca Tilda Swinton in Steve Coogan, so zapisali, da njihove "vlade ne samo tolerirajo vojnih zločinov, ampak jih tudi podpirajo". Britanski premier Rishi Sunak je pred kratkim izrazill "nedvoumno" podporo Združenega kraljestva Izraelu "ne samo danes, ne samo jutri, ampak vedno".

V pismu se sklicujejo tudi na izjavo izraelskega obrambnega ministra Joava Galanta, ki je Palestince označil za "človeške živali", zaradi česar so po njihovem mnenju Palestinci "postali ljudje, ki jim je mogoče narediti skoraj vse".

Po mnenju podpisanih, med katerimi so tudi kuratorji, DJ-ji, arhitekti in drugi oblikovalci ter umetniki, je Gaza že tako ali tako družba beguncev in njihovih otrok, trenutno dogajanje pa označujejo za zločin in katastrofo, v okviru katere skuša Izrael Gazo spremeniti v ruševine.